Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

25. Agrárexpó, Megyei Vadásznap

2022. 05. 15. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

A vírushelyzet csillapodásával a vadászati rendezvények terén is visszazökkenni látszik az élet a régi kerékvágásba: a farsangi Erdész-Vadász Bál ugyan még elmaradt, de a Pápai Agrárexpó keretein belül május 14-én tartott vadásznapon már minden adott volt a tartalmas időtöltéshez.

A házigazda Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere köszönetét fejezte ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felé azért, hogy évről-évre ilyen nívós rendezvénnyel gazdagítják a város életét, valamint a megjelent vadászoknak, amiért a vadátelek elkészítése és kínálása által segítenek a nem vadászó látogatókhoz közelebb hozni életformájukat, szenvedélyüket.

A térség országgyűlési képviselője, Kovács Zoltán az elmúlt évi vadászati világkiállítás mottóját és célkitűzéseit felidézve rámutatott: a jövő nem képzelhető el a fiatalok, és a környezet bölcs hasznosítása nélkül. A megyei vadásznapról szólva emlékeztetett: habár kezdetben "csak" kísérőrendezvény volt a vadásznap, a vadászok lépésről lépésre kivívták, hogy a szombaton a vadászat a kiállítás központi elemévé váljon.

Takács Szabolcs kormánymegbízott, az Országos Vadgazdálkodási Tanács frissen kinevezett elnöke az innováció és környezetvédelem fontosságára mutatott rá az agrárium tekintetében, Mint elmondta: fontos és nehéz idők előtt állunk, a megye vadgazdálkodási eredményei és adottságai kiválóak, de elengedhetetlen, hogy a vadgazdálkodás célkitűzései és gyakorlata összhangban legyen a társágazatokkal, a mezőgazdasággal és az erdészettel.

Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke figyelmeztetett: bár az ágazat kiheverni látszik a vírushelyzet okozta veszteségeket és korlátozásokat, újabb kihívások várnak ránk: a termények és a műtrágya drágulnak, ami a volumenét tekintve változatlan mértékű vadkár összegét is jelentősen emelheti, és nem lesz olcsóbb a vadetetés, vadföldgazdálkodás sem. Az egységes vadkárfelmérési útmutatók elkészültek, de alkalmazásuk nem tekint vissza olyan hosszú időtartamra, hogy egységes tapasztalatokról lehessen beszámolni. Május végén elkezdődik a vadkártérítésre vonatkozó szabályozás felülvizsgálata, és van esély arra is, hogy a védekezés során EU-s források igénybe vétele is lehetővé váljon.

Az üdvözlő beszédeket követően vehették át az elismeréseket a kiváló teljesítményt nyójtó vadásztársaink: a Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesült dr. Simon Attila, Nimród Érmet vehetett át Györkös Ferenc és Vizi Norbert, a Vadászkamara Érdemérme kitüntetéssel jutalmazták Tóth Kálmánt és Kelemen Ferencet, a Marcal-völgyi Sólyom Vadásztársaság munkáját pedig Gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettel ismerték el. Méltatásaikat ide kattintva olvashatják.

Több év óta először ismét megtartották az ifjú vadászok fogadalomtételét: ezúttal Korn Ignác és dr. Lukács Attila közreműködésével nyolc frissvizsgás Nimród és Diana tett hitet az etikus vadászat és a vadóvás kötelezettségének megtartása mellett.

Az ünnepélyes megnyitót az Erkel Ferenc Általános Iskola tanulóinak műsora zárta. A vadásznap hivatalos megnyitója ugyanakkor már senkit nem talált tétlenül: a vadászok és segítőik remekbe szabott pörköltek, sültek, levesek és tokányok elkészítését és kínálását végezték. Amíg a vásári közönség figyelmét a solymász- és vadászkutyabemutató kötötte le, a Remete József-dr. Lukács Attila-Istvánffy Alexandra trió alkotta zsűri a következő sorrendet állította fel a csapatok között:

I. díj: Hertelendy Vt. (szarvaspörkölt borókabogyóval), a Diana Vadászhölgy Klub (vaddisznósült áfonyával, dödöllével, vaddisznótokány tarhonyával) és Hettyei Norbert (VMVK) (vörösboros vargányás vaddisznópörkölt)

II. díj: Marcalvölgyi sölyom Vt. (vaddisznópörkölt)

III. díj: Döbröntei Váralja Vt. (vaddisznópörkölt)

Fődíj: Gella-hegyi vt. (vaddisznósült krumplisalátával) és a Nadler Herbert Vadászati Egyesület (tárkonyos szarvasraguleves, szuvidált szarvasjava, vargányás tagliatelle)

Pápa város nagydíja: Sümegi Kinizsi Vt. (szarvasborjú pörkölt kucsmagombával)

Veszprém Megyei Vadászkamara Nagydíja: Bakonyér-menti Vt: (szegfűgombás szarvaspörkölt)

Veszprém Megyei Vadászszövetség Nagydíja: Bakonyerdő Zrt. (szarvaspörkölt medvehagymás rösztivel)

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nagydíja: Pálffy László (fácánpástétom, vaderőleves, szuvidált vaddisznósült)

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíja: Hajag Vidéki Vt. (vaddisznósült krumplisalátával)

Veszprém Megyei Vadászkamara különdíja: Ősi Sárrét Vt. (őzpecsenye áfonyával)

A díjakat Pap Gyula, Kovács Zoltán és Győrffy Balázs adták át a főzőcsapatoknak.

Legközelebb Várpalotán találkozunk, a hagyománnyá vált vadász-gyermeknapon!

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVerga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereBakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere