Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Lehetséges járulékkedvezmények a vt.-knek

2020. 04. 09. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet tájékoztatója a koronavírus miatt elrendelt munkahelyvédelmi intézkedések alkalmazhatóságáról vadásztársaságok esetén:

"Tisztelt Elnök Úr, Fővadász Úr, Titkár Úr!

Tudjuk, hogy a koronavírus negatív hatása rendkívül hátrányosan hat a magyar vadgazdálkodásra és vadászatra is. A jogosultak folyamatosan kérik az érdekképviseletek segítségét, amelynek egyik lehetősége a járulékfizetési kötelezettségek négy hónapra történő könnyítésében nyilvánulhat meg. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetünk kezdeményezésére és hatékony közreműködésével, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye támogatásával állásfoglalást kértünk a NAV-tól. Tekintettel arra, hogy a járulékfizetési kötelezettség határideje közeledik, ezúton szeretnénk a vadásztársaságokat tájékoztatni az alábbiakról.

 A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítása Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály állásfoglalása alapján az alábbi esetben élhet az egyesületi formában működő vadászatra jogosult a koronavírus járvány miatti járulékkedvezménnyel a hivatásos vadász tekintetben.

Ha az alapszabályban és a NAV-nál nyilvántartott törzsadatok között szerepel a 9319 „az egyéb sport tevékenység” TEÁOR kód (e-bev szolgáltatásból lekérhetők az ide vonatkozó adatok), valamint a 61/2020 (III. 23.) Korm. rendelet kihirdetését (március 23.) 6 hónappal megelőző időszakból származó bevételének nagyobb része, de legalább 30%-a sorolható ehhez a TEÁOR számhoz, akkor igénybe vehető a járulékkedvezmény. Ebben az esetben a járulékfizetési kötelezettséget úgy kell teljesíteni, hogy a járulékalapot képező jövedelem után kizárólag a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7710 forint összeget kell megfizetni (a Korm. rendelet 1. § (2) bekezdése alapján). (Ha a bevétel ilyen aránya bizonyítható, akkor az ehhez tartozó TEÁOR szám lesz az adott időszakban, ebben az eljárásban a főtevékenységnek számító, akkor is, ha nem ez van főtevékenységként megjelölve a NAV-nál).

Amennyiben nem szerepel a NAV-hoz bejelentett adatok között a 9319 TEÁOR szám, de az alapszabályban nevesítve van, úgy a jogosult belátására van bízva, hogy megpróbálja-e érvényesíteni a kedvezményt. Fel kell azonban hívnunk a figyelmét, hogy a 2008 bevallás A-lapján meg kell jelölni a kedvezmény alapját jelentő TEÁOR kódot.

Abban az esetben, ha sem az alapszabály, sem a NAV-hoz bejelentett adatok nem tartalmazzák a 9319-es TEÁOR kódot, úgy nem látunk esélyt a járulékkedvezmény érvényesítésére. Tehát ezen vadásztársaságok ne is próbálkozzanak, mert csak jogszerűen eljárókkal szemben ébreszt bizalmatlanságot, amire most egyáltalán nincs szükség.

Javasoljuk azon vadásztársaságok vezetőinek – akik a feltételeknek megfelelnek – hogy könyvelőik segítségével éljenek a 61/2020. (III. 23.) Korm. rendeletben rögzítettek lehetőségével!

Kérjük a megyei vadászszövetségeket, hogy tájékoztassák a fenti tudnivalókról – akár jelen levél továbbításával is – a szövetség tagjait!

 
Üdvözlettel
 
Pechtol János

ügyvezető elnök

Országos Magyar Vadászati Védegylet"

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videókBakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHerendi Porcelánmanufaktúra - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVerga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere