Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Országos elismerés veszprémi filmeseknek + VIDEÓ

2010. 09. 11. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

A Veszprém TV, a Hír Tv és a Magyar Nemzet újságíróinak munkáit találta a legkiválóbbnak az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet által kiírt Kittenberger Kálmán sajtópályázat zsűrije.

A Kittenberger-Sajtódíj

A beérkezett 23 pályamű közül hármat díjaztak. A ”Kelet-Afrika vándora voltam” című Kittenberger Kálmán életútját bemutató 20 perces televíziós filmet Somody Zsuzsanna,Szegedi László és Balogh István, a Veszprém Tv munkatársai készítették. Kelemen István a Hír Tv szerkesztőjének a solymászatról forgatott filmje, valamint Klementisz Réka, a Magyar Nemzet újságírójának „Az öklön ülő madár” című írása is kiérdemelte az elismerést.

A filmet több helyszínen felkutatott számos hiteles tárgyi és képi dokumentum felhasználásával készítette a Veszprém Tv stábja, és közben megidézte a XX. század eleji Afrika hangulatát is. A produkció bemutatja a veszprémi állatkert névadójának, Kittenberger Kálmánnak sokszínű személyiségét, és összefogottan tárja a néző elé a sajnálatosan szétszóródott kittenbergeri hagyatékot. A zsűri egybehangzóan üdvözlendőnek ítélte a nagy magyar vadász, zoológus és író életével és munkásságával kapcsolatos ismeretek széleskörű terjesztését. Az alkotók mindhárman szívügyüknek tekintették a veszprémi  Kittenberger Vadaspark  hírnevének ápolását. Munkájuk alapjául Fekete István Kittenberger Kálmán élete című könyve szolgált. „Kitty” életének hiteles feldolgozásában több ismert múzeumi és vadászati szakember, intézmény, valamint Kittenberger Kálmán rokonai is hathatós segítséget nyújtottak. A film elkészítését a Kittenberger ZOO Alapítvány és annak elnöke, Sigmond István kezdeményezte és támogatta. A „Kelet-Afrika vándora voltam” című alkotást szeptemberben a Duna Tv is bemutatta.

Somody Zsuzsanna és Szegedi László

Szegedi László rendező-operatőr: Díjnyertes filmünk nagyon kis költségvetésből, alapítványi támogatással készült. Esélyünk sem volt arra, hogy Kittenberger „Afrikáját” eredeti helyszíneken készült felvételekkel idézzük meg. Én mégis azt a feladatot kaptam a stábon belül, hogy rekonstruáljam például a legendás oroszlántámadást, amelyben Kittenberger Kálmán súlyosan megsebesült és az ujját is elveszítette. A feladatot filmes vágási trükkökkel sikerült annyira hitelesen megoldani, hogy sokan, még szakértő nézők is azt hitték, eredeti dokumentumfilmet látnak. Filmes vadászként nagyon élveztem, szerettem ezt a munkát.

Nagyon sok tárgyi dokumentumot, korabeli levelezést ismertünk meg a szétszóródott hagyatékból. Ebből számomra egy hihetetlenül kitartó, rendkívül izgalmas, példaképnek is állítható személyiség képe alakult ki. A filmet tanulságai miatt minden mai, igaz vadászembernek ajánlom.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Bakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga tesztHerendi Porcelánmanufaktúra - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere