Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Szentgál jubilál!

2022. 03. 10. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Idén lesz 700 éve, hogy a szentgáliak nemesi kiváltságot kaptak a királyi vadászatokon való részvételért. A város nagyszabású programsorozattal készül a jeles évfordulóra - írja a veol.hu hírportál.

1322-es keltezésű az az oklevél, amely bíráskodási kiváltságot adományoz a szentgáliaknak a vadászaton való részvételért. A soron következő uralkodók ezt a kiváltságot megerősítették egészen 1848-ig. Az ősök hagyatéka meghatározta Szentgál gazdasági, társadalmi fejlődését. Identitásuk alapjait jelenti, jelképe mindannak, ami embert a természettel összekapcsol és vele szemben alázatra tanít. 

A település 700 éve kapott nemesi kiváltságokat a királyi vadászatokon való részvételért. A jeles évforduló apropóján, 2022-ben a vadászathoz kötődő programokat szerveznek majd egész évben Szentgálon. Már a tavaly meghirdettek egy vadászati témájú rajzpályázatot a helyi gyerekek részére, amelynek legjobb alkotásaiból falinaptárt készítettek karácsonyra. A programsorozat látványos, nyitó rendezvényét viszont április 22 és 24 között tartják meg. 

– Egy kicsit visszamegyünk majd az időben és felidézzük a reneszánsz kor hangulatát, hogy a gyerekek és a mai emberek is láthassák, hogy akkor milyen élet volt itt – mondta el Weisz Elvira polgármester. A látványos nyitó eseményen lesznek majd gólyalábasok, solymász bemutató, ebéd Mátyás király udvarában, hagyományőrző bemutató, szarvasbőgő verseny, vásári komédia, tűzzsonglőrök és egyéb izgalmas előadások is. 

A polgármester asszony megjegyezte még, hogy az év során, minden hónapban szerveznek majd programokat. Lesznek természetfotó kiállítások, trófeamustra, vadászathoz kapcsolódó könyvbemutató, mackó kiállítás, szökkenő szarvas futóverseny, tiszafás túra, de múzeumpedagógia foglalkozásokat és szakmai előadásokat is tartanak majd, együttműködve a Laczkó Dezső Múzeummal, a megyei könyvtárral és a helyi civilekkel, illetve vadásztársaságokkal. 

Szerző: Molnár Sándor

Forrás: veol.hu

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Bakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videókHerendi Porcelánmanufaktúra - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere