Zala megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

VADÁSZFESZTIVÁL ANDRÁSHIDÁN

2012. 11. 12. | Az OMVK Zala megyei szervezete |

A ZALAEGERSZEGI ÖVEGES JÓZSEF ÁMK-BAN

Magyarország vadgazdálkodásának, erdőgazdálkodásának, természetvédelmének nem csak nagy hagyományai vannak, de európai mércével mérve is jelentős, kiemelkedő helyet foglalnak el.

A XXI. Század nagy kérdése, hogy a környezetvédelemmel együttesen ezek a tényezők milyen irányba viszik a világot?

Sorsfordító kérdés ez!

Megválaszolása minden – felelősséggel gondolkodó – vezető és szakember kötelessége. Konferenciák, tanulmányok, cikkek foglalkoznak a témával, de a mindennapi életre gyakorolt hatásuk nehezen mérhetők.

Családapaként, több évtizedes vadászmúlttal, pedagógusként, s nem utolsó sorban intézményvezetőként kötelességemnek éreztem a gyermekek, s rajtuk keresztül a családjaik számára valósan, hitelesen bemutatni a vadászat, a vadgazdálkodás, az erdőgazdálkodás, a természetvédelem szépségeit, s ezek kölcsönhatásait. Nap, mint nap látjuk, tapasztaljuk a negatív tendenciákat, ellenszenvet, amely körül vesz bennünket. A Vadászfesztivál kiötlőjeként bíztam abban, hogy sikerül minél nagyobb számú gyermeket, szülőt bevonni a programokba, ezzel is elősegítve a vadászatról kialakított kép pozitívabb kialakítását.

A zalaegerszegi Öveges József ÁMK-ban 2012. november 5.-től - egy héten keresztül – tartott programsorozat sokféle élményt kínált a város és a környék gyermekeinek, családjaiknak.

A Fesztivált ünnepélyesen Balaicz Zoltán Zalaegerszeg város alpolgármestere – stílusosan – Fekete István gondolataival, Néber Szilveszter a Zala Megyei Vadászkamara titkára Zala megye vadászatának főbb jellemzőivel, míg Varga Gellért, a Zala Megyei Vadászkamara természetvédelmi és kulturális felelőse, az erdő, mint élőhelynek a bemutatásával nyitották meg.

A meg­nyi­tón je­len­lé­vőknek az intézmény diákjai zenés műsorral kedveskedtek.

Ugyan­ezen a napon avattuk fel az intézmény új informatikatermét, mely a – Vadászfesztiválhoz hasonlóan - közös összefogás eredményeként nagyobb részt a településrész cégeinek, vállalkozóinak, az intézménybe járó diákok szüleinek segítségével, valamint pályázati pénzből valósult meg. A termet, a számítógép feltalálójáról, Neu­mann Já­nosról ne­veztük el.

Az ÁMK-ba lépve – a két hétig tartó kiállítás ideje alatt - minden betérő egy különleges miliőbe került, amely nem hétköznapi, nem szokványos, kissé távol áll a nagyvárosi világtól, de még a kertvárosi jelleggel bíró Andráshidától is. A kiállítókon elhelyezett trófeák, vadászati és erdészeti relikviák, a város óvodásainak, iskolásainak rajzai, fotói, festmények, professzionális természeti fotók, háromdimenziós életképek, a magyar vadászati irodalom remekművei, zalai vadászok régiségei, féltve őrzött emlékei és még sok-sok kincs egy más világot tárt minden látogató elé. A hét számos bemutatót, ismeretterjesztő előadást, érdekesebbnél érdekesebb programot nyújtott kicsiknek, s nagyoknak egyaránt. Minden gyermek megtalálta a számára felejthetetlen élményt nyújtó programot.

Bízom abban, hogy erőfeszítéseink nem voltak hiába valók, s csak egy fajta kezdetet jelent azon az úton, amit szükséges megtennünk annak érdekében, hogy a felnövekvő nemzedék másképpen lássa a világot, hiszen ők a jövőnk zálogai.

Köszönet Mindenkinek, aki közvetlenül, vagy közvetve segítette az andráshidai Vadászfesztivál létrejöttét.                            

Domján István
Igazgató

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com