Zala megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

VIZSLAVEZETŐ TANFOLYAM ALKALMASSÁGI VIZSGÁVAL

2012. 10. 28. | Az OMVK Zala megyei szervezete |

A Zalavölgye Vt. Egervár, területén 2012.augusztus 11-én kezdtük el a már hagyományosnak mondható alapvizsgára és vadász alkalmassági vizsgára felkészítő tanfolyamot.

Ugyanis vadászaton csak vadász alkalmassági vizsgával rendelkező kutya vehet részt. Tíz foglalkozást terveztünk, amit hétvégeken meg is tartottunk.

A foglalkozásra 10 kutya érkezett. Fajta szempontjából 1 sima szőrű német vizsla, 2 drótszőrű német vizsla, 1 kismüszterrlandi vizsla,    1 sima szőrű magyar vizsla, 4 drótszőrű magyar vizsla és egy labradorretriver. A tanfolyamot, mint a korábbi években is, Én vezettem.

Az első foglalkozáson felmértük a kutyák képességét, aport készségét, kezelhetőségét, a gazdával való kapcsolatát stb.

A későbbiek során megtanítottuk a szárnyas és szőrmés lőtt vad elhozását, úgy  fedett terepen légszimattal, mint csapázással. Nagyon élvezték a kutyák többek között a lőtt vadkacsa elhozását mély vízből.

Hétről-hétre látványosan fejlődtek kutyáink, már általában szabályosan fogták az elhozandó madarat, nyulat. Fegyelmezettségük, vadászkészségük is folyamatosan jó irányba alakult. A lövésfélőség egyik kizáró ok. Amelyik kutya fél a lövéstől azt kizárják a vizsgán. Sajnos  egy jó képességű német vizsla emiatt már a felkészülés során kiesett. Szorgalmas munkával kutyáink és vezetőik a tanfolyam végére, vizsgára felkészült szintet értek el.

Elérkeztünk a vizsga pillanatához. Amit  2012.október 14-én  Zalaszentgróton szerveztünk meg, igazi fácánvadászat alkalmával. Reggel 08,30 órakor találkoztunk a benzinkútnál. Itt  a vizsgára történő regisztráció és a vadászat előtti eligazítás megtörtént, majd a fácánvadászat helyszínére mentünk. Itt jegyzem meg, hogy sajnos három fő nem jelent meg a vizsgán annak ellenére, hogy jó képességű, kutyájuk volt. A mi kutyáinkon kívül még két kutyával  jelentkeztek vizsgára, azok felkészítése máshol történt. Így összesen 9 vizsgázó kutya és vezetője vett részt a vadászaton.

Még mielőtt a vadászat  megkezdődött Pomázi Ágoston vezető bíró eligazított bennünket a vizsga követelményeiről és annak lefolyásáról és felhívta a figyelmet többek között a fegyelmezett magatartásra.

Megkezdődött a vadászat. Kutyáink felkészültségét mutatta, hogy a fácánok felkutatásában, megállással való jelzésében serényen részt vettek. A lőtt madár aportírozását a tanult módon hajtották végre. Eredményesen csapázták a szárnyazott, elgyalogolt madarakat. Igyekeztek nem  lemaradni a vadászaton profiként dolgozó rutinos kutyáktól. A kutyavezetők kissé izgatottan, de határozottan irányították kutyáikat, ha kellett behívták, ha kellet előre küldték, vagy elfektették a lőálláson. A mély vízből való elhozást, ami a vízre lőtt vadkacsa elhozását jelentette, minden kutya teljesítette.

Nagyon kellemes, szép napsütéses időben zajlott a vadászat és a vizsga. A vadászat vége felé szépen gyűltek a madarak. A vadászat vezetője elégedetten nyugtázta, hogy a kihelyezett 100 db. fácánból  84-et  sikerült terítékre hozni.

A teríték megtekintése alkalmával ifjú  hölgyeket és urakat avattak fácán vadásszá. Mi pedig izgultunk, hogy kutyáink bírálati lapja mit fog tartalmazni. Bizakodtunk, hisz nagy hibát nem követtek el kutyáink. Megszületett a minősítés, mind a kilenc kutya megfelelően teljesítette az előírt feladatokat, vadászatra alkalmasnak minősült.  

Nagyon jól szervezett, jól irányított,fegyelmezett vadászaton vehettünk részt. Remélem jelenlétünkkel nem zavartuk szórakozásukat. Köszönjük az Újbarázda Vt. vezetésének a lehetőséget az eredményes vizsga letételéhez.

Itt jegyzem meg, hogy a 2013-as évre is tervezünk vizslavezető tanfolyamot, az alábbi telefonszámon lehet jelentkezni.

 

Zalaszentiván, 2012.október 28.

Zámbó Zoltán kiképző

Z.m.Vadászkamara Kynológiai Biz.tagja.

Telefon:06-20-485-2442

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga teszt