Baranya megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Beszámoló a Hivatásos Vadászok Szakmai Versenyéről

2022. 05. 23. | Az OMVK Baranya megyei szervezete |

Az OMVK Baranya megyei Területi Szervezete 2022. május 20-án rendezte meg a Baranya Megyei Hivatásos Vadászok Szakmai Versenyét.

Az Országos Magyar Vadászkamara idei évben július 27-28-án a Somogy megyei Barcs-Középrigócon rendezi meg a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyét, a megyéket képviselő szakemberek részvételével.

A pénteken lezajlott megyei válogatón öt versenyszámban mérték össze tudásukat, felkészültségüket a versenyre jelentkező hivatásos vadászok. A rendezvény fő helyszíne a Martonfai Vadász- és Ifjúsági Központ volt, ahol Agyaki Gábor a kamara megyei elnöke, országos hivatásos vadász alelnök, valamint Balaskovics József megyei hivatásos vadász alelnök köszöntötte a versenyzőket.

A kamara elnöke beszámolt az OMVK Elnökségi Ülésének hivatásos vadászokat érintő aktuális döntéseiről, kiemelte, hogy a kamara 2022-t a hivatásos vadászok évének nyilvánította és több olyan forrást biztosít, programot indít, melyre a hivatásos vadászok munkakörülményeinek javítása érdekében lehet pályázatokat benyújtani. Lehetőség nyílik eszközbeszerzésre, illetve a Baranya megyei Területi Szervezet pályázott informatikai képzésre, illetve szakmai tanulmányi útra is, mellyel szintén a hivatásos vadászok szakmai felkészültségét igyekszik támogatni. Elmondta továbbá, hogy aktualizálták a Hivatásos Vadászok Szolgálati Szabályzatát is.

 

Ezt követően Balaskovics József ismertette a versenynap programját, majd a résztvevők elindultak az első versenyfeladat, a kombinált vadász-lövész verseny helyszínére, a Rücker-aknai lőtérre. A lőtéren golyós lőfegyverből, 50 méterre lévő vaddisznó alakra 3 szabad kézből leadott lövés, illetve 25 korongból álló gyorsított korongvadászat várta a versenyzőket. Pongrácz Panka lövészetvezető irányítása mellett, fegyelmezett, de izgalmas versenynek lehettünk tanúi, jó néhány „csalafinta” korong tette próbára a szakemberek képességeit.

A délelőtt hátralevő részében elméleti feladatok, így 100 kérdésből álló teszt, valamint 30 védett faj kép, illetve hang alapján történő felismerése várt a szakemberekre. Fuchs Fanni a Baranya Vadászkürt Együttes ifjú kürtöse által eljátszott 5 vadászkürt szignált is fel kellett ismernie a versenyzőknek.

Az elméleti teszt mellett a legnagyobb hangsúllyal a terepi trófeabírálat, súlybecslés szerepelt a versenyszámok között. A közeli erdőszéli réten különböző távolságokra kihelyezett gímszarvas bika-, dámszarvas bika- és őzbak trófeáknak, keresőtávcső segítségével kellett megbecsülni a korát, a trófea súlyát, valamint meghatározni az elejthetőségét.

A versenynap egy közös ebéddel és az eredményhirdetéssel zárult. A kiélezett küzdelemben igazán szoros eredmény született, ami azt bizonyítja, hogy az indulók között olyan jól felkészült szakemberek szerepeltek, hogy a teljesítményük alapján többen is esélyesek voltak megnyerni a szakmai versenyt.

A verseny helyezettjei:

  1. Karnis Balázs Mecsekerdő Zrt. 182. pont
  2. Berecz Lajos Bóly Zrt. 179,5 pont
  3. Roik Róbert Mecsekalja Vt. 179. pont

Az első három helyezettnek felajánlott díjak, serlegek a 2022. június 4-én megrendezésre kerülő Baranya Megyei Vadásznapon, ünnepélyes keretek között kerülnek átadásra. Az OMVK Baranya megyei Területi Szervezete Vezetősége nevében gratulálunk a helyezetteknek és sok sikert kívánunk a győztesnek, aki az országos versenyen képviseli megyénket.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com