Vas megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

VII. Vendvidéki trófeaszemle

2023. 11. 06. | Az OMVK Vas megyei szervezete |

Hetedik alkalommal rendezte meg 2023. október 8-án a „Hármashatár” Vadásztársaság alsószölnöki vadászházának udvarán, az idei évi bőgésben elejtésre került gímbikák trófeáinak bemutatóját. Akárcsak a szeptemberben itt vadászó bérvadászokat, most is szikrázó napsütés és nyárias meleg fogadta délután 14.30 órakor a megjelenteket. Az OMVK Vas vármegyei Területi Szervezetét Kenesei István titkár, Nagy László a Vadgazdálkodási Bizottságának elnöke és Doncsecz Gábor sportvadász alelnök, a vendéglátó vadásztársaság tagja képviselte.

Az ízlésesen díszített állványokon elhelyezett 27 gímbika trófea előtt Dolgos Gyula, a társaság elnöke nyitotta meg a rendezvényt, köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Kenesei István kamarai titkár mondta el köszöntő szavait, melyben kitért a vadászokat érintő, november 1-étől életbe lépő új jogszabályi változásokra is. Majd Ujlaki Rudolf a vadásztársaság alapító tagja, az Ellenőrző Bizottság elnöke elevenítette fel a társaság múltját alapításának 40 éves évfordulója alkalmából. Beszédében kitért az itt szolgált hivatásos vadászokra és megköszönte a jelenlegi vadőreink Viktor István, Timbókovics Balázs elkötelezett szakmai munkáját. Megemlítette a társaság évek során elért jóléti fejlesztéseit (vadászház, szolgálati terepjáró gépkocsi, traktor, munkaeszközök, vadföldek létesítése stb.), valamint a jelenlegi beruházásokat (pótkocsi, többfunkciós melléképület építése) is. A program szerint Szabó Imre szakmai irányító, fegyelmi bizottsági elnök értékelte az idei bőgési szezont és annak eredményeit. Elmondta, hogy szeptember elején idén is vontatottan indult a bőgési időszak, csak alig szólaltak meg a bikák a területen, hasonlóan mint az ország többi nagyvadas területén.  Elmondta, hogy az időjárás egyben kegyes is volt hozzánk, mert a szárazság miatt könnyen meg lehetett közelíteni a bőgőhelyeket, de a nyárias meleg miatt a bikák csak sötétben mozdultak meg és már hajnalhasadás előtt beváltottak tarvadaikkal a lombok közé. Az elmúlt évek forgatókönyve alapján aztán szeptember 15-e után bekövetkezett a javabőgés is. Egyre több agancsár került utolsó ravatalára a vadászház udvarán kialakított terítéken. Az idei évben sorsolás útján 7 tagunk is lehetőséget kapott szarvasnász idején gímbika elejtésére. Az előző idényhez hasonlóan kiemelkedő trófeatömegű egyed nem került terítékre, azonban a kiállított trófeák közül kettő haladta meg a 7 kg-ot, három pedig 6 és 7 kg közé esett. A 27 közül 1 érdemelt ezüstérmet, 5 pedig bronzérmet. Az érmesek átlagsúlya 6.67 Kg. Ezt követően kiemelve Schäfer Martin vadászmester, a két hivatásos vadász, valamint a kísérők szakszerű munkáját megköszönte az eredményes vadásztatást nekik.

A következőkben a vadásztársaság nevében Dolgos Gyula elnök adott át emléklapot és tárgyi ajándékot a jelenlévő két alapító tagunknak Ujlaki Rudolfnak és Vadász Ferencnek. Majd az Országos Magyar Vadászati Védegylet díszoklevelét Kenesei István nyújtotta át a 40. évfordulóját ünneplő társaságnak. Ezután az emléktáblánknál a Kamara nevében Doncsecz Gábor alelnök, a vadásztársaság nevében pedig Kutas Zoltán gazdasági felelős helyezett el koszorút.

A tolmácsolást osztrák vendégeink részére Czuczainé Skaper Hilda segítette. Az ünnepi hangulatot a Vas Vármegyei Vadászkürt Egyesület 3 kürtöse szolgáltatta. A hivatalos programot követően mindenki megtekinthette a kiállított trófeákat, majd a vendéglátók a résztvevőket a vadászház mögött felállított rendezvénysátorba invitálták, ahol ízletes ételeket és jóféle italokat fogyaszthattak.

Reményeink szerint jövőre újra találkozhatunk a soron következő VIII. Vendvidéki Trófeaszemlén.

 

Dr. Jandrasits László titkár

 

 

Fotók: Dolgos Noémi és Dr. Jandrasits László 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com