Baranya megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Könyvadomány a vadászkönyv mustrán

2020. 03. 02. | Az OMVK Baranya megyei szervezete |

Különleges esemény – könyvadományozás - koronázta meg a Vadászházi esték legutóbbi rendezvényét, a vadászkönyv börzét.

Az eddigi programokhoz képest rendhagyónak mondható estén igazi könyvkülönlegességek várták az érdeklődőket. Ez alkalommal a meghívott vendég Kender Csaba, neves baranyai vadászkönyv-gyűjtő volt, akivel Agyaki Gábor beszélgetett a gyűjteménye különlegességeiről, a gyűjtés és vásárlás „kulisszatitkairól”. Kender Csaba elhozta magával gyűjteménye néhány igazi kincsét, ritkaságát, melyet megtekinthettek az est résztvevői. A vadászirodalom klasszikusainak első-, illetve díszkiadású, nem ritkán dedikált kötetei mellett a hazai és határon túli magyar nyelvű vadászsajtó lapjainak valamennyi évfolyama megtalálható a gyűjteményben, továbbá régi vadászfotókat tartalmazó albumokat, szerzők kézírását megőrző kötetet, kéziratokat, fordításokat is őriz Szentlőrinci otthonában Kender Csaba. Gyűjtőmunkája során értékes vadászkönyv hagyatékok megmentésében is szerepet vállalt a gyűjtő, így Túrós László, Bedő Albert-díjas erdőmérnök és dr. Horváth Béla, az egykori siklósi Táncsics Vadásztársaság elnökének örökségét, valamint Czvalinga István nagyszerű gyűjteményét is őrzi.

Az est folyamán a résztvevők néhány mondatban bemutatták kedves és kedvenc vadászkönyveiket, beszéltek a vadászirodalomhoz fűződő élményeikről, gondolataikról. A vadászházi hangulatot fokozta, hogy elhangzott egy-egy rövid részlet is a bemutatott művekből.

Az este folyamán több érdekes gondolat is megfogalmazódott a könyvekbe foglalt szellemi örökség megőrzése kapcsán, melynek megvalósítását a Kamara célul tűzte ki maga elé. Egy valaki azonban mindenkit megelőzött annak felismerésében, hogy milyen fontos lenne a jövő generációinak is átadni azt a szakmai tudást, sok szép vadászélményt, ami a hazai és nemzetközi vadászszerzők tollából papírra vettetett. Jung Jenő, a Nagybikákkal Sellyén című könyv szerzője, neves baranyai vadásztársunk mintegy 400 könyvet ajánlott fel a kamara Martonfán kialakítandó oktatási és ifjúsági központja számára, melyet az est meglepetéseként a helyszínen átadott a kamara elnökének.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere