Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Beszámoló a 2012-es évről

2012. 12. 07. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Hiánytalanul szinte lehetetlen felsorolni, mi minden történt idén a Veszprém megyei Vadászkamara életében. Pap Gyula kamarai elnök, amikor számba vette az év eseményeit, maga sem gondolta volna, hogy ilyen tartalmas és mozgalmas év áll a szervezet háta mögött.

A Veszprém megyei Vadászkamara ezévi tevékenységéről Pap Gyula elnök adott számot a Vadászkamarai Esték rendezvénysorozat bakonybéli állomásán. Amikor összegyűjtötte az idei eseményeket, akkor döbbent rá, milyen tartalmas év is áll a szervezet áll háta mögött. Előadásában pörgősen sorolta a tényeket, a hallgatóság pedig kapkodta a fejét: hogy fért bele ennyi minden egy évbe?!

Az év a vadászjegyek kiadásával kezdődött, idén 2545-en váltottak vadászjegyet. Két évvel ezelőtt 2450 volt a taglétszám vagyis gyarapszik a kamara. Ez annak is köszönhető, hogy minden évben igény szerint tartanak vadászvizsgát, idén például hatot. Januárban megtartották a hivatásos- illetve a sportvadász osztályülést is.

A kamara nagy sikerű rendezvénysorozatának, a Vadászkamarai Estéknek idén négy állomása volt. Az évet januárban a döbröntei HASIK Hotelban kezdték, ahol négy Marcal-menti vadásztársaság mutatkozott be (Rába-menti KTVE, Hertelendi KTKE, Marcal-Bitva-közi Vt., Somló-tája Vt.) valamint a Solymász Egyesület is. Ezt követte a márciusban a várpalotai vadászati fórum, ahol Tengerdi Győző, a HM Verga Zrt. vezérigazgatója a tőle megszokott szenvedélyességgel mutatta be a részvénytársaság vadgazdálkodási tevékenységét. Wallendums Péter újságíró, a Vadászati Kulturális Egyesület képviseletében a vadászias viselkedés szabályairól tartott temperamentumos előadást. A résztvevők megtekinthették Kittenberger Kálmán életútját bemutató 20 perces televíziós filmet.

A Vadászkamarai Esték novemberben ismét Döbröntén folytatódott, majd december első felében Bakonybélben találkoztak a vadászok. A Bakonyerdő Zrt., a Verga Zrt. és a Veszprém Megyei Vadászkamara összefogásának eredményeként februárban lezajlott az I. Erdész-Vadász Bál, amelyet a sümegi Hotel Kapitányban tartottak. A folytatása 2013. február 16-án lesz!

A Veszprém Megyei Vadászkamara Vadgazdálkodási Bizottsága Magyargencsen a Hertelendi Környezet és Természetvédelmi Közhasznú Egyesületnél tartotta kihelyezett ülését, ahol a Veszprém Megyei Földművelési Igazgatóság Vadászati és Halászati osztályvezetője tartott előadást a 2011/2012-es év vadgazdálkodásáról. Ugyancsak a szervezeti élethez tartozik, hogy áprilisban a Hajagvidéki Vadásztársaság tavaly átadott vadászturisztikai központjában tartotta kihelyezett küldöttgyűlését a Veszprém megyei Vadászkamara. 2011. évben országos ellenőrzés is történt a megyei kamaráknál. Örömre ad okot, hogy megyénkre negatív megállapítást nem tettek!

Hivatásos vadászok továbbképzése idén három helyen is volt, Pápán (május, 99 személy), Veszprémben (május, 69 személy), Sümeg (június, 56 személy). A képzés programjában szerepeltek: a fegyvertartási szabályokkal kapcsolatos tudnivalók; a megye vadgazdálkodási helyzete; állategészségügyi kérdések, vadhúskezelés; mezei vadkárok problematikája. Az ismételten jelentkező igények miatt júniusban a vadászkamara megszervezte a tanfolyamot és a vizsgáztatást is, ezúttal 46-an szereztek képesítést. A szalonka monitoringot a kamara szervezésében öt éve végzik, Veszprém megyében 79 megfigyelési pontot használ 33 vadászatra jogosult.

A kynológiai bizottság különösen aktív volt az évben. A márciusi gödöllői kynológiai konferencia Maróti Béla vadásztárs képviselte a megyét. Nemzetközi vérebverseny házigazdája is volt a megye, az eseménynek júniusban Sárosfő adott otthont. Októberben ugyanitt volt a vizslák munkavizsgája is.

Pap Gyula kifejtette, 2012-ben vadásznapból sem volt hiány, a kamara a 15., vagyis a jubileumi vadásznapját tartotta májusban, a pápai Agrárexpo keretében. Ezt követte júniusban Várpalotán a Vadászati Kultúra Napja, amely a Veszprém Megyei Vadásznap is volt egyben. A hagyományos sümegi Szent Jakab Napokra júliusban került sor.

Mintegy tizenötezer vendége volt augusztusban az Országos Vadásznapnak Szanyban, ahol a Kárpát-medence vadászai találkoztak egymással. Az országból közel nyolcvan társaság képviseltette magát, de érkeztek vendégek Erdélyből, a Felvidékről, Burgenlandból és Délvidékről is. A Veszprém Megyei Vadászkamara a Berhida-Ősi Földtulajdonosi Közösség, a Diana Vadászhölgy Klub tagjai képviselték. Mint utólag kiderült, ez nagyon is fontos volt, hisz lehetőséget kínáltuk Veszprém megyéből érkező vadásztársaink fogadására, vendégül látására, sok megyei vadász kereste fel színvonalas standunkat. Az országos főzőversenyen Pálffy László sporttársunk és a Diana Vadászhölgy Klub egy országos első és egy országos második díjat nyert. Futó Ivett csapatunk fiatal segítője az első alkalommal megrendezett szépségversenyen az előkelő második helyezést érte el.

Szeptemberben a vadászok visszatértek Pápára, a Cicege és bornapok záróakkordjaként szórakoztatták az érdeklődőket. A Veszprém megyei Vadászkamara júniusban megtartotta hagyományos Vadászkamarai Nagydíj lövészversenyét. Idén első alkalommal volt vadászati kiállítás Vászolyban, ahol a kamara ugyancsak jelen volt. A Balaton környékén, már a lakott területen is jelentkező problémák miatt a Veszprém Megyei Vadászkamara júliusban vadkár fórumot szervezett. A hivatásos vadászok országos versenyén kiemelkedő eredményt ért le Vízi Norbert, aki ötödik lett. Ha szeptember, október, akkor: trófeaszemlék. A szarvasbőgést követően a megye vadásztársaságai számtalan trófeamustrát tartottak, amelyen a kamara vezetése jelen volt, de nem hiányoztak az első alkalommal megszervezett keszthelyi Festetics trófeaszemléről sem.

A kamarai elnök kifejtette, jó kapcsolatot kívánnak kialakítani a vadászathoz kötődő egyesületek, így például a solymászokkal, a vadászíjászokkal, az elöltöltős fegyvert használókkal. Az együttműködés irányába már tettek lépéseket. Terveik közt szerepel, hogy ezek az egyesületek bemutatkozhassanak a Vadászkamarai Esték keretében.

A 2013-as évről szólva kifejtette, ugyanolyan mozgalmas, eseményekkel és feladatokkal teli időszak vár a vadászokra, mint amilyen az idei volt. A kamarai kötelezettségeiknek maximálisan eleget tesznek, a hagyományos programjaikat folytatják, de lesznek új kezdeményezéseik is. Egy dolgot kiemelt,szeretnék megújítani a rendőrséggel korábban kötött megállapodást, hogy hatékonyabban tudjanak együttműködni a hatósági feladatokban, az orvvadászatok megelőzésében.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHerendi Porcelánmanufaktúra - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videók