Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Sebzett a menekülő vad

2012. 11. 11. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Megijedt szarvas sebzett meg a hétvégén egy, a menekülési útvonalában álló vadászt. A fiatalember súlyos, mégis szerencsés sérülést szenvedett.

A Karikástető Vadásztársaság 26 éves hivatásos vadásza egy Sümeg alatti vetést ment ki megnézni vasárnap, vele tartott a német vizslája is. A szántóföld mellett fekszik egy félhektáros zsombékos nádas, ahova a kutya bevetette magát, majd elkezdett egyre erőteljesebben csaholni. A gazda hiába hívta, csak nem jött elő, ezért utána ment. A vadász arra gondolt, talán egy beteg, vagy sebzett vad lehet a nádasban, ezért nem hallgat a szóra. Alig lépett párat a nádasban, amikor egyszer csak hirtelen felállt vele szemben egy hatalmas szarvasbika, amely megugrott. A kutya ugatását még csak-csak elviselte, de az embertől már megijedt. Vélhető, a vadász éppen a menekülési útvonalában állt, így őt fellökte, amikor leszegett fejjel kirohant a zsombékosból.

A fiatalembernek volt annyi lélekjelenléte, hogy a sérülést követően azonnal hívta Tóth Balázs fővadászt, aki a helyszínre hajtott, a sérüléseket látva pedig hívta a mentőszolgálatot. A hivatásos vadászt – aki mindvégig eszméleténél volt - kivitték az útra, ahova perceken belül a mentőautó is megérkezett, s ellátták a sebeit. A fiatalember a két felkarján sérült, valamint a mellkasán volt egy 3,5-4 centiméter hosszú szúrt seb is, ezért értesítették a légimentőket. Nem telt el pár perc, már ők is a helyszínen voltak, s a vadászt Szombathelyre szállították.

Tóth Balázs a Naplónak elmondta, a mentőszolgálat gyorsasága minden várakozást felülmúlt. A hivatásos vadász sérüléséről szólva jelezte, súlyos, ugyanakkor mégis szerencsés baleset történt. A kórházban ugyanis kiderült, a szúrás nem felfele irányult, így nem érte el a szívet, hanem lefele mutatott, ahol a mellkasban légüres tér volt. Ha nem jön közbe semmi komplikáció, a fiatalembert csütörtökön már ki is engedik a kórházból.

A Veszprém megyei Vadászkamara elnöke, Pap Gyula elképedt a baleset hallatán, mint mondta, a megyében ilyen sérülésről még nem hallott. Olyan nagy ritkán előfordul, hogy hajtásban a sebzett vaddisznó valakinek karcolást okoz, de az is ritka, az ilyen szarvasbaleset pedig szinte elképzelhetetlen. Szerinte a támadó fellépés kizárható, sokkal inkább az történt, hogy a bika menekülés közben véletlenül okozott ilyen sérülést.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Bakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videókHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com