központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Megalakult a Kárpát-Medencei Vadászkürtösök Klubja

2024. 02. 15. | Az OMVK központi szervezete |

Ünnepélyes keretek között íródott alá az idei FeHoVa szakkiállításon az az együttműködési megállapodás, amelynek értelmében a jövőben neves magyar, szlovákiai, szerbiai és romániai vadászati szervezetek segíthetik a térségben a vadászkürtölés támogatását, erősítését, népszerűsítését.

Kárpát-medencei kürtösök a megállapodás aláírásán
Kárpát-medencei kürtösök a megállapodás aláírásán

Az elmúlt évek során sok magyar, romániai, szlovákiai és szerbiai vadászkürtös között szövődött barátság. Ez adta a Kárpát-Medencei Vadászkürtösök Klubjának, egyben az intézményesített, határokon átívelő együttműködés ötletét. Az erről szóló nemzetközi megállapodás, amelyet a négy ország neves vadászati szervezeteinek neve fémjelez, lehetővé teszi a vadászkürt és -kürtölés, a vadászati kultúra és a közös hagyományaink tevékenyebb ápolását és népszerűsítését a vadászkürtös közösségek összefogása révén.

A klub egy élményközösség, amely elsődleges céljának és feladatának tekinti, hogy a tagok megoszthassák egymással tapasztalataikat. Ugyancsak célja a vadászkürtös kultúra terjesztése – a fiatalok körében is. A felek – az Országos Magyar Vadászkamara, a Szlovák Vadászkamara, a Szerb Vadászkamara és a székelyföldi Vadon Egyesület – vállalják, hogy támogató hátteret biztosítanak a már működő és a tagországokban kialakítandó közösségek számára. A megállapodást aláíró személyek:

  • Tóth Annamária meghatalmazással A Szlovák Vadászkamara képviseletében, egyben a szlovákiai koordinátor;
  • Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára;
  • Aleksandr Ćeranić, a Szerb Vadászkamara Közgyűlésének elnöke;
  • Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatóját Székelyföldről.
balról: Demeter János, Bajdik Péter, Tóth Annamária és Aleksandr Ćeranić
balról: Demeter János, Bajdik Péter, Tóth Annamária és Aleksandr Ćeranić

 

Az újonnan létrehozott Klub kurátorai, akik munkája révén megvalósulhatnak a megállapodásban foglaltak:

 

Tóth Annamária

Vadász, természetjáró, állatbarát. A Szlovák Vadász Szövetség Kassa vidéki kerületi szervezetének vadász kulturális és oktatási bizottságának elnöke, amely testület 2014-ben a szövetség és a Vadászkamara segítségével elindított egy kerületi vadászkürt tanfolyamot. Feladatának érzi, hogy a vadászati kultúrát, a vadászatot, vadgazdálkodást és ezek értékeit be tudja mutatni minden érdeklődőnek, és meg tudja ismertetni a laikusokkal. Különösen fontosnak tartja a gyermekekkel való foglalkozást.

 

Héjja Krisztián ötletgazda

Már több mint 10 éve, hogy először kürtöt vett a kezébe egy bárnai kürtös találkozón. Sokévnyi önálló kürtölés után csatlakozott a Kiskunsági Vadászkürt Egyesülethez, ekkor fogalmazódott meg benne, hogy szükség volna egy olyan klubra, amely a vadászkürtölésen túl hirdeti és ápolja a vadászkürtös kultúrát valamint hagyományokat. A kürt hangja eljutott a határon túlra is, ahol szoros barátságok köttettek és ennek köszönhetően most létrejöhet a Kárpát-Medencei Vadászkürtösök Klubja – köszönet érte az itt jelenlévő vadászati szervezetek képviselőinek.

 

Tankó Attila János Románia és a Székely Vadászkürt Egyesület képviseletében

Az egyesület rövid előélete 2019-ben kezdődött, amikor három székelyföldi, vadászkürt iránt érdeklődő vadász útja keresztezte egymást. Az egyik részük Martonfán, a másik pedig Bárnán ismerkedett a vadászkürttel, majdhogynem azonos időben. Így született az ötlet, hogy egy hasonló tanfolyamot Erdélyben is szervezzünk, hiszen a vadászati kultúrának egyik legfontosabb eleme, a vadászkürt nincs jelen Erdélyben. Ezért 2022-ben hagyományteremtő és hiánypótló céllal szerveztük meg a képzést, amelynek köszönhetően létrejött az első székelyföldi vadászkürt együttes – ez jelenleg 8 taggal teljes. Az egyesület célja egyebek mellett tanfolyamok, szakmai napok, képzések, tematikus gyerekprogramok szervezése.

 

Kovács Szilveszter a Vajdaság képviseletében

A Délvidéken szeretnék visszahozni a vadászati kultúrába a kürtölés hagyományát, ezért a vajdasági magyar vadászok társasága felkarolta ezt a feladatot.  Már tavaly megszervezték az első nemzetközi vadászkürt találkozót. A szép számban megjelent külföldi kürtös barátok mellett nagy volt az érdeklődés a hazai – vajdasági – vadászközösség részéről is.

Mindezen felbuzdulva próbálják szélesíteni lehetőségeiket a kürtös tanfolyamok és találkozók felé. Tervezik megalapítani a Vajdasági Vadászkürt Együttest, hogy ezáltal tovább szélesítsék a tanulási és egyéb lehetőségeiket.

A koordinátorok (balról: Héjja Krisztián, Kovács Szilveszter és Tankó Attila János) és az aláírók
A koordinátorok (balról: Héjja Krisztián, Kovács Szilveszter és Tankó Attila János) és az aláírók

Fotók: Botta Zsófia

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere