Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Megdöntötte dúvadrekordját a Bakonyi tájegység

2024. 02. 23. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal sikerült megdönteni az elmúlt öt év terítékeinek rekordját.

A gyönyörű környezetben megrendezett, a VI. Bakonyi dúvadhetet lezáró rendezvényen 45 róka, 9 borz, 3 nyest, 29 szajkó, 7 szarka és 6 dolmányos varjú feküdt a terítéken. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát idén 24 dúvaddal a házigazda Képesfa Vadásztársaság foglalhatta el, az ezüstérem a 29 dúvadat terítékre hozó Hód Vadásztársaságé, és eggyel több vaddal a Budapesti Erdőgazdasági Zrt. Uzsai Erdészeti Igazgatósága vitte el az aranyérmet.

A Bakonyi vadgazdálkodási tájegység dúvadterítéke

Németh Attila tájegységi fővadász elmondta, büszke vadásztársaira, hogy közel száz dúvadat sikerült elejteniük, hiszen az elmúlt években 70-80 darabos terítékeket mutathattak be. Szerinte azért is kiemelkedő ez a teríték, mert egy nagyvadas vadászterületen sokkal komolyabb prioritásoknak kell megfelelni, így erőn felül teljesítenek a hivatásos vadászok és a tagok, hogy a dúvadgyérítési kötelezettségüknek is megfeleljenek. – Sokan nekünk szegezték a kérdést az elmúlt években, hogy ha egy hét alatt ilyen komoly terítéket tudunk produkálni, mit csinálunk egész évben. Érdemes végigvennünk, mi mindenre kell figyelnünk egy-egy vadászati évben! Márciusban vadgazdálkodási jelentést készítünk, elkezdjük a krotália-elszámolást, különböző összesítéseket végzünk, ráadásul kezdődik a szalonkamonitoring. Tavasszal meg kell szerveznünk a vadkárelhárító-vadászatokat. Áprilisban már őrizzük a kukoricavetéseket, villanypásztorokat építünk, és persze belekezdünk az őzbakvadásztatásba. Május közepén már a csillagbimbós napraforgón ülünk, amit meg kell védenünk a szarvasoktól, aztán nyáron tejesedik a kukorica, ismét kezdődnek a villanypásztorépítések, hogy megóvjuk a különféle növénykultúrákat, közben készülnünk kell a bőgésre, szeptemberben megjönnek az első vendégek, így október közepéig zajlik a vadásztatás. Mire kicsit felocsúdnánk, jön a tarvadtervek teljesítése, a vaddisznóállomány ritkítása, aztán a vadkárfelmérések, és készülünk az apróvadvadászatokra, majd vége a vadászati évnek… Azt gondolom, mindenképpen becsülendő, hogy a bokros teendők mellett még a dúvadfajokra is tudunk időt és energiát szentelni! – szögezte le Németh Attila.

A Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke örömét fejezte ki, hogy bár csendes kezdeményezésnek indult annak idején a tájegységi fővadászok részéről a dúvadhetek megrendezése, idén immár hatodik alkalommal állhatunk a három tájegység terítékei mellett. – Amellett, hogy ezek a hetek komoly szakmai jelentőséggel bírnak, közösségépítő szerepük is van, ami egyre fontosabb a vadászat nehéz éveit látva – mutatott rá Pap Gyula. – Ne feledjük el, hogy a dúvadhétnek a nagyvadas területek esetében is hatalmas jelentősége van, hiszen ezeken belül is találhatók olyan régiók, ahol egyre nagyobb jelentőséggel bír majd az apróvad jelenléte, melynek megtartásához elengedhetetlen a dúvadállomány jelentős mértékű apasztása – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, egyre gyakrabban hallani a sajtóban arról, hogy a rókákat érintő veszettség újra felütötte a fejét. Hogy ez mennyire terjed el, az nagyban függ a rókapopuláció számától. Biztos vagyok abban, hogy ha aktívan szerepet vállalunk a rókaállomány apasztásában, azzal a közvéleményt, a lakosságot is meg tudjuk nyugtatni – tette hozzá.

Az idei rendezvényt színesítette, hogy egy ifjú hivatásos vadászt, Varga Benjámint szajkóvadásszá avattak a helyszínen. A színvonalat fokozták a terítéket követő előadások. Idén Őrhalmi Csaba vadhívásszakértő, vadászkürtös tartott rendkívül izgalmas előadást arról, hogyan zajlik a gyakorlatban a ragadozóhívás. Grátiszként számos apró praktikát is eltanulhatott tőle a hallgatóság. Végül Hári Csaba vadászkutya-kiképző, a Nádberki Vadászkutya Sziget tulajdonosa tartott egy szintén érdekfeszítő előadást „A rövidszőrű magyar vizsla mint mindenes vadászkutya gyakorlati alkalmazása a dúvadvadászatban” címmel.

Ragadozóhívó-bemutató

A következő egy hétben a Balaton-felvidéki tájegység hivatásos és sportvadászai mutathatják meg, mennyire ügyesek a dúvadelejtésben. Az eredményt pedig bárki megtekintheti február 29-én, délután fél kettőtől a diszeli Artemisz Panzió udvarán, ahová mindenkit nagy szeretettel vár Surányi Péter tájegységi fővadász és a házigazda Csobánc Vt.

Mizsei Bernadett

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Bakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga tesztVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere