Baranya megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Vadászjegy Érvényesítés 2022/2023.

2021. 12. 22. | Az OMVK Baranya megyei szervezete |

A jelenleg használt vadászjegy leváltásának, cseréjének gondolata 2016-ban fogalmazódott meg először. A változtatást elsősorban a vadászok kényelmének szolgálata (otthoni vadászjegy érvényesítés), a vadászjegy korszerű és praktikus megjelenése, valamint a nyilvántartott adatok pontosítása indokolta.

A Vadászkamarának a vadászjegyek lecserélése érdekében a korábban használt teljes informatikai rendszer megújításával kellett kezdeni a tervezést, melynek fejlesztési folyamata 2021-ben lezárult. Ennek egyik lépcsője volt a vadászjegyek online érvényesítési lehetőségének megteremtése, melyet az előző vadászjegyérvényesítési időszakban, vagyis 2021. február 1-jétől használhattak először a vadászok. Ezzel a lehetőséggel 2021 évben a vadásztársadalom egy hatoda, mintegy 11.000 vadász élt.

A Vadászkamara új típusú vadászjegy bevezetéséhez is szükséges törvénymódosítási javaslatai jelenleg a Parlament előtt vannak, illetve az Agrárminisztériummal is folyamatos az egyeztetés a további részletszabályok jogszabályban történő megjelentetése kapcsán. Az Agrárminisztérium közlése szerint a végrehajtási rendelet módosítása megtörténik még 2021. évben, így erre tekintettel a vadászjegy érvényesítésének rendje az alábbiak szerint fog zajlani a 2022/2023-as vadászati évtől:

Az egyetlen kézzelfogható fizikai változás az idei vadászjegykiadás és érvényesítés esetében a vadásztársadalom szempontjából, hogy a régi típusú vadászjegy helyett, az új típusú, személyigazolvány méretéhez és megjelenéséhez hasonló vadászjegy kerül kiadásra. Az érvényesítés ugyanúgy január első munkanapjával (2022. január 3.) indul. A tavalyi évhez hasonlóan ebben az évben is lehetőség lesz a személyes és az online ügyintézésre is (utóbbi esetben postán érkezik a vadászjegy és a kapcsolódó kiadványok).

A vadászjegy érvényesítéséhez kapcsolódó díjak változatlanok, megegyeznek a tavalyi évvel:

  • Vadászjegy: – 20 000 Ft
  • Kamarai tagdíj: – 4 000 Ft(tagdíj mentesség: attól az évtől kezdődően, amikor a vadász betölti a 70. évet, nem kell kamarai tagdíjat fizetnie)
  • Biztosítás vadászkamarai váltása esetén: – alapdíjas 1000 Ft/fő/év, – emeltdíjas 2000 Ft/fő/év
  • Postai átvétel esetén: – 1 500 Ft

A vadászjegyet tehát a továbbiakban is lehet személyesen érvényesíteni, és az online opció is rendelkezésre áll.

A vadászjegy hagyományos, Területi Szervezetnél való érvényesítése során szükséges dokumentumok:

Személyi igazolvány

Lakcímkártya

Jelenleg érvényes vadászjegy

Adatváltozás esetén sport- vagy hivatásos vadász adategyeztetési lap 
sportvadászok számára: LETÖLTÉS
hivatásos vadászok számára: LETÖLTÉS

• Groupama Biztosítási Zrt. biztosítás esetén aláírt „Nyilatkozat” dokumentum 
biztosítási nyilatkozat kézi kitöltéshez: LETÖLTÉS

biztosítási nyilatkozat gépi kitöltéshez: LETÖLTÉS

Az új típusú (kártya alapú) vadászjegy átvételéhez a fentiek alapján személyes ügyintézés szükséges. Amennyiben erre nincsen mód, akkor az új vadászjegy két tanú által igazolt meghatalmazás bemutatása mellett adható ki harmadik személynek.

Ügyfélfogadás (7623 Pécs, Megyeri tér 1/A. fsz. 32.):

  • Hétfő-csütörtök 08.00-15.00 óráig
  • Péntek 08.00-12.00 óráig

A vadászjegy érvényesítés díját a személyes érvényesítés során, készpénzben lehetséges befizetni.
Irodánkban bankkártyás fizetésre nincs lehetőség! 

Online vadászjegy érvényesítés:

- a https://ugyfelszolgalat.omvk.hu weboldal használata (az www.omvk.hu Ügyintézés menüpont/Online ügyintézés fül nyújt segítséget)

- a Belügyminisztérium igényeinek megfelelően csak Ügyfélkapun keresztül lehet online érvényesíteni (ezt a fenti weblap automatikusan lehetővé teszi, csupán a felhasználónév és jelszó megadása szükséges, utána a folyamat azonos a tavalyival)

- az online érvényesítést követően a vadászjegyet a Területi Szervezet feladja postán a kapcsolódó kiadványokkal együtt.


Tisztelt Vadásztársak!

Fontos, hogy a vadászjegyet továbbra is minden vadászati évre érvényesíteni kell a jövőben is. Tehát az új típusú vadászjegy érvényessége is csupán a 2022/23-as vadászati évre szól (2022. március 1-től 2023. február 28-ig). Ennek értelmében továbbra is minden évben kell vadászjegyet érvényesíteni.

A járványügyi helyzet okán szíveskedjenek a Vadászkamara megyei honlapját folyamatosan nyomon kísérni a vadászjegy érvényesítés időszakában is. Az ügyfelek és az ügyintézők egészségének védelme-, illetve a folyamatos ügyintézés biztosítása érdekében az ügyintézés a járványügyi szabályok maradéktalan betartása mellett lehetséges (beltéri maszk használat, kézfertőtlenítés).

Kérjük, hogy a vadászjegyek érvényesítésével, a torlódások elkerülése érdekében, lehetőség szerint ne várják meg a február végét!

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga teszt