Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Gyerekekkel a vadászat elfogadtatásáért

2022. 06. 11. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Négy éve rendez a Veszprém Megyei Vadászkamara kirándulásokat és táborokat általános iskolás gyerekek számára, hogy megmutassa a természet tiszteletének, a vadvilág szeretetének, illetve a vadászatnak a fontosságát.

A kamara nem titkolt célja az is, hogy a gyerekek által a szülőkhöz, így tágabb értelemben a társadalomhoz is közelebb vigye ezt az ősi tevékenységet.

A pápai Erkel Ferenc Zenei Általános Iskola két osztályból álló évfolyama, összesen 47 ötödikes tölthetett tartalmas napot Keszthelyen a Veszprém Megyei Vadászkamara jóvoltából. A kirándulók június 10-én meglátogatták a Vadászati Múzeumot és a Festetics-kastélyt.

A kicsiket Pap Gyula kamarai elnök is elkísérte. – Az Országos Magyar Vadászkamaránál pályáztunk az Ismerd meg a vadászokat! projekt keretében, ebből biztosítjuk a kirándulások és a táboroztatások anyagi hátterét. Úgy gondoltuk, hogy a pályázatokon elnyert összegeket elsősorban arra a célra szeretnénk felhasználni, hogy az ifjúságot közelebb hozzuk a vadászathoz – mondta el a helyszínen az elnök. Az elmúlt négy évben a gyerekek Keszthelyen kívül eljutottak többek között Farkasgyepűre és Huszárokelőpusztára is. – Nem titkolt célunk, hogy a vadászat társadalmi elfogadottságát is segítsük a gyerekeken keresztül, hisz ma nem túl kedvező a vadászok, illetve a vadászat megítélése. Természetesen nem kell mindenkinek vadásznak lennie, nem is ez a cél. Inkább a természetközelséget, az állatszeretetet, a vadászati tevékenység megértését célozzuk meg. A gyerekek pedig majd később eldöntik, hogy a természettel és a benne élő vadállatokkal hosszú távon vadászként is szeretnének-e foglalkozni vagy sem – tette hozzá az elnök.

Horváthné Somogyi Judit osztályfőnök szerint az osztálykirándulás sokéle szempontból fontos. Egyrészt összetartja a gyerekeket, másrészt teljesen másképp viselkednek egy felszabadultabb légkörben, mint a tanórai keretek között. Ilyenkor jobban megfigyelhetők az egymással való társas kapcsolatok is. – Mindig próbálunk olyan kirándulást szervezni, ami ténylegesen plusz ismereteket is nyújt a gyerekeknek, olyanokat, melyeket könyvekből nem tanulhatnak meg. Ilyen a Vadászati Múzeumban megtekinthető rendkívül színes kiállítás is, ahol számos olyan élőlényt láthatnak, amit a mindennapi életben nem, hacsak el nem mennek állatkertbe, bár ezeknek a fajoknak ott is csak töredéke található meg – mutatott rá a tanárnő. Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint hogyan vélekednek a gyerekek a vadászatról, elmondta: többnyire ott fogadják el és értik igazán ezt a tevékenységet, ahol vadász él a családban. – Természettudományt tanítok, és sokszor hívok be vadász vagy erdész édesapákat, hogy tartsanak előadást egy-egy adott témakörben, hisz így sokkal izgalmasabb és sokszínűbb a tanóra. Erdei iskolába is eljutottunk már a kamarának köszönhetően. Nagyon hálásak vagyunk, hisz így a gyerekek a természetben tanulhatnak, ahol kézzelfoghatóvá válnak számukra a tankönyvekben rejlő információk – tette hozzá.

A kamara az ötödik évfolyamot vendégül is látta az egyik keszthelyi étteremben, és hogy a nap teljes legyen, a gyerekek kedvence, a fagyi sem maradhatott el!

Fagylaltozás a sétálóutcában. További fotók ide kattintva!

Mizsei Bernadett

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Bakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga tesztVerga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere