Borsod-Abaúj-Zemplén megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Fegyveregészségi alkalmassági feltételek

2018. 04. 23. | Az OMVK Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete |

Több esetben merül fel kérdésként a kézilőfegyverek, lőszerek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltételeiről szóló jogszabály, ezért egy rövid tájékoztatás formájában hívjuk fel a figyelmet az alábbiakra:

A 42/2013 (VI.19.) EMMI rendelet lehetőséget biztosít a II. alkalmassági csoportba tartozó, (ide tartoznak a sport- és hivatásos vadászok) lőfegyvertartási engedélyt kérelmező vagy lőfegyvertartási engedéllyel rendelkező személy számára, hogy orvosi alkalmasságának megállapítása a gépjármű-vezetői egészségi alkalmassági vizsgálatával egyidejűleg is megtörténhessen. Ennek érdekében a lőfegyver tartási engedéllyel rendelkező személyek időszakos orvosi alkalmassági vizsgálatára előírt időtartamokat a gépjármű vezetői egészségi alkalmassági vizsgálattal azonos időtartamra állapítják meg.

 

A rendelet értelmében tehát a lőfegyvertartási engedéllyel rendelkező személy ugyanolyan hosszú időtartamra kapja meg – egészségügyi kizáró ok hiányában – az alkalmassági igazolást, mintha azt a gépjárművezetéshez szükséges jogosítványra kérné.

 

Ennek eredményeként

a 40. életévét még be nem töltött személy 10 évenként,

a 40. életévét betöltött, de 60. életévét még be nem töltött személy 5 évenként,

a 60. és 70. életév között 3 évenként és

a 70. életévet betöltött személy pedig 2 évenként

köteles időszakos orvosi alkalmassági vizsgálaton részt venni.

 

Amennyiben valakinek a gépjárművezetéshez szükséges egészségi alkalmasságának időtartama lejár, úgy kezdeményezheti a még le nem járt lőfegyvertartásához szükséges orvosi alkalmasság igazolásának kiállítását is, abból a célból, hogy a két egészségi alkalmassági időtartam azonos időpontban kezdődjön és a jövőben az alkalmasság igazolásának érvényességi ideje azonos időpontig tartson. Ebben az esetben tehát az orvos általa elvégzett vizsgálatról két egészségi alkalmassági igazolást állít ki, egyet a lőfegyvertartási engedélyhez, egyet pedig a gépjárművezetői engedélyhez. A térítési díjat a vizsgálat egyidejű elvégzése esetén természetesen egyszeresen kell megfizetni.

 

A díjtételek a következők:

- ha a kérelmező 40. életévét még nem töltötte be 7200.- Ft

- ha 40. életévét betöltötte, de 60. életévét még nem érte el 4800.- Ft

- ha 60. életévét betöltötte 2500.- Ft

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere