Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Kitüntetettek a IV. Vadászkamarai Trófeaszemlén

2018. 11. 12. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

A hubertlaki hivatásos vadász emlékműnél 2018. november 9-én megtartott megemlékezésen idén is sor került a kiváló munkát végzett hivatásos vadászok jutalmazására.

A Veszprém megyei Vadászkamara Hubertlaki Kereszt kitüntetésben részesítette a következőket:

Csomor József 1987. óta dolgozik a Bakonyerdő Zrt-nél /illetve jogelődjénél/kerületvezető erdészként, majd 2004 óta hivatásos vadász munkakörben. Vadgazdálkodási feladatai mellett sem felejtette el erdész indíttatását, nyitott szemmel járja az erdőt. Humora, nyugalma átsegíti a vendégvadásztatás nehézségein, optimizmusa megfogja a vadászvendéget is. Érdeklődő kérdésekre, hogy” Mennyi vad van a területén?” a Rá jellemző lakonikus nyugalommal válaszol:” Éppen elég” Többen kifejezetten kérik vadászkisérőnek, még akkor is, ha a Magas-Bakonyban esetenként, több időt, kitartást és fáradalmat kíván egy-egy vad elejtése.

Csomor József Fotó: Mizsei Bernadett

Kiváló kapcsolatot ápol az erdőgazdaság munkatársaival, korrekt hozzáállásával megbecsülést vívott ki a Bakonybéli Erdészet vadászterületén a mezőgazdasági termelőkkel ugyanúgy, mint az érintett falvak lakosságával is. Munkatársai körében megbecsülését egy – Bakonybélben azóta már szállóigévé vált- mondat jellemzi talán a legjobban: Hivatásos vadásszá történt kinevezése során egy erdész kolléga, aki talán szintén számított a pozícióra a következőképp fakadt ki: „Csak azt nem értem, miért pont a Csomor Józsit választották, hiszen Ő erdésznek is jó volt! „Azóta eltelt 14 év. Munkájával igazolta, hogy érdemes volt néhai Balogh József erdészetvezető bizalmára. A kitüntetést Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója adta át.

Tarrósi Attila 1988-ban szerzett erdésztechnikus végzettséget, kerületvezető erdész, kerületvezető vadász. Szolgálati helye: Verga Zrt Zirci erdészet, Malomvölgy kerület (Zirci vadászterület). Pályafutását a technikusi végzettség megszerzését követően kezdte meg a Verga Zrt. akkori jogelődjénél – az MH Veszprémi Erdőgazdaságnál – 1988-ban, 30 éve. A gyakornoki éveket követően kerületvezető erdész, majd 1995.01.01 –től jelenlegi szervezeti egységénél a Verga Zrt Zirci erdészeténél végzi szakmai tevékenységét. Ettől az évtől folyamatosan – 23 éve - aktívan vesz részt a Verga Zrt vadgazdálkodási feladatainak ellátásában, mint kerületvezető vadász.

Ugron Ákos Gábor és Tarrósi Attila. Fotó: Mizsei Bernadett

Az időközben szükségessé vált kisebb szervezeti átalakítások miatt több területrészen is végzett önálló kerületvezetői teendőket mint az erdőgazdálkodás, mint a vadgazdálkodás területén. Ez eredményezte azt, hogy az erdészet teljes vadászterületén értékes tapasztalatokat szerzett, mellyel aktívan támogatja a terület rövid és hosszútávú vadgazdálkodási feladatainak előkészítését, tervezését és végrehajtását.

Önálló napi feladatait folyamatosan, magas színvonalon, megbízhatóan végzi. Jelenlegi szolgálati helyén, melyben munkavégzését 2016- ban kezdte meg, soha nem látott vadászati eredményeket produkál mind mennyiségi, mind minőségi értelemben. A területén jelen levő jó minőségű muflon állomány hírnevét tovább öregbítette, a gímállomány viszonylatában folyamatosan törekszik a selejtezési szempontok erőteljes szem előtt tartására. A kitüntetést Ugron Ákos Gábor, a Verga Veszprémi ErdőgazdaságZrt. vezérigazgatója adta át.

Mesterházi Lajos, aki a vadászati tanulmányait 1971-1974 között Öhm László kezei között végezte el Oladon. Büszke osztályára, akik közül mindenki a szakmájában helyezkedett el. Édesapjától vette át a Kab-hegy déli oldalán a hivatásos vadászati teendőket. Hosszú időn keresztül a Veszprémi Erdőgazdaság, jelenleg pedig a Kab-hegy 2004 Kht alkalmazottja.

Pap Gyula és Mesterházi Lajos. Fotó: Mizsei Bernadett

Nagyon fontosnak tartja munkája során a méltán híres szarvasállomány szakszerű tartását és vadásztatását. Fontos része munkájának a folyamatos vadföldgazdálkodás. Hivatásának elsajátításában sokat köszönhet Édesapjának, és volt szerencséje tanulni Wolf Kari bácsitól Thuri Jánostól, Rakk Tamástól, akik hosszú időn keresztül a Veszprémi Erdőgazdaság vadászati vezetői voltak. Ért ahhoz amit csinál, mindene a Kab-hegy. A kitüntetést Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke adta át.

A Vadászkamara Érdemérmét vehette át Jámbor Lászlótól, az Országos Magyar Vadászkamara elnökétől Szigeti Edit agrármérnök, a Nimród Vadászújság szerkesztő-főmunkatársa a vadászati természetvédelem terén végzett kiemelkedő fotóművészeti és szakirodalmi tevékenységének elismeréseként.

Szigeti Edit átveszi a Vadászkamara Érdemérmét Jámbor Lászlótól. Fotó: Mizsei Bernadett

Különös jelentőséget ad munkáinak, hogy fokozottan érvényesül bennük a természetvédelmi vonulat, a vadászat és a természetvédelem összhangja. A Szent István Egyetemen szerzett agrármérnöki diplomája révén szakértő szemmel nézi a természetet, ezáltal vadászati jellegű képein és a kapcsolódó, alapos szakmai leírásaiban is érvényesül a vadvédelmi irány. Éppen ezért a természetvédelmi szervezetek, nemzeti parkok is folyamatosan igénylik a munkáit. Rendszeresen tudósít kutyás és solymászati rendezvényekről is. Részt vesz vadmentő, állatvédelmi akciókban, gyönyörű képei, sorozatai (pl. Csodálatos állatvilág) rendszeresen jelennek meg vadászújságban, hazai és határon túli  kiállításokon. A természet szeretetére való nevelés jegyében gyerekeknek is szervez alkotói táborokat, versenyeket, foglalkozásokat.  

A Brüsszelben megrendezendő nemzetközi kiállítás magyar pavilonjában Szigeti Edit képeivel szemléltetik a magyar vadvilág hungarikumjait. A Természetfotósok Nemzetközi Szervezete is tagjai sorába hívta. Szigeti Edit a magyar vadászati-természeti kultúra értékes alakja, nemcsak a vadászati és természetvédelmi képeivel, írásaival és tudósításaival, hanem személyiségével, lelkes és fáradhatatlan munkavégzésével is érdemessé vált az elismerésre.

A IV. a Vadászkamarai Trófeaszemlén tárgyjutalmat vehetett át Baracskay Lajostól, a Veszprém Megyei Vadászkamara titkárától Szabó Csaba, a Hivatásos Vadászok Országos versenyén elért kiemelkedő helyezéséért, valamint Hári Csaba és Futó Ivett az Országos Vizsla Főversenyen történt kiváló helytállásukért.

Baracskay Lajos és Szabó Csaba. Fotó: Mizsei Bernadett
Baracskay Lajos és Hári Csaba. Fotó: Mizsei Bernadett
Jámbor László és Futó Ivett. Fotó: Mizsei Bernadett

Az Országos Rendőr-főkapitányság és a Veszprém Megyei Kormányhivatal közös javaslatára kitüntetésben részesült Vörös László (pápai régió) és Kósa László (veszprémi régió) az orvvadászat elleni küzdelem során nyújtott tevékeny segítségükért. A kitüntetéseket Anda György rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes adta át.

Anda György átnyújtja a kitüntetést Vörös Lászlónak. Fotó: Mizsei Bernadett
Anda György átnyújtja a kitüntetést Kósa Lászlónak. Fotó: Mizsei Bernadett

Minden kitüntetettnek szívből gratulálunk!

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVerga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere