Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

XIII. Sárosfői Trófeaszemle

2018. 10. 08. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Zavartalan napsütésben köszöntötték a Bakony Vadászkürt Egylet kürtszólamai a XIII. Sárosfői Trófeaszemlére érkezett érdeklődőket a Bakonyerdő Zrt. sárosfői vadászházánál október 5-én.

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója az alábbi Nadler Herbert idézettel köszöntötte a megjelenteket:

"A nyugvó nap betűz a szálasba, és aranysárga foltokkal és fénysávokkal szórja tele a fák lombját, törzsét s a földet. Erősen fúj a szél nyugat felől, s a magas fák koronájában suhog, susog a már meggyérült lomb. Napnyugta után a levegő annyira lehűl, hogy fázni is lehetne. Egyszerre megszólal messze, a sűrűségben a hangjáról már jól ismert derék bika."

A Bakony Vadászkürt Egylet tagjai a frissen elejtett bika ravatalánál.
Fotó: Mizsei Bernadett (További fotókért kattintson ide!)

Varrga László az állami erdőgazdaság által folytatott vadgazdálkodási tevékenység ismertetése során rámutatott a nagyvadlétszám csökkentésének, a minőség javításának szükségességére, valamint a gazdálkodókkal való korrekt viszony megőrzésének jelentőségére. 2018. a családok éve, ehhez kapcsolódóan büszkén jelentette be, hogy a Bakonyerdő Zrt. elnyerte a „Családbarát munkahely” minősítést.

Október 5-én van a több halálos áldozattal járó vörösiszap-katasztrófa nyolcadik évfordulója, másnap pedig az aradi vértanúk emléknapja. Az ünnepség résztvevői néma főhajtással tisztelegtek az áldozatok és hősök emléke előtt.

Pölöskei Balázs vadgazdálkodási osztályvezető tájékoztatása szerint a százharminc kiállított trófea közül harminc bírálata ugyan még nem történt meg, ennek ellenére bizonyos következtetések már levonhatók az eddigi eredményekből. Az idényben eddig elejtett 150 bika jó időarányos teljesítménynek számít. Változó mértékű alá- illetve fölébecslések a trófeasúly tekintetében előfordulnak, a száz bírált trófeaából 3 db bizonyult hibás elejtésűnek a bírálat során. A kiállított 130 trófeából 30-at fiatal, 60-at középkorú, míg 40-et öreg bika hordozott. Az 56 000 hektáron gazdálkodó Bakonyerdő Zrt. területe négy vadgazdálkodási tájegységet érint, a tartamos gazdálkodást, az üzemtervek elkészítését nagyban segítik a pár hónapja hatályba lépett tájegyslgi tervek.

Az aktívan vadászó Takács Szabolcs kormánymegbízott a megye eddigi eredményeit ismertetve elmondta: már 560 gímtrófeát bíráltak el a vadászati hatóság szakemberei. Ebből a menniségből tíz trófea tömege haladja meg a 10 kg-ot, amelyek közül kettőt a Bakonyerdő Zrt.-nél, a Balatonfüredi Erdészet területén ejtettek el. Az erdészet tevékenységével kapcsolatban fontosnak nevezte a közjóléti beruházásokat, a kilátók építését, tanösvények létesítését, amelyek mind-mind a civil társadalom felé való nyitottságot testesítik meg. Takács Szabolcs a jövőre nézve a vadászati tevékenység folytatása során nem pusztán a jogszabályok betűjéhez való ragaszkodást, de az etikai követelményeknek való megfelelést is hangsúlyozva nyitotta meg a trófeaszemlét.

A hivatalos megnyitó után a trófeák szabályos vagy szabálytalan alakulásában gyönyörködve volt alkalom a vadászélmények felidézésére, a hivatalos korbecslés helyessége fölötti jószándékú vitára, és az idény hátralévő részére vonatkozó esélylatolgatásra. 

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Veszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videókBakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga teszt