Fejér megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Fejér Vadászakadémia - 2023. november 17.

2023. 10. 11. | Az OMVK Fejér megyei szervezete |

"Úgy viselkedj másokkal szemben, ahogy szeretnéd, hogy mások veled szemben viselkedjenek.” (Voltaire erkölcsi törvénye)

A korhoz igazodó jogszabályok meghatározóak abban a vonatkozásban, hogy a jog miként alakítja személyes és közösségi identitásunkat, vadászati kultúránkat. Gondolatébresztő szemelvények segítségével indítjuk társadalmi vitára a VADÁSZOK MAGATARTÁSI KÓDEXÉNEK viselkedési-szabály gyűjteményét.

„A vadász feladata, hogy betartsa a törvényt, védje az állatot és ápolja az ember és az állat egymás mellett élését. Ez egy olyan feladat, amelyet csak mértékkel, tervezéssel lehet megfelelően ellátni. A vadászati szokások tisztelete egyenes út ahhoz, hogy akár a törvényi kötelezettségen túl is minden vadász betartsa a szabályokat, akkor is, amikor egyedül van, és senki nem látja. A vadászati szokások ápolása a vadászat népszerűségének fontos része. A kívülállókra a vadászat hathat pozitívan, de akár irritálóan is. Éppen ezért nekünk, vadászoknak, mindig tudatosan kell viselkednünk.” (Dietrich Stahl)

A vadászhoz méltó viselkedés törvénye a vadászati kultúránk egyik alapköve. Annyit tesz, mint becsületesen és a hagyományainkhoz méltóan vadászni. A vadászat magában foglalja azt is, hogy a vadász érti a dolgát és tudja, mit, miért tesz. A vadásznak ismernie kell a vad anatómiáját, viselkedését, az ökológiai összefüggéseket, mindent tudnia kell a vadhús higiéniájáról, csak hogy néhány dolgot említsünk. Tudni kell, hogyan kell egy kutyát vezetni, biztosan kell lőni, és ismerni kell a vadászszokásokat, sőt, minden körülmények között be kell tartani azokat. Becsületesen vadászni, azt jelenti, hogy az ember jó vadász és egyúttal jó vadgazda is. 

A vadász kötelessége, hogy jogszerűen, etikusan vadásszon. HadamarvonLaber már 1340 körül arról írt, hogy a becsületes vadászat az értékes tudáson és a szokások ismeretén, gyakorlásán múlik. KurtLinder professzor szerint (1979) a becsületesség „egy etikai kötelezettség, amely meghatározza a vadász viselkedését a vaddal, a vadásztársaival és a természettel szemben.” A szokásokra vonatkozóan „a becsületes és becstelen fogalma az idők során nem változott, és nem is fog a jövőben sem, azonban senki nem veheti el a jogot, hogy újabb tartalmakkal töltsük meg.”

A fentiek szellemében kívánatos, hogy vadásztársunk nem csupán kíváncsiságból, vagy éppen ismeretek bővítése céljából vegyen részt a vadászok magatartásával kapcsolatos vitaindító beszélgetésen. Mérlegelje, hogy ő, mint VADÁSZ, megfelel-e a vadászok normatív viselkedésének. Az legyen a nemes törekvése, hogy legkiválóbb elődeihez méltó példamutató magatartással, életen át tartó tanulással és tudatos viselkedéssel elnyerje szűkebb és tágabb környezete megbecsülését, a közösségünk elfogadását. 

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga teszt