Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

A Hubertlaki Kereszt kitüntetettjei

2021. 11. 05. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

A hivatásos vadászok emlékhelyén tartott megemlékezés keretében idén is átadták a kiváló teljesítményt nyújtó hivatásos vadászok részére alapított kitüntetést, a Hubertlaki Keresztet.

Tekintettel arra, hogy tavaly a járványhelyzet miatt nem találkozhattunk, idén hatan részesülhettek az elismerésben. A Hubertlaki Kereszt kitüntetéseket Varga László, Ugron Ákos Gábor és Pap Gyula adták át.

Csőbör Gábor nyugalmazott hivatásos vadász már fél évszázados vadászati múlttal rendelkező sport- és hivatásos vadász. Már gyermekkorában is szoros kötelék fűzte a vadászathoz és a természet közelségéhez.

Csőbör Gábor (b), a Hubertlaki Kereszt kitüntetettje

1970-ben már a Marcal-Bitvaközi Vadásztársaság tagja lett, ahol nagy ambícióval és odaadással folyt bele a társaság életébe, és vállalt mindennemű munkát a sikerek elérése érdekében. 1981-től kezdődően a vadásztársaság vadászmestere, egyben hivatásos vadásza lett, ezzel egyidőben szakmai képesítést is szerzett munkaköri feladatainak ellátásához. Feladta korábbi szakmáját, és teljes elkötelezettséggel vállalta ezen életpályát. Meghatározó egyéniség volt a társaság életében, a fiatalok, pályakezdők elkötelezett támogatója. 25 évig volt hivatásos vadász, aki több ezer trófeás vad elejtésében közreműködött. Az Európa minden országából érkező vendégvadászok még ma  is emlegetik a közös vadászatok élményét, sikereit, Csőbör Gábor szakmai tudását. 2004-es  nyugdíjazásáig, de azt követően is aktívan szerepet vállalt a társaság vadgazdálkodásának irányításában. Sportvadászként a Vadgazdálkodási Bizottság vezetője volt. Csőbör Gábor egy igaz vadász, egy őszinte vadászember, akit büszkén lehet példaként említeni bármely vadász számára.

Humpók Imre kerületvezető vadász 1972. november első napján kezdett dolgozni a Bakonyerdő Zrt. – akkori nevén BEFAG – Devecseri Erdészeténél, és egy esztendő híján fél évszázadot töltött erdőgazdaságunknál.

Humpók Imre (b) átveszi a Hubertlaki Kereszt kitüntetést

A munkát 16 évesen fakitermelőként kezdte, később hossztoló, majd 1993-tól, a saját vadászterület kialakításakor vadászati kisegítő lett. A benne szunnyadó természetszeretetnek köszönhetően hamar bizonyította érzékét és tehetségét a vadászat gyakorlatához, ennek köszönhetően Szilonta vadászkerületben megbízott kerületvezető vadász kinevezést kapott, és több, mint 2 évtizeden keresztül, nyugállományba vonulásáig töltötte be ezt a munkakört. Hatalmas feladat hárult rá, és kollégáira a kezdetektől; a rendkívül magas létszámú vadállomány csökkentése, a bérvadásztatás beindítása rengeteg kíséréssel, sok-sok hajtó- és terelővadászat lebonyolításával, és saját vadászattal járt. Szálas, szívós alkatával, őszinte, szókimondó, karakán stílusával, természetes és segítőkész személyiségével, és leginkább eredményességével hamar megkedveltette magát mind a kollégák, mind a vadászvendégek körében. Személyében nagy munkabírású, lelkiismeretes, ambiciózus, és rendkívül eredményes vadász szakembert, jó kollégát ismertünk meg. A teljes embert igénylő munkakör magas színvonalú betöltése mellett gondos és példamutató családfő maradt. Két fia természetközeli szakmát választott, hét unokáját pedig büszke nagypapaként, fáradhatatlanul kalauzolja a természet világába.

Szóka Péter a Verga Zrt. Kab-hegyi Erdészete Északi Vadászkerületének hivatásos vadásza, aki pályafutását az oladi-szombathelyi vadászati szakközépiskola befejezését követően 1996-ban kezdte meg egy somogyi vadásztársaság alkalmazottjaként.

Szóka Péter, a Hubertlaki Kereszt kitüntetettje

Az erdővel való kapcsolata édesapjának és nagybátyjának köszönhetően már gyermekkorban elkezdődött. Mellettük kialakulhatott a vadászat iránti szenvedélye, és fontos szerepet játszottak abban, hogy egy egész életre megalapozták a szakma iránti szeretetét, és a vadászat ,mint hivatás felé tanúsított elkötelezettségét. A somogyi éveket követően 1999-ben a HM. Verga Zrt. gyakornokaként az erdőgazdaság kezelésében lévő Mátyás Király Vadaskerthez került, ahol a rábízott munkákat, feladatokat igényesen, megbízhatóan, aktív, kezdeményező hozzáállással végezte. Ez az intenzív időszak rendkívül meghatározó volt a szakmai tapasztalatszerzés szempontjából. Aktívan részt vállalt a kert infrastruktúrájának kialakításában, részese volt a vaddisznó korosbítókertek, befogók, etetők megépítésének és üzemeltetésének. Egyre bővülő szakmai ismereteit a vadásztatásban, a hajtások szervezésében és lebonyolításában is megmutatta. 2007-től a Verga Zrt. Zirci, 2016-tól pedig a Királyszállási Erdészetének kötelékében dolgozott, ahol sikeres munkavégzését a bérvadászok megelégedettsége bizonyította a legjobban. Ez idő alatt erdésztechnikusi képesítést is szerzett, ami csak tovább erősítette az erdőhöz és a természethez való kötődését. 2020. márciusának elején "hazatért" a Kab-hegyi Erdészethez, ahol magas színvonalú munkájával segíti a vadgazdálkodás eredményes működését. Nagy teherbírású, munkájára igényes, megbízható munkaerő, akire a kollégái és barátai mindenben számíthatnak.

Babják Tamás 1995-ben érettségizett Szombathely-Oladon a Hermann Ottó Szakközépiskolában, vadász-vadtenyésztő szakon. A Gerencementi Vadásztársaságnál két és fél évig végzett vadőri munka után vadgazda technikusi minősítést szerzett ugyanott.

Babják Tamás (b) átveszi a Hubertlaki Kereszt kitüntetést

1999-ben került a Bakonyerdő Zrt. Pápai Erdészetéhez; előbb fizikai munkakörben kisegítő vadász, 2006-től hivatásos, majd kerületvezető vadász. Munka mellett 2001-2005 között a Debreceni egyetemen vadgazda mérnöki végzettséget szerez. 2010-től a Pápai Erdészet fővadásza. Babják Tamás a szükséges tanulmányokat elvégezve, a ranglétrát végigjárva a vadászat és vadgazdálkodás terén átfogó tapasztalatra tett szert a kétkezi munkáktól kezdve a vadászat gyakorlatán keresztül az ágazatvezetésig. Munkájára igényes, azt magas színvonalon végző, nagy munkabírású, lelkiismeretes szakember. A jövőt is szem előtt tartó gondos vadgazda, kiváló kommunikációjú, korrekt és rendkívül eredményes vadászkísérő. Ezen  tulajdonságainak jelentős szerepe van a Pápai Erdészet vadgazdálkodásának eredményessé és kiegyensúlyozottá válásában, az állandósult vendégkör kialakulásában. Másfél évtizedet felölelő munkájával nagymértékben hozzájárult a Bakonyerdő Zrt.-nél a vadászati ágazat színvonalának emelésében, eredményességének javulásában és megítélésében.

Farkas Imre a Noszlopi Vt. hivatásos vadásza, vadászmestere. Farkas Imre elkötelezett a magyar vadászat és vadgazdálkodás iránt, tanulmányait is ennek szellemében végezte.

Farkas Imre (b) átveszi a Hubertlaki Kereszt kitüntetést

1991-ben vadgazdálkodási technikusi képesítést szerzett, és tanulmányai után azonnal a Bakonyerdő Zrt. Devecseri Erdészetének munkatársa lett. Kezdő hivatásos vadászként nagy odaadással végezte munkáját, s abban a környezetben nagyon sok támogatást és tapasztalatot szerzett a szakma minden csínját-bínját érintően. Tíz év eltelte után új kihívások elé nézett, és a Noszlopi Vt. vadászmestere lett. Egy nagyon nehéz anyagi helyzetben lévő vadásztársaság vadgazdálkodását kellett új alapokra, stabil állapotra helyeznie. Húsz éves odaadó munkája meghozta gyümölcsét, társaság vezetésével együtt komoly eredményeket értek el. Farkas Imre az elmúlt húsz évben hivatásos vadász küldöttként a Veszprém Megyei Vadászkamara aktív tagja volt, a Megyei Vadgazdálkodási Bizottságban is szerepet vállalt.

Rózsahegyi Bence pályafutását a technikusi végzettség 2016-os megszerzését követően kezdte meg a Verga Zrt. Zirci Erdészeténél – 2017. január elején A gyakornoki évet követően kerületvezető erdész-vadászként végzi szakmai tevékenységét. Ettől az évtől folyamatosan - öt éve - aktívan vesz részt a Verga Zrt. vadgazdálkodási feladatainak ellátásában, mint kerületvezető erdész-vadász.

Rózsahegyi Bence (b) átveszi a Hubertlaki Kereszt kitüntetést

Az időközben szükségessé vált kisebb szervezeti átalakítások miatt több területrészen is végzett önálló kerületvezetői teendőket mind az erdőgazdálkodás, mind a vadgazdálkodás területén. Ez eredményezte azt, hogy az erdészet teljes vadászterületén értékes tapasztalatokat szerzett, mellyel aktívan támogatja a terület rövid és hosszútávú vadgazdálkodási feladatainak előkészítését, tervezését és végrehajtását. Önálló napi feladatait folyamatosan magas színvonalon, megbízhatóan végzi. Jelenlegi szolgálati helyén, melyben munkavégzését 2017-ben kezdte meg, soha nem látott vadászati eredményeket produkál mind mennyiségi, mind minőségi értelemben. A területén jelen levő jó minőségű muflonállomány hírnevét tovább öregbítette, a gím állomány viszonylatában folyamatosan törekszik a selejtezési szempontok erőteljes szem előtt tartására.

Minden kitüntetettnek szívből gratulálunk!

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videókBakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVerga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere