Baranya megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

ASP konferencia Baranyában- Beszámoló

2019. 12. 16. | Az OMVK Baranya megyei szervezete |

Az OMVK Baranya megyei Területi Szervezete, együttműködésben a Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályával, illetve a Pécsi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Földművelésügyi osztályával konferenciát szervezett az Afrikai sertéspestis járványügyi helyzetéről.

A szakmai fórumra 2019. december 11-én 09.00 órától került sor Pécsett, a Slyven Rendezvényközpont tanácskozó termében. A megjelentek között a vadászatra jogosultak képviselőin kívül ott voltak a hatósági állatorvosok, tájegységi fővadászok és a vadászati hatóság szakügyintézője is.

Agyaki Gábor a Vadászkamara területi szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd felkérte Csirke Lászlót a Bükki tájegység tájegységi fővadászát, hogy tartsa meg előadását az ASP megjelenésével és a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatairól. A fővadász röviden összefoglalta a fertőzéssel kapcsolatos ismereteket, majd fotókkal illusztrálva ismertette a jellemző tüneteket, szervi elváltozásokat. Ezt követően összefoglalta az ASP miatt elrendelt különböző kockázati besorolások legfontosabb előírásait a vadászatra jogosultakat érintően, majd a mintavétel, szervezett keresés és a tetemek ártalmatlanítása vonatkozásában mutatott be gyakorlati példákat.

A következő előadó az Országos Járványvédelmi Központ részéről dr. Lorencz András volt, aki részben reflektálva az előző előadásra, járványügyi szempontból elemezte a helyzetet. Felhívta a figyelmet a megelőzés kiemelt fontosságára, melyben kérte a vadászatra jogosultak együttműködését. Elmondta, hogy az ASP-vel kapcsolatos legfrissebb információk elérhetők a NÉBIH honlapján, továbbá a vadászoknak lehetősége van az online járványügyi képzésre és vizsga tanúsítvány megszerzésére is.

Dr. Simor Zoltán, megyei főállatorvos megköszönte a tájékoztatót, majd javasolta, hogy a továbbiakban a hallgatóság tegye fel kérdéseit az előadóknak.

Az elhangzott előadások kapcsán több kérdés, hozzászólás is elhangzott a vadászok és a hatóságok képviselői részéről egyaránt. Ezekből megmutatkozott, hogy a megjelentek tisztában vannak a járvány megelőzésével, terjedésének megakadályozásával kapcsolatos felelősséggel és az összefogás fontosságával, ugyanakkor számos gyakorlati kérdés vonatkozásában további egyeztetéseket tartanak szükségesek valamennyi érintett szakmai szervezet között.

A konferencia végén Horváth Csaba kamarai titkár megköszönte az előadóknak és valamennyi szakmai szervezet-, kiemelten a vadászatra jogosultak képviselőinek részvételét, mellyel remélhetőleg egy újabb lépést tettek annak érdekében, hogy Baranya megye valamennyi vadászához eljussanak azok az információk, tennivalók, melyek a vadgazdálkodást és az egész hazai sertéságazatot rendkívül súlyosan érintő járvány továbbterjedésének megakadályozásához szükségesek.

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere