Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

IV. Vadászkamarai Trófeaszemle + VIDEÓK

2018. 11. 12. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Vakmerő dolog késő ősszel szabadtéri programot szervezni, de nem bántuk meg: a IV. Vadászkamarai Trófeaszemle látogatói és vendégei november 9-én kifogástalan őszi napsütésben gyönyörködhettek a 30 vadászatra jogosult által bemutatott 105 trófeában.

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója. Fotó: Mizsei Bernadett. További fotók ide kattintva!

A Bakony Vadászkürt Egylet kürtszignáljainak elhangzása után elsőnek –házigazdaként – Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója üdvözölte a megye minden szegletéből érkezett vadászokat. Köszöntőjében a hivatásos vadászok áldozatos és felelősségteljes munkájának kihívásokkal, nehézségekkel teli szépségét részletezte, ahol a hétköznapok egyhangúságát, szürkeségét mindig oldani képes az erdő varázsa, vagy ahogy Vincent van Gogh (1853-1890) holland festőművész megfogalmazta: “Ha igazán szereted a természetet, mindenhol megtalálod a szépséget.” A Bakonyerdő Zrt. által folytatott gazdálkodásról szólva Varga László kijelentette: elsődleges feladatuk az erdővagyon és az újulat védelme, ennek érdekében a nagyvadállomány szinten tartása, sőt csökkentése is szükséges, de csakis a minőség folyamatos fejlesztése mellett.

Ugron Ákos Gábor, a Verga Zrt. vezérigazgatója. Fotó: Mizsei Bernadett. További fotók ide kattintva!

Ugron Ákos Gábor, a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója elmondta: a vadőrök napi munkája során egy folytonosan alakuló, változó környezetben követnek el mindent azért, hogy a vadászvendégek elégedetten térhessenek haza. Hivatásukat ugyanakkor körüllengi bizonyos romantika: az erdő szépségének megtapasztalása, megélése ugyanúgy része a munkájuknak, mint a megpróbáltatások.

 

Szekrényes Tamás, a Veszprém megyei Vadászkamara hivatásos vadász alelnöke a lassan maunk mögött hagyott esztendőben végzett feladatokra visszatekintve a az országban elsőként lezárult vadászterület-kialakításokat emelte ki. Az olajozott ügymenetben döntő szerepe volt a Vadászati Hatóság és a Vadászkamara szakembereinek, nemkülönben a vadászatra jogosultaknak. Ami a kamarát illeti: létrehozták az Országos Vadgazdálkodási Alapot, az első fejlesztések a megyében pedig már a megvalósítás fázisába értek. Közben országos megmérettetések során sem vallunk szégyent, Szabó Csaba az első harmadban végzett a Hivatásos Vadászok Országos Versenyén, Hári Csaba pedig második helyezést ért el az Országos Vizsla Főversenyen. Elégedettek lehetünk tehát az elvégzett munkával, és magabiztosan készülhetünk a 2021-es világkiállításra.

Fodor Zoltán fafaragó művész, a hivatásos vadászok hubertlaki emlékhelyének alkotója örömét fejezte ki, amiért a helyi kezdeményezések, vagyis a hubertlaki megemlékezés és a huszárokelőpusztai trófeaszemle mára országos hírű és rangú rendezvényekké nőtték ki magukat. Az emlékhely kialakítására emlékezve elmondta: Gyimóthy Kálmán és Kincses László segédkeztek az építésben. Ködös, nyirkos, kellemetlen idő volt, de amint az utolsó csapot is a helyére ütötték, a köd eloszlott, kisütött a nap, egy arra kiránduló diakónus pedig – miután megkérdezte, mi célt szolgál a kápolnát mintázó emlékmű – megáldotta az emlékhelyet.

A koszorúzás pillanatai. Fotó: Mizsei Bernadett. További fotók ide kattintva!

A köszöntők elhangzása után a „Hubertlaki Kereszt” kitüntetés átadására került sor Csomor József, Tarrósi Attila és Mesterházi Lajos részére. A Vadászkamara Érdemérme kitüntetésben részesült Szigeti Edit, méltatásukat ide kattintva olvashatják.

Az ünnepség folytatásaként a hivatásos vadászok emlékhelyénél koszorút helyeztek el az Országos, valamint a Veszprém megyei Vadászkamara, a Bakonyerdő Zrt. és a Verga Zrt. képviselői, majd a huszárokelőpusztai vadászháznál folytatódott az ünnepség.

Pap Gyula, a Veszprém megyei Vadászkamara elnöke. Fotó: Mizsei Bernadett. További fotók ide kattintva!

A Veszprém megyei Vadászkamara elnöksége nevében Pap Gyula megyei elnök az üdvözölte a vadászokat és a meghívottakat, megköszönve Takács Szabolcs kormánymegbízottnak, hogy sehol nem rejti véka alá, hogy ő is a vadászok táborát gyarapítja. Az elmúlt évekre visszatekintve kiemelte: a vadászkamarai trófeaszemlét negyedik, ám a hubertlaki megemlékezést már ötödik alkalommal tartjuk meg, ezek a kamara legsikeresebb rendezvényei közé tartoznak. Pap Gyula reményét fejezte ki, hogy az előttünk álló öt évben is olyan lendületes fejlődést muatatnak majd ezek az összejövetelek, mint eddig. A bemutatótt trófeákról szólva elmondta: azok az egész megyéből, harminc vadgazdálkodási egység területéről érkeztek, ez pedig bizonyítja azt, hogy az összefogás, az közös gondolkodás által lehet csak sikerre vinni az olyan kezdeményezéseket, mint amilyen a kamarai trófeaszemle.

Takács Szabolcs kormánymegbízott megnyitó beszédében örömét fejezte ki a fölött, hogy a magyar vadászati hagyományok felkerültek a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére. Az indokolás szerint „A sokrétű magyarországi vadászati szokás- és hagyományrendszer, a hazai vadgazdálkodás szakmai színvonala, valamint a gazdag művészi és irodalmi természetábrázolás olyan szellemi kulturális örökséget képvisel, amelynek megőrzése kiemelt feladata és kötelessége a vadásztársadalomnak.”

Takács Szabolcs kormánymegbízott. Fotó: Mizsei Bernadett. További fotók ide kattintva!

A megyei trófeabírálati adatokat ismertetve Takács Szabolcs kiemelte: az eddig elbírált 1092 gímszarvas agancs közül 17 db tömege haladta meg a 10 kg-ot, a legnagyobb, idei megyei rekord 13,13 kg-ot nyomott. A szakszerűtlen elejtések aránya 2,5% körül alakult, ez az arány a tájegységi szempontredszer finomításával még tovább csökkenhet. 7 őzbak trófeájának tömege haladta meg az 500 grammot, egyikük egy gramm híján 600 grammosnak bizonyult, tehát bár soha nem az őzbakjainkról voltunk híresek, időről-időre nálunk is Puskavégre kerülnek kapitális példányok.

Jánoska Ferenc, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet egyetemi docense egy soproni kutatást ismertetett, melynek során gímszarvasok pontos kormeghatározását végzik el fogcsiszolat alpján, majd az így meghatározott életkort összevetik a trófeabírálat során meghatározott korral. Az eredmények teljes feldolgozása és kiértékelése még nem történt meg, de az már most látszik, hogy a két érték egyre jobban közelít egymáshoz. Kell is, hogy így legyen, mert ahogy Kondor Antal, a Roth Gyula Erdészeti Technikum tanára mondta: „Az erész ott kezdődik, hogy jó megfigyelő.” – ez azopnban nem kevésbé igaz a vadászokra is.

Fotó: Mizsei Bernadett. További fotók ide kattintva!

A IV. a Vadászkamarai Trófeaszemlén tárgyjutalmat vehetett át Baracskay Lajostól, a Veszprém Megyei Vadászkamara titkárától Szabó Csaba, a Hivatásos Vadászok Országos versenyén elért kiemelkedő helyezéséért, valamint Hári Csaba és Futó Ivett az Országos Vizsla Főversenyen történt kiváló helytállásukért. Az Országos Rendőr-főkapitányság és a Veszprém Megyei Kormányhivatal közös javaslatára kitüntetésben részesült Vörös László (pápai régió) és Kósa László (veszprémi régió) az orvvadászat elleni küzdelem során nyújtott tevékeny segítségükért. A kitüntetéseket Anda György rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes adta át.

A hivatalos megnyitó után a trófeák szabályos vagy szabálytalan alakulásában gyönyörködve volt alkalom a vadászélmények felidézésére, vagy éppen a hivatalos korbecslés helyessége fölötti jószándékú vitára.

Fotó: Mizsei Bernadett. További fotók ide kattintva!

A trófeaszemle hivatalos részének végeztével minden látogatót vendégül látott Bakonyerdő Zrt. Az asztal mellett leginkább a közelgő társas vadászatok esélyeinek latolgatása, régi emlékek felidézése szolgáltatott témát a baráti beszélgetéshez.

Legközelebb december 1-én, az Odvaskői Évadzáró Ünnepségen találkoznak a megye vadászai.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Bakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHerendi Porcelánmanufaktúra - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVerga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com