Zala megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Vadászkutyás programok a Zalai Vadászati Évadnyitó

2012. 09. 16. | Az OMVK Zala megyei szervezete |

2012.09.01.-én a Zala megyei vadásznap keretében változatos kutyás programokkal várták az érdeklődőket a szervezők.

Először Osadczuk Csaba rövidszőrű és Zámbó Zoltán drótszőrű magyar vizslájának munkájában gyönyörködhettünk, akik magas fokú képzettségről tettek tanúbizonyságot a fegyelmező gyakorlatok során: láthattunk elfektetést, helyben maradást, előreküldést, fektetést sípra és kézjelre, mezei keresést majd szárnyas és szőrmés vad valamint dúvad apportját. Végezetül lőtt szárnyasvad mély vízből való kihozása következett, a kutyák itt is jól dolgoztak, bár az átadások nem voltak maradéktalanul tökéletesek.

Az Országos Agarász Egyesület is képviseltette magát, a tőlük megszokott színvonalú jelenléttel. Keresztes János az OAE elnöke tartott előadást az agarak, agarászat múltjáról, jelenéről és jövőjéről melyet nagy érdeklődéssel hallgatott a közönség. Megtudhattuk, hogy az Egyesület 1835-ben alakult, 1991-ben alapították újjá, céljuk az agarászat népszerűsítése. Szeretnék megvalósítani, hogy a magyar agár fajta visszanyerje rangját és ismét vadászkutyaként szolgálhasson.

A nap fénypontja azonban a vadászkutya-szépségverseny volt, melyre közel 40 kutyát neveztek. A regisztrációhoz nem volt szükséges törzskönyv és bármilyen korú fajtatiszta kutyus indulhatott. A programpontot Takács Árpád megyei kynológus nyitotta meg, bemutatva a bírókat: Orbán Sándor a MEOE Nagylengyeli Szervezetének elnöke, FCI teljesítménybíró, a megyei kynológiai bizottság tagja és Kertész Sándor FCI teljesítménybíró.

A bírálatok a már jól ismert szempontok alapján zajlottak, az alapos egyéni bírálat alatt a kutyák fogazata, nemi jellege, mozgása, anatómiája, gazdával való kontaktusa is értékelésre került. A mezőny erősségét mutatja, hogy egyetlen kutya sem kapott kitűnő minősítésnél rosszabbat. A szakkommentátornak és a kihangosításnak köszönhetően a közönség nyomon követhette a fejleményeket. Ami a díjakat illeti, a szervezők az idén is kitettek magukért, nagyon szép kupák, érmek, oklevelek és finom tápok várták a nyertes kutyusokat. Az úgynevezett Best in Show-díszkörben-a legszebb azaz a fajtagyőztes kutyákat csodálhatták meg a nézők, a kutyák tovább konkuráltak fajtacsoport szerinti beosztásban, minden csoportból 1-1 kutya jutott tovább a végső megmérettetésre, ahol 5 kutya közül választották ki a bírók a szépségverseny első három helyezettjét:

1.

Isouf, azawakh, tulajdonos Nagy Olga Mária BIS

2.

Jch, Multi-Ich Boróka Grand Amity, rövidszőrű standard tacskó, tulajdonos Hermánné Bedics Rita RES.BIS

3.

Bori, hannoveri véreb tulajdonos Márkovics János BIS III.

4.

Púder, rövidszőrű magyar vizsla, tulajdonos Mármarosi Anna Junior BIS

 

Hermánné Bedics Rita

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga tesztHunttrophy.com