Bács-Kiskun megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Megnyílt a hajósi állandó vadászati kiállítás

2021. 06. 25. | Az OMVK Bács-Kiskun megyei szervezete |

Az Országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun megyei Területi Szervezete, a Bács-Kiskun megyei Vadászszövetség és Hajós Város Önkormányzatának közös égisze alatt, az "Egy a Természettel” Nonprofit Kft. támogatásával a Vadászati és Természeti Világkiállítás vidéki programsorozatának részeként – a pandémiás helyzet okán, többszöri elhalasztást követően - Hajóson, 2021. június 25-én a nagyközönség előtt is ünnepélyes keretek között megnyílt a Barokk Kastélyban berendezett állandó vadászati kiállítás.

A megnyitót a Bácska Vadászkürt Egyesület kürtszóval nyitotta meg, amelyet a Nemzeti Himnusz, a Vadászhimnusz és a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című dallal Asharti Szabó Andrea énekművész tette még fennköltebbé. 

Az eseményen megjelenteket házigazdaként Miklós Károly, a Területi Szervezet titkára köszöntötte, elmondta:

            „A Területi Szervezet és a Vadászszövetség közel három évtizede rendez minden évben igen sikeres vadászati kiállításokat Kecskeméten a Hírös AGÓRA Kulturális Központban. Már korábban felmerült, hogy az évtizedek során felhalmozott jelentős tapasztalatot érdemes lenne egy állandó kiállításban is hasznosítani. A Vadászati Világkiállításra készülődve 2018-ban kezdtünk el erre alkalmas helyszínt felkutatni. A kiszemelt Hajósi Érseki Barokk Kastély több szempontból is kiváló választásnak bizonyult.

            Az eredetileg érseki lakóhelyként, később pedig vadászkastélyként használt épületet gróf Patachich Gábor kalocsai érsek emeltette 1740-ben, mivel a Hajós környéki erdőségek vadban igen gazdagok voltak. A XX. század elejétől árvaházként működtetett, 1945 után államosított és leromlott állagú kastélyt a Megyei Önkormányzat 2010-ben igényesen felújíttatta, azóta pedig Hajós Város múzeumként üzemelteti.

            Megkeresésünket a Hajósi Önkormányzat kedvezően fogadta, mivel a korábbi múzeumi kollekciók 10 éves fenntartási kötelezettségének lejártával 2020-ban lehetőség nyílt váltásra. Ennek során öt földszinti helyiségben mintegy 200 m2-en alakítottuk ki az Állandó Vadászati Kiállítást, melynek létrehozásában a saját forrás mellett jelentős segítséget kaptunk az „Egy a Természettel” Nonprofit Kft. pályázatán elnyert támogatással, valamint a Bács-Kiskun megyei vadászok által támogatásként felajánlott trófeákkal.

            Kiállításunk mottója „Bács-Kiskun megyei vadászok barangolásai a Kárpát medencében az Alpoktól a Kárpátokig”. A látogatók trófeák, egész alakos preparátumok, diorámák, vadász festők alkotásai, interaktív módon megjeleníthető állathangok és természetfilmek, továbbá gyermekek számára készült szemléltető múzeumi eszközök segítségével ismerhetik meg közelebbről a vadon élő állatokat. A kollekcióban hangsúlyosan szerepelnek a megyénkben is honos nagyvad fajok, ezek körében lényeges megemlíteni kapitális trófeákat, valamint az oktatási céllal összeállított gím, dám, őz, vaddisznó és muflon életkori sorrendben összeállított trófea felrakási sorokat. A kiállított 178 trófeából 97 érmes, 44 pedig aranyérmes, ezen kívül még 55 preparátumot láthatnak az érdeklődők.”

Dr. Kovács Zoltán államtitkár, a 2021. évi „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa nyitotta meg a rendezvényt, aki hangsúlyozta, hogy már csupán 3 hónap és kezdetét veszi a Világkiállítás 20 napja, amely az ország szempontjából meghatározó esemény lesz. A kormánybiztos gazdag, színvonalas és a Világkiállítás szellemiségéhez méltó tárlatként mutatta be a most átadott állandó, vadászati kiállítást. Ez a helyszín is és még számos rendezvény, esemény az országban egy mozgatórugó a vadászat és természet iránt érdeklődőknek, mindazonáltal az ország vadászközösségeinek egy lehetőség, hogy megmutassák munkájukat, közösségi életüket, elért eredményeiket.

Dr. Bábel Balázs, kalocsa-kecskeméti érsek köszöntőjében a kastély egyházhoz is kötődő múltját idézte fel néhány gondolatban, valamint hangsúlyozta, hogy őrizni és ápolni kell a világot, a természet örökségét, így a vadászatot is. Az érsek szavaival visszaemlékezett az 1971-es Világkiállításra is és bemutatott egy akkori logóval ellátott üvegpoharat, amelyet azóta is féltve őriz.

Estók Mihályné Szalczer Erzsébet, a város polgármestere elmondta köszöntőjében, hogy a kastély tökéletes és jó otthona a vadászati kiállításnak, azon túl, hogy a megyei Területi Szervezet hasznos ismeretekkel szolgálhat a fiatalok és a vadászat iránt érdeklődők számára. Kiemelte, hogy külön örül annak, hogy a helyi vadásztársaság is megmutathatja magát. Mindenkinek, aki bármilyen formában is részt vett a kiállítás kialakításában háláját fejezte ki és megköszönte, hogy Hajós települést, a kastély választották e színvonalas kiállítás helyszínéül.

Végül, de nem utolsó sorban Kara Miklós, az Országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun megyei Területi Szervezetének és a Bács-Kiskun Megyei Vadászszövetségnek elnöke köszöntötte a megjelenteket. Az elnök ismertette szervezetük korábbi tevékenységét, eseményeit, rendezvényeit és elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben 24 vadászati kállítást rendeztek Kecskeméten. Legnagyobb kiállításuk 2004-ben volt Kecskeméten a Négyesfogathajtó Világbajnokság kisérő rendezvényeként, ahol 282 darab aranyérmes trófeát mutattak be az ország 19 megyéjéből.  1971 óta nem volt rá példa, hogy bárhol, bármikor ennyi aranyémres magyar trófea került volna egyidőben, egy helyen kiállítva. Köszönetét fejezte ki minden támogatónak, kiemelve a megye területén élő vadásztársaknak, akik nagyon sokban hozzájárultak a kiállítás létrejöttéhez.

A kiállítás megnyitóját követően „A múlt idők vadászata” című könyvet mutatta be dr. Bábel Balázs érsek. Az A4-es formátumú, 120 oldalas kiadványban a Kalocsai Érseki Könyvtár közel egy évezredet felölelő, páratlanul gazdag anyagából kerültek kigyűjtésre a XIII. századtól a XX. századig terjedően szemet gyönyörködtető vadászjelenetek, vadászati témájú rézkarcok, vadábrázolások, kódex részletek és iniciálék Grócz Zita könyvtárvezető szerkesztésében. Az exkluzív könyvkülönlegességet a Bács-Kiskun megyei Területi Szervezet finanszírozásával 1000 példányban adták ki.

A megnyitó és a könyvbemutató után szervezők vadpörkölttel és más ételkülönlegességgel vendégelték meg a megjelenteket.

További képek az ünnepélyes megnyitóról.

"Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021 videó

VIRTUÁLIS BARANGOLÁS

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga teszt