Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

V. Megyei Őzbak Trófea Mustra

2022. 05. 25. | Az OMVK Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete |

2022. május 21-én a megyei Vadászkamara székházában, illetve egészen pontosan a hozzá tartozó parkban kaptak a látogatók ízelítőt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye őzbak állományából.

31 társaság több mint 460 bak trófeájával töltötte meg az agancstáblákat, így aztán volt miből szemezgetni a vendégeknek.

Sajnos a külföldi vendégekre nincs ráhatásunk, így több nagy bak is már valahol határainkon kívül függ az elejtő szobája falán, de azért maradt még itthon nagy bak jócskán. Például a nyíregyházi Új Erő Vadásztársaságnál esett 651 grammos , vagy a szintén itt elejtett 609 grammos.

Alig-alig akadt a kiállítók között, ahol ne lett volna 400 gramm fölötti agancs, de az 500 gramm fölöttiekből sem volt hiány. Ibrányból (571 és 575 gramm) és Tiszavasváriból (510 és 560 gramm) kettőt is sikerült itt tartani a mustrára, ami nem volt kis feladata a vendégek igényeit ismerve.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tavasszal jósolt gyenge felrakás nem igazolódott be. Az viszont tény, hogy talán az átlagtól több olyan agancs volt, amely akár negatív, akár pozitív irányba vaskosan megtréfálta a vadásztatókat és a vendéget is.

Polonkai László táji vezető, tájegységi fővadász hívta fel a figyelmet a torz agancsok magas arányára. Vélhetően ez a torz agancsok keresettségének, a bérvadászok általi kedveltségének is köszönhető. Többségük osztott szárral, plusz ággal rendelkezett, vagy a barkában történt sérülés következtében maradt kajla, görbe.

A kiállított bakok túlnyomó többsége koros, golyóra érett volt, de a fiatalabbak is jó szakmai döntés nyomán kerültek terítékre. Színük, a viszonylag korai időpont ellenére is szemnek szép, sötét volt.

A résztvevőket 10 órakor a megyei Vadászkamara kürtegyüttese hívta egybe és köszöntötte, majd a Kamara vezetősége köszönte meg a megjelenteknek a részvételt és méltatta a szakmai munkát egyben felhívta a figyelmet az őzgazdálkodás fontosságára.

Kötetlen beszélgetés közben kerültek átadásra a kiállítók részére az emléklapok, majd a szakmai eszmecsere terített asztal mellett folytatódott.

Külön köszönjük a szervezésben és a lebonyolításban részt vett vadásztársaknak, hogy rendelkezésünkre álltak.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere