központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

"A vadászati kultúra terjesztése a médiában"

2022. 12. 05. | Az OMVK központi szervezete |

fotó: Kovács Márk Ferenc

Immáron harmadik alkalommal szervezett konferenciát „A vadászati kultúra terjesztése a médiában”címmel az Országos Magyar Vadászkamara Vadászati Hagyományokat Ápoló és Kulturális Bizottsága. A december 1-jei eseménynek a budapesti Erdészeti Információs Központ adott otthont. A rendezvény fő felvetés: hogyan adjuk át értékeinket a társadalomnak és az ifjabb generációknak? Bármennyire is azt gondolnánk, hogy a téma lerágott csont, és nincs mit mondanunk egymásnak erről, egy-egy ilyen konferencia mindig adhat újabb és újabb gondolatokat és benyomásokat, taníthat meg új módszereket a hatékony tudástranszfer érdekében.

A konferencián öt előadó közelítette meg a témát egészen más szemszögből. A magyar vadászsajtó két meghatározó lapjának képviseletében Wallendums Péter (Magyar Vadászlap) és Kókai Márton (Nimród Vadászújság) osztotta meg gondolatait.

Wallendums Péter
Wallendums Péter (fotó: Kovács Márk Ferenc)

Péter gyújtó hangvételű előadásából kiderült, hogy nem elégséges már a jól ismert csatornákat használni a vadászati hagyományok és kultúra megismertetésére, hanem a vizuális kommunikáció és az alternatív, modern elérési utak alkalmazására is szükségég van.

Kókai Márton
Kókai Márton (fotó: Kovács Márk Ferenc)

Kókai Márton előadásában megismerhettük a Nimród szerkesztőségének munkáját, a felhasznált eszközöket és az új csatornákat, amelyek segítségével minél szélesebb körben kívánják megszólítani a társadalmat.

Fazekas Gergely
Fazekas Gergely (fotó: Kovács Márk Ferenc)

Fazekas Gergely, a Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Szervetének titkára személyében pedig egy olyan lelkes pedagógust ismerhettünk meg (végzettségét tekintve könyvelő), kinek lelkesedése nemcsak a gyerekeket ragadja magával, hanem az előadáson résztvevő több mint negyven főt is. Gergely az iskolába kitelepült ismeretterjesztő foglalkozások és az új megyei kamarai oktatótermekben tartott előadások tapasztalatait adta át a hallgatóságnak, kifejezetten szórakoztató módon.

A délutáni szekcióban Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) főtitkára ismertette a szervezet stratégiáját a társadalom és erdész szakma kapcsolódásának tekintetében. A filozófikus hangvételű előadás során betekintést nyerhettünk a stratégia alkotás mélyégeibe és az Egyesület hosszútávú terveibe is.

Szabó Péter
Képfelirat (fotó: Kovács Márk Ferenc)

A nap záró előadását Szabó Péter tartotta, aki nemcsak a Vadászkamara Bizottságát képviselte, hanem az OEE Erdészeti Erdei Iskola szakosztályt is. Előadásában bemutatta a minősített erdészeti erdei iskolák hálózatát, elveit, oktatási stratégiáját, az elmúlt években elért eredményeit. Az előadásban hangsúlyosan szerepelt a vadászati téma megjelenítése az oktatási tematikában, a tapasztalatok a vadászat kommunikációjával kapcsolatban, különös tekintettel a jövőbeni kihívásokra. Gondolatai zárásaként az egységes kommunikáció fontosságát hangsúlyozta, kiemelve a szereplők együttműködését és az oktatás módszertanának összehangolását.

Az előadássorozat végeztével kötetlen beszélgetés alakult ki, nemcsak a hallgatóság, hanem az előadók között is. A szervezők nevében csak remélni tudjuk, hogy a jövőben minél több hasonló rendezvényre kerül sor, ezzel is inspirálva a vadászok közösségét a hagyományai megismertetésére és a fenntartható vadászat szükségesének elfogadtatására.

 

Szabó Péter

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere