Zala megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Emlékülés…

2011. 12. 31. | Az OMVK Zala megyei szervezete |

A Magyar Tudományos Akadémia Erdészeti Bizottsága és a Magyar Országos Vadászkamara Kulturális Bizottsága 2011. november 11-én Budapesten a Vajdahunyad várban tudományos Ülésen emlékezett meg az 1971-es Budapesti Vadászati Világkiállításról.

A patinás környezetet a Magyar Mezőgazdasági Múzeum biztosította a konferencia résztvevői számára. A nagyterem előterében rögtönzött kis bemutató segített felidézni a magyar vadászat

és vadgazdálkodás 40 évvel ezelőtti grandiózus eseményét. A lábodi Aulock bika impozáns agancsa mellett, -- ami a Világkiállítás logóját díszítette --, fényképkiállításban, korabeli könyvkiadványokban és más nyomtatványokban is gyönyörködhetett a közönség. Egy részletes fényképalbumot és a Világkiállítás emlékalbumát is kézbe vehették a látogatók.

A mintegy kétszáz érdeklődő négy blokkban, tizenkét előadást hallgathatott meg, úgymint a kiállítás rendezéséről, a korabeli és a jelenlegi apró- és nagyvadgazdálkodásról, a természetvédelemről valamint a vadászati kultúráról.

A színvonalas megemlékezés rávilágított arra, hogy az Első Vadászati Világkiállítás több és más volt, mint a korábbi nemzetközi agancs vagy trófeabemutató. Hiszen a kapcsolódó rendezvények a kiállítás alapgondolatához az EMBER ÉS TERMÉSZET mottóhoz nyújtottak olyan kiegészítést, amely a vadászatot az emberiség közös kultúrkörébe ágyazottan mutatta be.

Igaz, a kiállított közel hatezer trófea adta az igazi látványosságot, de lovas- és vadászkutya- versenyek, film és fotóművészeti kiállítás tudományos konferencia, nemzetközi könyv- és bélyegkiállítás is szerepelt a színes programokban.52 ország képviseltette magát a rendezvényeken, ebből 35 önálló pavilonnal. 1,9 millió magyar és 200 ezer külföldi látogató

tekintette meg 33 nap alatt a VVK-t.

A megemlékezés végén elhangzott összefoglalók megerősítették, hogy a Világkiállítás kiemelkedő, máig ható eseménye volt a magyar vadászat és vadgazdálkodás szakágazatának, amit akkor, az adott világpolitikai helyzetben, szerencsés időpontban rendezett meg Magyarország, amivel hazánk és benne vadállományunk és vadgazdálkodásunk hírnevét tovább öregbítette, s hosszútávra meghatározta az ágazat fejlődését, fejlesztésének irányát.

Ma azonban egy új világkiállításnak már másképpen kellene megszólítani az embereket.

A rendezvény végén ígéretet kaptunk arra, hogy az elhangzott előadások egy kiadványban is megjelennek a FEHOVÁ-ra.

Feiszt Ottó

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga tesztHunttrophy.com