Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Sikeresen zajlott a Veszprém megyei vadásznap

2021. 09. 20. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

A már hagyományossá vált főzőverseny mellett számos színes programmal várták a megyei vadásznapra érkezőket. A vadászkürt-, solymász-, vadászíjász- és vadászkutya-fajtabemutató mellett idén sem maradhatott el a díjátadó ünnepség. 2021-ben Gaál Tibor rendőr alezredes, Mesterházy József természetfotós és Bata István hivatásos vadász munkáját ismerték el.

A Pápai Expo és Agrárpiknik harmadik napján, szeptember 19-én rendezték meg a megyei vadásznapot, melynek megnyitóján Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke beszédében annak adott hangot, milyen jó, hogy újra együtt ünnepelhetünk, hisz ezekre a közös élményekre, beszélgetésekre, együttlétre mindannyiunknak szüksége van.

Pap Gyula megyei elnök köszöntője
További fotók ide kattintva

Megjegyezte, idén kevesebben vettek részt a vadásznapon, melynek oka bizonyára az, hogy szarvasbőgés idején rendezték meg, „amikor a vadászok a megélhetésük érdekében az erdők királyait igyekeznek terítékre hozni”. – Ám mi, akik itt vagyunk, örömmel jöttünk. Köszönjük mindenkinek, aki részt vesz ezen az rendezvényen, és együtt ünnepel velünk. Az általunk szervezett vadásznap mindig sikeres volt, mindig megtalálta azt a programot, ami ide vonzza a lakosságot, a várost, az itt élőket – mutatott rá. Emlékeztetett, az Expo második napján szakmai fórumot is rendezett a kamara, így valójában az idei vadásznap nem is egy-, hanem kétnapos lett. – Abban bízom, hogy a szeptemberi sikeres vadászatok után további sikeres programokat tudunk szervezni. Ha kicsit jobban fel tudjuk rázni tagjainkat, vadásztársainkat, akkor az előttünk álló rendezvényeinken még többen lehetünk, és beszélgethetünk arról, milyen jövő vár ránk a mostani kihívások mellett – tette hozzá az elnök.

Szedlák Attila, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója sajnálatát fejezte ki azért, hogy az idei vadásznap épp a bőgés idejére esett, de – mint mondta –, ez volt az egyetlen alkalmas időpont ennek megrendezésére. Ünnepi beszédében elmondta, a magyar vadászati kultúra évszádos tradíciókkal rendelkezik, és ezen hagyományok átörökítése, gondozása, továbbadása a mi feladatunk. – Öröm látni, hogy zajlik az élet minden fronton, öröm látni a fejlődést.

Szedlák Attila főigazgató
További fotók ide kattintva

A 2021-es év ráadásul sikerév a hazai vadászat ágazatában. Nem túlzás kijelenteni, hogy történelmi jelentőségű. A magyar vadgazdálkodás egyébként világhírnévvel büszkélkedhet. Már vágjuk a centit, közeleg a vadászati világkiállítás, ami ráirányítja a figyelmet a magyar vadászati ágazatra, kultúrára, potenciálra – tette hozzá. Rámutatott, az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás során ország-világ elé tárjuk páratlan nemzeti kincsünket, ami szerves része a kultúránknak, az identitásunknak, melyre joggal vagyunk büszkék. Megjegyezte, ez a szegmens a hazai turizmus egyik húzóágazata lehet, érdemes erre építeni, érdemes ebbe befektetni. – Szerencsések vagyunk, a természeti adottságaink kiválóak, nagyvadállományunk impozáns, jól szervezett vadászati szolgáltatásokkal rendelkezünk. Az elmúlt években ráadásul sikerült letenni a hosszú távon is fenntartható, eredményes vadgazdálkodás alapjait. Ahol még ránk fér az erősítés, az a vadgasztronómia kihasználása. Kevés vadhúst fogyasztunk európai mércével nézve, de adottságainkhoz képest is – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, az ilyen rendezvények, mint a megyei vadásznap, remek alkalmak arra, hogy szélesebb körben meghozzuk a kedvet a vadhúsfogyasztáshoz. Mint mondta, ez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fontos célkitűzése, ezért benyújtottak egy olyan uniós pályázatot, mely segítené a vadhúsfogyasztás ösztönzését.

A beszédeket követően Pap Gyula átadta a nívós kitüntetéseket. Magyar Vadászatért Emlékérmet kapott Gaál Tibor rendőr alezredes, akit egyben tiszteletbeli vadásszá is fogadtak.

Gaál Tibor rendőr alezredes
További fotók ide kattintva

Gaál Tibor 17 éve a Veszprém Megyei Vadászkamara vadászvizsga-bizottságának tagja, a megyei vadászok körében nagy tiszteletben álló személy, aki jelentős szerepet töltött be az új vadászok képzésében és útraindításában, melynek pozitív hatásai érezhetők a megye vadászatával kapcsolatos balesetmentes tevékenységeket illetően. Kiemelkedő szerepet vállalt a Veszprém Megyei Rendőrkapitányság és a kamara közötti jó viszony kialakításában is, és sokat tett az orvvadászok elleni sikeres fellépés, illetve az orvvadászat visszaszorítása érdekében.

Nimród Érem kitüntetésben részesült Mesterházy József természetfotós, aki közel 40 éve dolgozik erdészként, mellette vadászati tevékenységet is folytat a Bakonyerdő Zrt. Monostorapáti Erdészeténél.

Mesterházy József természetfotós
További fotók ide kattintva

Szintén Nimród Érem kitüntetést vehetett át Bata István, a Marcal-Bitvaközi Vadásztársaság hivatásos vadásza, aki a társaságnál eltöltött 30 év alatt több mint ezer trófeás vad elejtésében segédkezett.

Bata István hivatásos vadász
További fotók ide kattintva

A rendezvényen felidézték, hogy idén még egy neves elismeréssel büszkélkedhet a megye: az Országos Magyar Vadászati Védegylet megalakulásának 140. évfordulója alkalmából gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettet vehetett át a megyében működő Csobánc Földtulajdonosi Vadásztársaság.

Az elmaradhatatlan és nagy népszerűségnek örvendő főzőverseny fődíját idén a Veszprém Megyei Dianák, illetve Pálffy László csapata vehette át. A Dianák vaddisznószeletet készítettek áfonyalekváros mártással, szőlőszemekkel tarkítva, illetve erdeigombás, kakukkfüves mártással is kínálták az ízletesre sütött húsokat. Pálffy László most is elvarázsolta a zsűrit, így ő is méltán vehette át a fődíjat.

A Dianák főzőcsapata
További fotók ide kattintva

Előételként vaddisznócsülök került az asztalra, méghozzá csemegeuborkalekvárral és retekcsírával. A gombóccal gazdagított fácánleves után pedig vaddisznópofa következett bakonyi módra, gombás, sajtos, burgonyás, tejszínes tésztával, illetve burgundi szarvaspofát is kóstolhatott a nagyérdemű tiroli knédlivel. A desszert pedig „csőre töltött” túrósrétes volt, epervelővel.

A főzőverseny további díjazottjai:

Somlótája Vadásztársaság – Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nagydíja
Gerence-Marcal-völgyi Vadásztársaság – Veszprém Megyei Vadászkamara Különdíja
Hajag Vidéki Vadásztársaság – Veszprém Megyei Vadászkamara Nagydíja
Bakonymenti Vadásztársaság – Pápa Város Különdíja
Nádler Herbert Vadásztársaság – Pápa Város Nagydíja

Megosztott első díjak:
Marcal-Bitvaközi Bt.
Bakonyerdő Zrt.
Sümegi Kinizsi Vadásztársaság

Szöveg és fotó: Mizsei Bernadett

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztBakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVerga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere