Baranya megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Hétvégén lezajlott a XIX. Kele Nap Berkesden

2022. 05. 12. | Az OMVK Baranya megyei szervezete |

Nagy Gábor Kulturális Szakbizottság elnökének beszámolója

A járvány okozta két év kényszerszünet után, 2022. május 7-én, a Baranya megyei Berkesden újra megrendezésre került a Fekete István nevét viselő általános iskolák országos találkozója, a Kele Nap. A megmérettetésre Ajkáról, Almásfüzitőről, Budapestről (Kőbánya), Lajosmizséről és Szobról 50 tanuló, 22 pedagógus, valamint az őket elkísérő szülők, segítők érkeztek. Szokásos módon, a versengést húsz évvel ezelőtt útjára indító szervezetként, az Ajkai Fekete István Irodalmi Társaság vezetői és tagjai is képviseltették magukat, illetve e nap keretében tartották meg éves közgyűlésüket.

A megnyitón a Baranya Vadászkürt Egyesület ifjú tagjainak tolmácsolásában felharsanó, "Indulás a vadászatra" szignál után köszöntőt mondott Nagy Tünde, a berkesdi iskola intézményvezetője, Horváth Tibor, az irodalmi társaság elnöke, valamint a Pécsi Tankerületi Központ igazgatóhelyettese, és a falu polgármester asszonya is. Az üdvözletek után a berkesdi iskola diákjai, Zelei Enikő mesterpedagógus vezetésével rendkívül színvonalas műsort adtak elő Fekete István életéről, illetve az író, "Az erdő hangjai" című művének életre keltésével, madárdallal, patakzúgással, szél susogással.

A valódi feltöltődés után azonban következtek a helyszíni versenyek. A diákok versmondásban, hangos-értő olvasásban, rajzolásban mérhették össze a tudásukat, illetve izgalmas terepversenyen vehettek részt. Ez utóbbi során a helyszínen bemutatott vadászkutya fajtákat, vadászkürtjeleket, különféle állathangokat, vadnyomokat kellett felismerni, valamint a terepen életszerű helyzetben elhelyezett preparátumokat távcső segítségével megtalálni, illetve természetesen be is azonosítani. Zárásként pedig egy virtuális apróvad vadászaton vehettek részt, ahol lézer-technika segítségével fácánokat, mezei nyulakat, rókákat ejthettek el.
 

A helyszíni versenyek ideje alatt a rajz, fotó, videó, versírás témakörökben előzetesen beküldött pályamunkák díjazottjai, illetve a kísérők, és az irodalmi társaság tagjai egy közeli tanya meglátogatásán vettek részt, különféle háziállatokat megcsodálva, valamint bepillantást nyerve a sajtkészítés rejtelmeibe is.
 

Az előző találkozókon megszokottnál kevesebb résztvevő (intézmény és diák) nagy valószínűséggel a sorozat megszakadásának, és a még mostanában sem teljesen ideális körülményeknek volt köszönhető, azonban az eredményhirdetés után elhangzó zárszóban mindenki egyetértett abban, hogy igen nagy eredmény az újrakezdés, amely előfeltétele volt annak, hogy a jövőben újra a régi népszerűségének örvendjen a Kele Nap.
 

Az esemény zárásaként Horváth Tibor átvette Nagy Tündétől a Kele Nap vándorzászlaját és emlékszobrát, abban a reményben, hogy az első és a tízedik találkozó megszervezése után, a huszadik lebonyolítása is a kezdeményező szervezet településén, Ajkán fog megrendezésre kerülni 2023-ban.

Végezetül köszönetet kell mondani az idei Kele Nap  megszervezésében nyújtott segítségért Berkesd Község Önkormányzatának, a Berkesdi Német Önkormányzatnak, a Csorba Győző Megyei Könyvtárnak, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságnak, Ellend Község Önkormányzatának, az Ajkai Fekete István Irodalmi Társaságnak, a Mecsekerdő Zrt.-nek, az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Területi Szervezetének, a Pécsi Tankerületi Központnak, Ratting Miklós egyéni vállalkozónak és Szilágy Község Önkormányzatának.

Nagy Gábor, Kulturális Szakbizottság elnök

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga tesztHunttrophy.com