Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Online elvégezhető az ASP járványvédelmi képzés!

2019. 01. 16. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet örömmel tájékoztatja a vadásztársakat – ezúton is megköszönve a hatóság segítségét – hogy az ingyenes képzést 2019. január 14-étől minden érdeklődő a számára megfelelő időben, akár otthonról is elvégezheti az interneten! Alább a kiegészítő információk és a részletes használati útmutató.

A fejlesztés előzménye, hogy az Országos Magyar Vadászati Védegylet 2018 őszén javasolta a NÉBIH-nek a vonatkozó rendelkezések által előírt képzés és vizsga átültetését elektronikus (e-learning) felületre. Ennek oka, hogy a Védegylet több megyei (területi) szervezete jelezte: az oktatások a szervezők számára idő- és forrásigényesek voltak, adminisztrációs terhet jelentettek, a képzésben résztvevők számára pedig általában munkaidőben többletelfoglaltságot.

Emlékeztetőül a vonatkozó rendelkezésekről. Az országos főállatorvos által kiadott 3/2018. számú határozat értelmében az afrikai sertéspestis szempontjából magas kockázatú területekre a képzés tekintetében az alábbi előírások érvényesek.

  • A társas vadászat vezetésével a vadászatra jogosult csak olyan személyt bízhat meg, aki részt vett az Állategészségügyi Szolgálat által szervezett, az afrikai sertéspestissel kapcsolatos képzésen és ott sikeres vizsgát tett.
  • A vadászatra jogosult köteles gondoskodni arról, hogy az alkalmazásában álló hivatásos vadász – illetve több hivatásos vadász esetén közülük legalább egy - az Állategészségügyi Szolgálat által szervezett, az afrikai sertéspestissel kapcsolatos képzésen részt vegyen. A társas vadászat csak akkor tartható meg, ha azon végig jelen van az a hivatásos vadász, aki a képzésen részt vett, vagy az a képzésen részt vett egyéb személy, aki az ASP-re vonatkozó intézkedések betartásáért, betartatásért felelős a vadászatra jogosulttól kapott megbízás alapján.
  • A társas vadászaton jelenlévő hivatásos vadász feladata, hogy az afrikai sertéspestissel kapcsolatos legfontosabb, a képzésen megtanult ismeretekről a társas vadászat minden résztvevőjét – beleértve a hajtókat is – tájékoztassa a vadászat megkezdése előtt. A társas vadászat minden részvevőjének e tájékoztatás megtörténtét aláírásával kell igazolnia.

Az Országos Főállatorvos ÉFHÁT/20-80/2018. számú ügyiratában leírtak értelmében pedig a fertőzött területen a vaddisznóktól eltérő állatfajok esetében egyéni vadászatot csak járványvédelmi képzésen részt vett és eredményesen levizsgázott vadász folytathat. Ugyanezen dokumentum szerint vendég- és bérvadász fertőzött területen csak vizsgával rendelkező helyi vadász kíséretében vadászhat.

Amennyiben felhasználóként bármilyen tapasztalatot szeretne megosztani a rendszer fejlesztőivel, illetve észrevételekkel élne, kérjük, írja meg Földvári Attilának, az OMVV főmunkatársának a foldvari.attila@vadaszativedegylet.hu e-mail címre!

Jó tanulást és sikeres vizsgázást kívánunk!

 


 

Útmutató a képzés elvégzéséhez

 

1.

A képzés és a vizsga regisztrációhoz kötött. Aki szeretné elvégezni, annak igényét a NÉBIH-nél kell jeleznie. Ehhez el kell küldenie a nevét és az e-mail címét az edu@nebih.gov.hu e-mail címre, a levél tárgyában feltüntetve, hogy ASP járványvédelmi képzésre jelentkezik. Az egyéni jelentkezések mellett csoportos jelentkezést is lehet küldeni, ez esetben minden igénylő nevét és e-mail címét külön fel kell tüntetni. (Továbbá technikai kérdés esetén szintén a fenti e-mail címen lehet segítséget kérni.)

Felhívjuk figyelmüket, hogy a megnövekedett érdeklődés következtében a regisztrálási folyamat hosszabb időt vesz igénybe, ezért kérjük szíves türelmüket.

2.

Miután a NÉBIH-től megérkeztek a belépéshez szükséges adatokat, meg kell nyitni a képzés oldalát a Hivatal portálján. Ehhez kattintson ide, vagy írja be ezt az internet- böngésző címsorába: http://edu.nebih.gov.hu/, és nyissa meg az oldalt!

A megnyíló oldal:

3.

Kattintson a „Belépés” gombra a jobb fölső sarokban, adja meg a NÉBIH által megküldött adatait, majd lépjen be!

4.

Az első bejelentkezést követően a rendszer azonnal felszólítja a jelszó módosítására. Kérjük, kövesse a program utasításait.

5.

Az első belépéskor el kell olvasni és el kell fogadni az adatkezelési tájékoztatót, ezt az Általános adatvédelmi rendelet követeli meg. Ezután lehet továbblépni a tényleges képzéshez.

6.

Belépés után baloldalt a „Kurzusaim/ASP” menüpontra kell rákattintani. (A többi menüpontnak a képzés és a vizsga szempontjából nincs jelentősége.) Az oldalon részletesen és tömören olvasható minden szükséges információ.

7.

A vizsgakérdések kitöltése értelemszerű, a sikeres vizsga után letölthető a tanúsítvány, amelyet ezután ki is lehet nyomtatni. (Ezt az internetböngésző program abba a mappába teszi a számítógépen, amelybe bármilyen más letöltött fájlt. Amennyiben nem találja a letöltési mappát, a böngészőben a számítógép billentyűzetén a „Ctrl” és a „j” billentyűk egyidejű lenyomásával nyitható meg.)

Forrás: Országos Magyar Vadászati Védegylet

 

 

 

 

 

 

 

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videókHunttrophy.comBakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere