Baranya megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Vadászjegy érvényesítés 2020/2021

2019. 12. 20. | Az OMVK Baranya megyei szervezete |

 

Tudnivalók a 2020/2021. vadászati évre vonatkozó vadászjegy érvényesítéssel kapcsolatban

 

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Vadászkamara) Elnöksége döntött arról, hogy a vadászjegyek formai megjelenésével kapcsolatban  áttér a régóta igényként megfogalmazott, személyi okmányok méretével és kialakításával azonos vadászjegyre, az úgynevezett „plasztik”kártyákra.

A jogszabályi változások és a gyártási munkálatok figyelembevételével 2020. év folyamán a papír alapú vadászjegyek cseréjére fog sor kerülni, valamint az ütemezés szerint 2021. évtől kezdődően lehetőség lesz a vadászjegyek online (interneten keresztüli) sorban állás nélküli, otthonról történő érvényesítésére is, természetesen megtartva a személyes érvényesítés lehetőségét is.

A magyar vadászoknak nem kerül többletdíjba, költségbe a kártyák kiállítása és legyártása, azok a Vadászkamara költségvetéséből lesznek finanszírozva.

Várhatóan 2020. utolsó hónapjaiban díjmentesen megtörténik a vadászjegyek cseréje, azonban ennek első lépéseként a Vadászkamara ügyviteli és tagnyilvántartó szoftvere kerül lecserélésre, melynek kapcsán adategyeztetés szükséges.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden vadásznak szükséges személyes adatait egyeztetnie a Vadászkamara lakhelye szerint illetékes Területi Szervezeténél.

Annak érdekében, hogy az adategyeztetés a legkevesebb utánajárással, kényelmetlenséggel legyen megvalósítható és elegendő legyen egyszer felkeresni a területi Szervezetet, ezt a munkát a vadászjegyek évenként esedékes érvényesítéséhez igazította a Vadászkamara.

A vadászjegyek 2020/2021. évi érvényesítésénél (váltásánál) tehát az alábbiakra kell figyelemmel lenni:

A honlapunkról (a cikk alján szereplő hivatkozásokra kattintva) letölthető adategyeztetési lapot kinyomtatva és kitöltve, aláírva szíveskedjen magával hozni a Tisztelt Vadásztárs (külön sport- és hivatásos vadász adategyeztetési lap).  Ha ezt nem teszi, úgy a Területi Szervezetnél a vadászjegy érvényesítés során természetesen kitöltheti és aláírhatja az adategyeztetési lapot, de nagyban gyorsítja az ügyintézés menetét az előre kitöltött adatlap.

Megbízott személyen keresztüli jegyváltásnál arra kell figyelemmel lenni, hogy a honlapról letöltött formanyomtatványt a teljes adattartalommal kitöltve, aláírva kell a Területi Szervezetnek eljuttatni.

Az adatlapon kötelezően kitöltendő, valamint * szimbólummal megjelölt, önkéntes adatszolgáltatáson alapuló mezők találhatók, mint ahogyan ezek az adatlapon is feltüntetésre kerültek. Kérjük a Tisztelt Vadásztársakat, hogy lehetőség szerint a teljes adatlapot szíveskedjenek kitölteniugyanis ez biztosítja a Vadászkamara jelenlegi és jövőben tervezett szolgáltatásait, úgymint a megyei hírlevelek eljuttatását, az új vadászjegyek postázását, a Vadászkamara, vadászat és vadgazdálkodás híreivel kapcsolatos tájékoztatást és a Vadászkamarával való kapcsolattartást.

Fentieken túl a vadászjegyváltás a szokásos módon zajlik a 2020-as év elején, még papír alapú vadászjegy érvényesítésével zárul.

 

Vadászjegyváltással kapcsolatos fontos tudnivalók összegezve:

Vadászjegy érvényesítés 2020/2021. vadászati évre:

  • 2020. január 2-től 2020. február 28-ig, a Vadászkamara illetékes Területi Szervezetének ügyfélfogadási rendje szerint (vadászjegyet érvényesíteni, váltani természetesen egész évben lehet, de aki március 1-ig nem rendelkezik érvényes vadászjeggyel, szabálytalanul tartja vadászfegyvereit, bevonhatják fegyvertartási engedélyét); 
  • hagyományos papír alapú vadászjegy érvényesítése;
  • szükséges dokumentumok:
    • adategyeztetési lap leadása
    • biztosítás kötése esetén nyilatkozatok leadása
    • vadászjegy
    • személyi igazolvány (+lakcím kártya)
  • ajánlott dokumentum (adategyeztetéshez):
    • fegyvertartási engedély
  • díjtételek:
    • vadászjegy:             20.000 Ft
    • kamarai tagdíj:      4.000 Ft (70 év felett díjmentes)
    • biztosítás:                1.000 Ft (emelt díjas biztosítás 2.000 Ft)

Az új típusú vadászjegyek kiadása („plasztik” kártya), régiek cseréje:

  • 2020. december 31-ig
  • a vadásznak ezzel további teendője nincs, az adategyeztetés alapján postázzuk a vadászjegyet
  • az ezzel járó költségeket a Vadászkamara finanszírozza

Online vadászjegyváltás lehetősége:

  • 2021. január 1-től

Fenti intézkedések összességében azt a célt szolgálják, hogy a vadászjegyváltás 2021. évtől kezdődően otthonról is elintézhető legyen, az adatok megadásával hosszútávon csökkentse a Vadászkamara a vadászok adminisztrációs terheit, jövőre  kiválthatók legyenek a tavalyi évtől kötelezően bevezetett biztosítási nyilatkozatok, valamint a Vadászkamara szolgáltatásait bővíthessük a Vadásztársak, kamarai tagjaink felé. Ebben kérjük Vadásztársaink együttműködését, türelmét és megértését.

A vadászjegyváltás időszakáig és annak időtartama alatt Vadásztársaink honlapunkon www.omvk.hu  és Területi Szervezeteinknél folyamatosan tájékozódhatnak a vadászjegyváltás menetéről.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere