Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Megyei helyzetjelentés

2013. 04. 11. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Az elmúlt vadászidényről, a várható vadkárról illetőleg a tavaly nagy sajtónyilvánosságot kapott balatoni vaddisznóproblémáról kérdezte a HuntingPRESS hírportál a Veszprém megyei Kormányhivatal Földművelésügyi igazgatósága Vadászati és halászati osztályának vezetőjét, Hárshegyi Márkot.

A megyében 62 vadgazdálkodó van. A hatóság az elmúlt idényre 25 ezer nagyvad azonosítót és 2500 külföldi vadászengedélyt adott ki. 3850 esetben bíráltak trófeát, ez a szám 135-tel kevesebb, mint tavaly.

1330 szarvasbikát lőttek a megyében, amiből 389 volt érmes: kettő kapott arany, 95 ezüst, 292 pedig bronz minősítést. Egy évvel korábban a 1445 bikából 427 volt az érmesek (18, 120, 289) száma. Az aszályos év következményei és a szarvasállomány fiatalodása nagyon jól megfigyelhető a trófeabírálati adatokból. Az elmúlt idényben összesen 5313 szarvas került terítékre. Ez kis eltéréssel hasonló az előző évekhez. A vadkár mértéke és a becsült állomány alapján az idei tervben 5995 szarvas elejtését határozta meg a hatóság.

Az őz esetében 1741-ről 1721-re csökkent a lelövés az elmúlt idényben, ami alapján kijelenthető, hogy az állomány stabil. Az érmesek száma ennek ellenére 86-ról 95-re nőtt, ugyanakkor az aranyérmesek száma 11-ről 6-ra csökkent. Megállapítható, hogy fiatalodik az őzállomány. Az idei terv összeállításnál a hatóság figyelembe vette a korcsoport eltolódását. Az utóbbi idényben 5553 őz került terítékre, az elmúlt években ez a szám csak minimálisan változott. Az őznél stabil az egyedszám, de korcsoportbeli eltolódás figyelhető meg. A mostani tervben 5257 egyed szerepel.

Stabil dámállomány található a megyében, ez a vadfaj a 62 vadászatra jogosult közül 27 területén él. A lelövések száma és a minőség egyaránt felülmúlta az előző évet. A megyében 116 dámbikát lőttek, amiből 23 volt érmes (2 arany, 7 ezüst, 14 bronz). Egy évvel korábban a 83 bikából mindössze 7 ért el érmes minősítést. Az utóbbi idényben összesen 695 dám került terítékre, ez az elmúlt évekhez képest növekedett (2010/11 – 502, 2011/12 – 533). A becslések alapján idén a tervben 642 dám szerepel.

Muflonkosból 151-et lőttek az egy évvel korábbi 173-mal szemben, az érmes arány 96-ról 86-ra csökkent, ugyanakkor az aranyérmesek száma 15-ről 24-re emelkedett. Ez azt mutatja, hogy nagyon ígéretes a 6-7 éves megyei állomány. Az elmúlt idényben 633 muflon került terítékre, a mostani tervben 788 szerepel.

Szabadon élő vaddisznóból 9996 elejtése volt tervbe véve, ám az idény végére 12 188 sertevadat hoztak terítékre az állományszabályozó kötelezések és a tervmódosítások miatt. A zárttéri terítékkel együtt összesen 13 058 vaddisznót lőttek a megyében. A hatóság szerint a 2013-2014-es idényben további terítéknövekedésére lehet számítani.

Vadkár

Az elmúlt évek tapasztalatai és az elmúlt idényről szóló adatok alapján a Veszprém megyei mezőgazdasági vadkár évek óta 170-190 millió forint körül mozog, szinte stabilnak mondható. Természetesen értéke összefüggésben van az évi termésátlagok és a termények árával. A múlt évben vélhetően az aszály miatt kisebb termésátlagok voltak, és ezért nem növekedett olyan mértékben a mezőgazdasági vadkár. Attól viszont tartanak a megyében, hogy mi lesz, ha egyszer egy jó termésátlagú év következik és magasak lesznek a terményárak.

Ami tavaly a nagyobb gondot jelentett, az az, hogy növekedtek az erdei vadkárok, ilyet 354 hektáron jelentettek be. Folyamatosan növekszik az erdőn belüli kerítések száma is, amelyek miatt más helyeken koncentráltabban jelentkezik a károkozás. A megyében az év során az Erdészeti Igazgatóság határozata és jegyzőkönyvei alapján több erdőrészletben is állományszabályozást kellett elrendelnie a hatóságnak.

Balatoni vaddisznóprobléma

A hatóság a vaddisznóelejtések számát 150 százalékra emelte, valamint a múlt évhez hasonlóan most is folyamatosan rendeli el az állományszabályozó kötelezéseket, ha kell, az osztály felügyelői személyes bejáráson felmérik a területet, és egyedi megoldásokat segítenek keresni. Továbbá ahol lehetőség van a vaddisznó befogására, ott engedélyezik akár soron kívül is. Jelenleg Szigliget és Balatonfüred térségében vannak befogók. Tavaly ezzel a módszerrel Révfülöp környékén értek el eredményeket, ahol belterületen 23, valamint Szigliget térségében 45 disznót sikerült befogni.

Az állományszabályozó kötelezéssel is sikerült eredményeket elérni a balatoni régióban, 2012 augusztusában a hatóság bekérte a vaddisznó terv teljesítésének adatait a jogosultaktól, hogy értékelje és összevesse a kötelezett és nem kötelezett területek között a terv időarányos teljesítését. Ennek eredménye a következő volt: a kötelezett területeken körülbelül 60, míg a többi területen körülbelül 45 százalék körül volt a teljesítés. Megállapítható, hogy a kötelezett területeken intenzívebb vadászat történt.

Forrás: huntingpress.eu

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Bakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVerga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videók