Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Elkezdték a vaddisznók ritkítását a Balatonnál

2018. 12. 29. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Elkezdődött a településen a vadritkítás, a Balatoni Szövetség ismét több egyeztetést folytatott a belterületi vadgazdálkodás kérdésében.

Amint azt Balassa Balázs polgármestertől a veol.hu megtudta, a Balatonfüreden lezajlott egyeztetésen képviseltette magát a Balatoni Szövetségen kívül a megyei rendőrkapitányság, a kormányhivatal, a BRFK és az Országos Magyar Vadászkamara.

A tanácskozás résztvevői megfogalmazták, hogy a megoldáshoz elengedhetetlen a területi vadászkamarák, a rendőrség és az önkormányzatok szoros együttműködése. Az egész országra kiterjedő megoldási javaslat elkészítését az Országos Magyar Vadászkamara vállalta magára.

– A Balatoni Szövetség jelezte, hogy az egyeztetésekben részt kíván venni. Összességében megállapítható, hogy bár rövid időn belül új szabályozás nem készül a belterületi vadgazdálkodás tekintetében, mégis van mód belterületen belüli vadritkításra, ezt támasztja alá az Agrárminisztérium is. Válaszlevelében azt írja, hogy a probléma helyi szinten jelenleg is kezelhető – mondta el a veol.hu-nak Balassa Balázs.

A vadritkítás elkezdődött, de a balatoni nád rendszeres vágása is sokat segítene a gondokon Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Ennek érdekében a tárca javasolja a problémás területeken a szoros együttműködést az érintett vadászatra jogosultakkal, a szakmai szervezetekkel valamint a helyi önkormányzatokkal – tette hozzá Balassa Balázs.

Megtudtuk továbbá, hogy Veszprém megyében már több Balaton-parti önkormányzat kezdeményezte a belterületi fegyveres, illetve befogós vadritkítást. A rendőrkapitányságok segítőkészen állnak a kérdéshez. Van ahol már kiadták, máshol folyamatban van az engedélyek kiadása. Szigliget belterületén december 10-én kezdődött a vaddisznók ritkítása. A meghatározott területeken, időpontban és napokon zajló vadászati tevékenység várhatóan márciusig tart. A rendőrség az önkormányzatok és a vadgazdálkodók körültekintően jelölik ki belterületen a vadászható területeket, annak érdekében, hogy ne történhessen baleset. A lakosságot folyamatosan értesítik az önkormányzatok.

– Az egyeztetések során többször is felmerült, hogy elengedhetetlen a balatoni nád téli vágása, mert felbecsülhetetlen számú vad, főleg vaddisznó tartózkodik állandó jelleggel is a nádasokban. Hosszú távon csak úgy lehet hathatós eredményeket elérni, ha a Balatonnál megtörténik a náddal borított területek letisztítása, a nádasok levágása. Ez azonban több kérdést is felvet. Jelenleg hatékony nádvágást szinte lehetetlen végezni a megbecsülhetetlen számú illegális horgászbejárók, csónakkikötők miatt. Addig, míg ezek felszámolása nem történik meg, a feladat ellátása szinte kivitelezhetetlen – szögezte le az elnök.

Forrás: veol.hu

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videókOnline vadászvizsga teszt