Bács-Kiskun megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Eb a vadász kutya nélkül ...

2023. 09. 07. | Az OMVK Bács-Kiskun megyei szervezete |

Országos vizslaversenynek adott otthont szombaton, szeptember 2-án a Tiszakécskei Árkusi Lőtér

Eb a vadász kutya nélkül, tartja a régi vadászok között elterjedt mondás. Ez így igaz!

Vadászkutyáink használhatóságának fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen a vadászat valamennyi területén kiemelt szerep jut a megfelelően kiképzett és bevadászott kutyáinknak. Jelentőségüket sokféleképpen lehet indokolni. Egyrészt a vad fellelése, másrészt annak terítékre hozása, szenvedéseinek megváltása, kiemelt jelentőséggel bír a vadászat gyakorlásában. Fegyelmezett kutyákkal sokszor a vadászat biztonsága és eredményessége is növelhető. Hagyományaink és múltunk is kötelez, hiszen a rólunk, vadászokról alkotott kép szerves része a lábunknál várakozó vadászkutya. Végül, de nem utolsó szempontként gazdasági érdekünk is megkívánja, hogy a vadnak a sebzések miatti végleges elvesztése, esetleg késői megtalálása miatt tönkrement vadhús a vadásztársaságok bevételét nagyban befolyásolhatja. Ezért nagy gonddal kell kiválasztani azt a kutyafajtát, amely egy-egy vadászterület adottságainak leginkább megfelel. Itt az Alföldön, így a mi vadászterületünkön is az apróvad, nyúl, fácán, vízi vad vadászatakor a legalkalmasabb vadászkutya a vizsla. Könnyen idomítható, gazdáját szerető, kiváló munkát végző kutyafajta.

A különböző "szakmákhoz" értő vadászkutyák tudását, versenyek rendezésével mérik fel, ill. mutatják meg az arra kíváncsi közönségnek. Az ilyen versenyeken az előírt feladatok végrehajtását, hozzáértő bírák pontozzák és az elért pontok alapján alakul ki a győztesek rangsora.

Országos vizslaversenynek adott otthont szombaton, szeptember másodikán az Árkusi lőtér és annak körzete. Az ország több vármegyéjéből megjelent versenyzők, ahol tulajdonképpen a jól képzett és idomított vizslák mérték össze tudásukat, természetesen a gazdik irányítása mellett, amit a "szigorú" bírók pontoztak.

Versenyprogramok: mezei munka, kiengedett fogolymadarak szag utáni felkutatása a vad megállása, majd az imitált lövés, amire a kutya nem ugorhatott a vélt lőtt vad megkeresésére, csak a gazdi "hozd" felszólítására. Lőtt apróvad pl. mezei nyúl tetemének vonszolék utáni megkeresése, elhozása a gazdihoz és annak szépen ülve történő átadása. Sűrű nádasban elrejtett vadkacsa - nem élő - felkutatása és elhozása a gazdihoz, szintén ülve történő átadása. Vízi munka: úszás közben a gazdi kézjelét figyelve, jobbra-balra-előre vezénylés végrehajtása. Másik tavon lőtt vadkacsa megkeresése, kihozása, átadása a gazdinak.

A ragyogó időben gyönyörű kutyákat láthattunk. A bírák pontozása alapján eldőlt a helyezések sorrendje.

Első helyezett: Miczeki Zsófi (Pest vármegye) drótszőrű magyar vizslája.

Drótszőrű magyar vizsla: elsősorban szőrzete, erősebb csontozata, erőteljesebb megjelenése különbözteti meg a rövidszőrű rokonától. Jól viseli a szélsőséges időjárási viszonyokat. Kiváló munkakutya.

Második helyezett: Hári Csaba (Veszprém vármegye) rövidszőrű német vizslája.

Rövidszőrű német vizsla: harmonikus, erőteljes és elegáns megjelenés jellemzi. Kitartó, gyors mozgású vadászkutya. Határozott, kiegyensúlyozott, megbízható társa a vadásznak.

Harmadik helyezett: Varga Zsolt (Pest vármegye) Weimari vizslája.

Weimari vizsla: Nagy termetű kutyafajta, rövid szürke szőrű. Sokoldalú, kissé nehezen kezelhető, szilárd jellemű, a munkában szenvedélyes. Egyetlen vizslafajta, amely őrző és védő hajlammal is rendelkezik.

 

A résztvevők, illetve a bírók véleménye, ezt a versenyt jövőre ugyanitt szeretnék megrendezni. Szívesen adunk helyet az ismételt versenyek.

Fésűs Sándor

vadászmester

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga teszt