Fejér megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

2022. évi Erdei Szalonka Monitoring Program

2022. 05. 03. | Az OMVK Fejér megyei szervezete |

 

A 2022. évi Erdei Szalonka Monitoring Program eredményei Fejér megyében

Az Országos Erdei Szalonka Monitoring Program 2009-ben indult az Országos Magyar Vadászati Védegylet kezdeményezésére. A program négy szakaszra lett osztva, mely négy vadászati évet ölel fel. Az utolsó ciklus (2021-2025) célja a vonuló állomány nagyságáról, összetételéről és a csekély számú hasznosítás teljesüléséről való adatgyűjtés. A program a vonulás megfigyeléséből és a mintagyűjtésből áll.

A megfigyelésekkel szinkronban (a megfigyelési napok kivételével) standonként egységesen 5 madarat lehetett elejteni. Az ivar megállapítása, a testtömeg és testhossz adatok mérése mellett a bal szárnyat kellett elküldeni a kormeghatározáshoz.

A megfigyelés 7 héten keresztül tartott, a mintagyűjtésre február 15. és március 30. közötti időszakban volt lehetőség. Fejér megyében 2022. évben 24 vadászatra jogosult, 45 megfigyelőhellyel regisztrált.

A 2022-es év nem a legemlékezetesebb évek közé tartozik az erdei szalonkahúzások tekintetében.
Már február közepén is láttak több helyen húzó szalonkákat, de azok nagy valószínűséggel nálunk telelt madarak lehettek. A március eleji erős lehűlés miatt a húzás megállt, majd a hónap közepétől egyre több volt a megfigyelt madár egészen április első hétvégéjéig.

Több olyan tradicionális hely is volt, ahol a korábbi években igen jó húzást figyeltek meg, idén viszont egy madarat sem láttak.

Ennek oka nagy valószínűséggel a csapadékhiányos tél lehetett, melynek következtében a Dunántúli Közép- hegység vonulatain a fiatalosok talajának felső rétege szinte teljesen kiszáradt, így a szalonka számára nem volt hozzáférhető táplálékforrás. Ezeken a területeken terítékre került madarak gyenge kondíciót mutattak. Jelentősebb húzások az erdős területek nedvesebb részein voltak megfigyelhetőek.

Feltételezések alapján a madarak többsége Magyarországot elkerülve a Keleti-Kárpátok felé vonultak északra.

Az idei Fejér megyei monitoring program keretében összesen 204 madarat figyeltek meg és az előző évi 109 egyeddel szemben mindössze 59 erdei szalonka került terítékre vizsgálati céllal.

Haas Béla

Fejér megyei szalonka monitoring koordinátor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga teszt