Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Vadászkürtök és teltház a múzeumban

2012. 12. 11. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

A Bakonyi Vadászkürt Egylet kürtjátékával kezdődött a Múzeumi Szabadegyetem december 11-i rendezvénye, amelyen Kákonyi Anna történész muzeológus a bakonyi vadászat történetéről tartott előadást.

A Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum oktatóterme ismét megtelt a program idejére, a bérletes szabadegyetem-hallgatók mellett számos új vendég látogatott el az eseményre. Mindez nem meglepő, hiszen Kákonyi Anna muzeológus érdekes témát taglalt a délután folyamán – a bakonyi vadászat történetét tekintette végig a középkori szentgáli királyi vadászoktól kezdve egészen a Kádár-korszakig.

A rendkívül alapos és részletes előadás során szó esett a Bakony kiemelkedően gazdag vadállományáról, a középkori vadászati szokásokról (pl. 1504 után vált nemesi joggá a vadászat), a Szentgál faluban élők kiváltságairól (Károly Róbert 1328-as szabadalomlevele szerint a szentgáliak földje nem adományozható el, fölöttük csak a király bíráskodhat és vaddal adóznak), valamint a királyi vadászatok menetéről.

Kákonyi Anna kiemelte az uradalmak megszervezése (18. század) után bekövetkező változásokat, a Zichy, Esterházy és Nádasdy családok révén kialakuló tudatos vadgazdálkodást, valamint azt is, hogy a szervezett vadászatok társasági eseményként a nemesi elit egyik legkedveltebb érintkezési formája közé tartoztak. A II. világháború után az egykori uradalmak erdőbirtokait államosították, az elkobzott területek egy részét újonnan megalakuló vadásztársaságoknak adták bérbe, a szocialista hatalom új elitjének tagjai pedig a vadászok sorába léptek. Érdekességként említette az előadó, hogy a „munkáshatalmi ideológia” ellenére az új „urak” a régi vadászok szakértelmét nem tudták nélkülözni: 1949-ben vadászati alkalmazott volt Kittenberger Kálmán, gróf Széchenyi Zsigmond és gróf Esterházy László is.

Az előadás végeztével a hallgatóság közül többen is hozzászóltak a témához, és kellemes hangulatú közös beszélgetéssel zárult az esemény.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Herendi Porcelánmanufaktúra - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videókBakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere