Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

VI. Vadászkamarai Trófeaszemle

2021. 11. 05. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

A 2020-as kényszerű kihagyás után Veszprém megye vadászai idén ismét közösen róhatták le tiszteletüket a hivatásos vadászok hubertlaki emlékművénél, és gyönyörködhettek a kívánatosabbnál-kívánatosabb trófeákban Huszárokelőpusztán.

A "bakonyi Gyilkos-tó" melletti hivatásos vadász emlékhelyen a Bakony Vadászkürt Egylet tagjainak köszönhetően felharsanó kürtszó üdvözölte a szakma napszámosai előtt tisztelgő vadászokat. 

Varga László vezérigazgató házigazdaként, a Bakonyerdő Zrt. képviseletében a természet őszre fordulása képeinek felidézésével kezdte köszöntőjét.

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója
További fotók ide kattintva

Mint felidézte: a tavalyi, és a lassan magunk mögött hegyott idei esztendőben számos nehezítő körülmény közepette kellett végezni munkánkat, a vadgazdálkodási tervek teljesítését. Ugyanakkor egy egyedülálló rendezvény, a vadászati világkiállítás alkalmat nyújtott az ünneplésre és szakmai építkezésre is, mi, magyarok megmutathattuk magunkat a világnak, a távoli, egzotikus országok pedig bemutatkozhattak a hazai vadász és nem vadász közönségnek. Óriási figyelem, feszült várakozás előzte meg a világkiállítást, de szakmaiatlan, rosszindulatú vádaskodások kereszttüzében is állt. Alapvető fontosságú jövőnk szempontjából a szakmai alapokon nyugvó vadgazdálkodás és az erdészet szükségességének elfogadtatása, valamint az erdő közjóléti funkcióinak erősítése - ezeken keresztül annak bemutatása, hogy a vadász nem a vad, az erdész nem az erdő ellensége. 

Mint azt a Verga Zrt. nevében szóló Ugron Ákos Gábor vezérigazgató elmondta: köszönteni és megköszönni érkezett Hubertlakra. Köszönteni a kitüntetetteket, és megköszönni mindazok munkáját, akik egész évben az ágazatért dolgoznak.

Ugron Ákos Gábor, a Verga Zrt. vezérigazgatója
További fotók ide kattintva

Vészterhes időkben, embert és állatot egyaránt veszélyeztető járványok közepette álltak helyt, ezen felül folyamatosan kihívást jelent az erdészet tekintetében a klímaváltozás is. Az erdő ugyan örök, de örökké változó is, ráadásul az erdész és a vadőr munkáját egyre nehezebb elfogadtatni a laikusok egy részével. Nagy segítség volt ugyanakkor a kommunikáció szempontjából a világkiállítás, ami százezrekhez juttatta el a fenntartható természethasználat üzenetét. 

A Veszprém Megyei Vadászkamara hivatásos vadász alelnöke, Korn Ignác Fekete István szavaival érzékeltette a vadőrlét kihívásait: "Sokan vannak, akik ha a vadőrre gondolnak, csak napsugaras képét látják az erdőnek, a hegynek csak messzelátó tiszta levegőjét érzik, a tavaknak csak alkonytüzes ragyogását s a nádasoknak májusi suttogását, amikor a béke és a csend úszik a levegőben. És ebben a környezetben él a vadőr. Sétálgat az erdő­ ben, szívja a jó erdei levegőt, elmereng a napnyugtán úgy, mint az a vadász, aki főleg ilyenkor üdíti testét, lel­két a vadászat és a természet örök szépségében. Pedig - de ezt úgyis tudjuk - az erdő és vadőr életé­ben annyi a nappal, mint az éjszaka, annyi a tél, mint a nyár, annyit fázik, annyit izzad és a hétköznapok karélyában nagyon ritkák a pirosbetűs egész ünnepek. A hurok, a tőr, a csapda és az orvvadász nem szentelik az Isten hetedik napját pihenésre és így talpon van a vadőr is."

A vadőri szakma előtt tisztelgők
További fotók ide kattintva

Mint azt Korn Ignác felidézte: a hivatásos vadászok munkája tette lehetővé az 1971-es Vadászati Világkiállítás sikerét, és döntő szerepük van abban is, hogy a 2021-ben is méltó rendezvény keretében mutatkozhattunk be a világnak. Pedig nincs könnyű dolguk, a vírushelyzet miatt elmaradoztak a külföldi bérvadászok, ami bevtelcsökkenést okozott, Damoklész kardjaként lebeg felettünk az afrikai sertéspestis megyénkben való megjelenése, a terményárak emelkednek, mindeközben elfogadottságunk, társadalmi megbecsültségünk csökken, ezért is fontos, hogy a kétkedőkkel és kritikusokkal szemben hiteles válaszokat tudjunk adni.

A köszöntő beszédek elhengzása után került sor a kiváló teljesítményt nyújtó hivatásos vadászok díjazására. Varga László, Ugron Ákos Gábor és Pap Gyula Hubertlaki Kereszt kitüntetést adott át Csőbör Gábor, Humpók Imre, Szóka Péter, Babják Tamás, Farkas Imre és Rózsahegyi Bence részére. Méltatásukat ide kattintva olvashatják.

A hivatásos vadászok emlékhelyének megkoszorúzása
További fotók ide kattintva

A kitüntetések átadása és a méltatások elhangzása után a Bakonyerdő és a Verga Zrt., valamint a megyei vadászkamara képviselői koszorú elhelyezésével tisztelegtek a hivatásos vadászok emlékművénél, majd a huszárokelőpusztai vadászház udvarán folytatódott a rendezvény.

A bemutatott trófeák egy része
További fotók ide kattintva

Mint azt Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke a trófeaszemlét megnyitó beszédében elmondta: eddig 1400 gímszarvas bika trófeájának bírálatát végezte el a vadászati hatóság, amelyek közül 25 ért el aranyérmes minősítést. A rekordot egy 12 kg fölötti trófeasúlyú agancs tartja a Somlótája Vadásztársaság területéről. Ez az 1400 bika egyébként 250-nel több, miat a tavalyi év hasonló időszakában, de a dám- és muflonhaszonsítást tekintve is előrébb járunk az elmúlt évhez képest. Pap Gyula köszönetét fejezte ki azoknak a hivatásos és sportvadászoknak, akik kitartásukkal, szorgalmukkal  és türelemmel hozzájárultak ehhez az eredményhez, majd jó hangulatú és tartalmas időtöltést kívánva nyitotta meg a trófeaszemlét a szép számú érdeklődő előtt. A megye jogosultjai ezúttal is kitettek magukért, 22 vadgazdálkodó összesen 109 trófeát mutatott be: 65 gím, 18 dám, 15 őzbak és 11 muflon fejdíszét. A késő ősz kegyes volt a látogatókhoz, zavartalan időjárás mellett tudtuk szemügyre venni, csodálni vagy épp bírálatnak alávetni vadászsikereink gyümölcseit. A program hivatalos részének végeztével a rendezők jóvoltából szabadtéren elköltött ebéddel zárult a VI. Vadászkamarai Trófeaszemle.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Herendi Porcelánmanufaktúra - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videók