Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Vadászkamarai Esték Döbröntén + VIDEÓ

2012. 11. 23. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

A Vadászkamarai Esték rendezvénysorozat célja a tapasztalatcsere, az ismerkedés, mindegyik célnak eleget tett a döbröntei rendezvény.

Fotó: Gyurom János. További fotókért kattintson ide!

A Veszprém Megyei Vadászkamara egyik legsikeresebb rendezvénysorozata a Vadászkamarai Esték, amelyet mindig hatalmas érdeklődés övez. Nem volt ez másként most sem, amikor a már tavaly bevált helyszínen, a döbröntei Hasik Hotelban gyűltek össze a vadászok.

A fórumon a megyei vadászkamara elnöke, Pap Gyula köszöntötte a résztvevőket. Kifejtette, a rendezvénysorozatot azért hívták életre, hogy a vadásztársak megosszák egymással tapasztalataikat. Mindenkinél lehet olyan megoldás, amiből a másik is tanulhat. De az is cél, hogy személyesen is megismerjék egymást. Ezúttal három szomszédos, Pápa környéki vadásztársaság mutatkozott be, ebből kettő 2006 végén alakult. Van élet a változás után, fogalmazott az elnök. Ha voltak is ellentétek a kivált területeken újonnan alakult társaságok és a régiek között, el kell simítani ezeket. Meg kell találni az együttélés és az együttműködés formáit.

6700 hektáron gazdálkodik a Döbrönte Váralja Vadásztársaság, amelynek elnöke dr. Zsédenyi Imre. A társaság az üzemtervi ciklus kezdetére karcsúsodott, a korábbi 25-30 millió forintos éves költségvetésük 12-13 millió forintra apadt, de ebből a pénzből is biztonságosan tudnak működni. Gímbikából az utóbbi években 10-12-őt, őzbakból húsz felett, vaddisznóból hatvan felett lőttek. Fő vadfajuk az őzbak, a populáció kímélésével egyre értékesebb bakokat tudnak terítékre hozni. Tavaly hat aranyérmes bakot ejtettek. A kilőhető vadmennyiség felét a tagjaik hozzák terítékre. Idén 15 őzbakot és nyolc gímbikát ejthettek el a tagjaik. Apróvadból pár darabot lőnek csak, az elnök szerint az apróvad érdekében meg kell kongatni a vészharangot!

A vadásztársaságnak két vadászháza van, mindkettő felújított. A közösség évi három meghatározó rendezvényt tart: júliálist, vadászbált, disznóvágást.

A 5500 hektáron gazdálkodó Járipatak-menti Természetvédelmi és Vadgazdálkodási Közhasznú Egyesületet Zábrák Károly elnök és Primusz József vadászmester mutatták be. Az egyesületnek 19 rendes, 2 pártoló, 1 tiszteletbeli tagja van. Két hivatásos vadászt foglalkoztatnak. Vadászházuk nincs, Fehér László vadásztársuk birtokán szoktak összejönni.

Kiemelték, a vadászatot együtt kezelik az ökológiával. A társaság idei kilövési terve: 106 gímszarvas, 32 dámszarvas, 70 őz, 250 vaddisznó. 50 hektáron vadföldet mővelnek. A nagyvad létszáma folyamatosan emelkedik, ennek következtében az apróvad szinte megszőnt a területükön. Csak mutatóba tudnak lőni pár vadfácánt és nyulat. Az őz létszáma is visszaesett.

Jó adottságokkal rendelkezik a Nadler Herbert Vadásztársaság, hiszen a 3000 hektáros területükön három tó található és négy patak is átfolyik rajta. Ennek ellenére a vadállományuk rendkívül szórt, nagyon erős és nagyon gyenge vadat egyaránt lőnek, érzékeltette a helyzetüket ifj. Móczár István, a vadásztársaság elnöke. Gímszarvasból 60, őzből 120, vaddisznóból 150 az idei kilövési tervük. Vadászházuk nekik sincs, ők egy pápasalamoni épületet használnak vadász-, illetve vendégházként.

A szomszédos Szanyi Dózsa Vadásztársaság vezetőit azért hívták meg, hogy megtudják, miként lehet az apróvad állományt felhozni. Németh Gergely elnök és Vincze Ferenc vadászmester kijelentették: ez döntés kérdése. A nagyvad és az apróvad nem fér meg egymás mellett. Bizonyításként elmondták, a 9400 hektáros vadászterületükön a 90-es évek végén 100 darab nyulat lőttek, ma ezzel szemben ezer fácánt, 7-800 nyulat. Mindez annak köszönhető, hogy lövik – az ő megfogalmazásuk szerint - a fekete veszedelmet (vaddisznót) és a rókát is.

Az este során hasznos információkat kapta a vadászok, ezért várják a folytatást. Zárszavában Pap Gyula szólt arról, hogy a Vadászkamarai esték következő állomása december 7-én Bakonybélben lesz. A II. Erdész-vadász bálra pedig február 16-án Sümegen kerül sor.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Herendi Porcelánmanufaktúra - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videók