Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Szent Jakab Napok, Sümeg 2014

2014. 07. 28. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Az érett bort és a vadászatot kedvelőket, valamint az ezek iránt érdeklődőket köszöntötték Sümegen, a kétnapos, jubileumi Jakab Napokkal. Programokban, érdeklődőkben nem volt hiány a X. Jakab Napok rendezvényen. A két nap során a borra és a vadászatra fókuszáltak a szervezők, hiszen Sümeg már a bor és a vadászat fellegvárának is mondható.

Szombaton tartották a „Jakab Napi” lövészversenyt az uzsai Erdészeti Sportlőtéren. Erre 37-en neveztek, a helyezés sorsa csak egy-egy korongon múlott. A győzelmet Farkas Imre szerezte meg. Szintén ezen a napon tartották a vaddisznópörkölt főzőversenyt, amelyre a környékbeli vadásztársaságok mellett intézmények, baráti közösségek is neveztek. A finom étkek elkészültük után nem sokáig maradtak a kondérban. Délután nyitották meg Csiszár József festőművész kiállítását a Püspöki Palota Vadásztermében, amit Máté Zoltán, a Karikástető Vadásztársaság elnöke nyitott meg.

Fotó: Gyurom János
További fotókért kattintson ide!

Vasárnap sem múlt el vadászati programok nélkül. A Ferences Templomban francia kürt kíséretével és a Bakony Vadászkürt Egyesület közreműködésével Hubertus szentmisét tartottak. A Jakab napi látványos felvonuláson szintén ott voltak a vadászok. A vadászati kultúrát és hagyományt a solymászok, íjászok, valamint a hazánkban egyedülálló Capári kopófalka képviselte.

A vasárnapi köszöntő során Rátosi Ferenc, Sümeg polgármestere azt mondta, a vadászat a XVII.-XVIII. század óta hozzátartozik a város életéhez, a környék erdeiben ekkor már dámvadak, vaddisznó kondák voltak. Hangsúlyozta, a vadászoktól nem kell félteni az erdőt, mert ők óvják, védik a vadat, s a környezetet.

Pap Gyula a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke megjegyezte, kevés olyan megye van, ahol a vadásztársadalom ilyen aktívan kiveszi a részét a közéletből. Megyénkben Pápa, Várpalota és Sümeg vadászbázisoknak tekinthetőek, ezeken a településeken minden évben tartanak vadásznapot. A sümegi rendezvényhez már az első alkalommal csatlakoztak. Reményét fejezte ki, hogy a Jakab Napok még sokáig szórakoztatja a nagyközönséget.

A Marcel-medre mintegy 30 ezer vadászterületet jelent. Az itt gazdálkodó vadásztársaságok nevében Tóth Tamás emelt szót. Úgy fogalmazott, hogy a vadász védi a vadat, egyben ápolja a vadászati kultúrát.

Darnay Kálmánt, mint vadászt, vadászírót, a magyar vizsla törzskönyv egyik szervezőjét Maróti Béla a Veszprémi Megyei Vadászkamara Kynológiai Bizottságának elnöke méltatta, aki egy többszörös fajtagyőztes magyar vizslát is a színpadra szólított.

A Jakab Napok részeként kiváló munkát végzett vadászokat díjaztak. Hubertus Kereszt ezüst fokozata elismerésben részesültek: Németh Attila, Söjtöri Dezső, Gadó József és Lajkó Sándor.

A Bakony Vadásza kitüntetéssel együtt járó dísztőrt Tóth Tamás vehette át Pap Gyulától és Baracskay Lajos vadászkamarai titkártól. Tóth Tamás meghatódva vette át a díjat, ötven éves vadászmunkásságát koronázták meg ezzel.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Verga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com