Baranya megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Beszámoló a FITASC 45. Sporting Világbajnokságról

2023. 08. 02. | Az OMVK Baranya megyei szervezete |

Magyarországi Vadászlövészek Egylete rendezte meg hazánkban 2023. július 13-16. között az év legrangosabb korongvadász eseményét a 45. FITASC Sporting világbajnokságot.

Az eseménynek a Vérteserdő Zrt. Gánt környéki területén lévő elhagyott bauxitbányák adtak otthont. A várakozásoknak megfelelően az eseményre a világ minden tájáról 1064 sportlövő nevezett. Magyarországot 122 MVE versenyengedéllyel rendelkező koronglövő képviselte.

A 2023. július 12. napján a felcsúti Pancho Arénában megtartott ünnepélyes megnyitót követően 4 napon keresztül napi 50 korongra vadásztak a versenyzők 8 különböző pályán, pályánként 4 lőállásban. A pályaállító hazánk egyik legismertebb koronglövője, a felgyői Jerring Lőtér tulajdonosa, Jéri Tamás volt, aki kifejezetten nehéz, rendkívül távoli korongokat tartalmazó, elgondolkodtató versenypályákat állított össze. A verseny során a szervezők kihasználták a bauxitbánya felszíni kitermelése során keletkezett meredek sziklafalakat és mély völgyeket, amelyek próbára tették a lövészek tudását.

A Vérteserdő Zrt. szervezése és a lebonyolítás – már nem először – kifogástalan volt, és az időjárás is kegyes volt, mert az eső és a viharok elkerülték a környéket, a mély katlanokban felforrósodó levegő okozott csak koncentrációs nehézséget. A versenypálya nehézségét jól mutatta, hogy a résztvevők zöme elmaradt a korábbi világversenyeken elért eredményeitől.

A baranyai vadászokat az OMVK Baranya vármegyei Területi Szervezetének képviseletében és támogatásával Bata Péter, Ács Péter, dr. Nyári Roland és Papp Ferenc összeállítású csapat képviselte, akik valamennyien a középmezőny végén végeztek 136-134-132-109 eredményeikkel.

A versenyt 186 találattal a sokszoros világbajnok brit Digweed George nyerte, második a 2021. évi győztes francia Poinsot Gael lett 183, míg harmadik – hármas szétlövés után – Berry Nicolas egyesült államokbeli versenyző lett 182+21 találattal.

A legjobb magyar versenyzők a 22. helyen záró Szerdahelyi András és Varga András lettek, egyaránt 177 találattal. A Varga András, Szerdahelyi András, Faragó Zsolt és Szakács Zoltán összetételű magyar nemzeti csapat az előkelő 5. helyen zárt.

Dr. Nyári Roland

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com