Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Országos Vadásznap - Tiszadob

2022. 09. 06. | Az OMVK Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete |

Nagy fába vágtuk a fejszét, amikor bejelentkeztünk a 2022 évi Országos Vadásznap megrendezésére.

Egy héttel a rendezvény után, nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy nem csak hogy nem vallottunk szégyent, hanem meglehetősen magasra tettük a képzeletbeli lécet, melyet meg kell ugrania az utánunk következő rendezőknek!

Az Andrássy-kastély ideális helyszínnek bizonyult nem csak mérete, hanem elrendezése miatt is. A hosszú ártéri gerincen épült kastélytól a park minden részlete belátható, így az sem érezte magát kizárva a programokból, akinek kicsit messzebb jutott hely.

A szervezés alatt több szervezet is értékes segítséget nyújtott. A helyi önkormányzat, valamint a polgárőrök nélkül nem ment volna a parkoltatás ilyen gördülékenyen. Köszönet érte Bán György polgármester úrnak valamint Horváth Ernő jegyző úrnak, továbbá Bán Gábornak a helyi polgárőrök parancsnokának.

Köszönet illeti az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályát, hiszen első szóra engedélyezték a tájegységi fővadászok részvételét a szervezési feladatokban. A trófeamustra tervezésében és a trófeák begyűjtésében őket illeti az elismerés. A tervezési és szervezési feladatok magas szintű megoldásával közülük is kiemelkedett Hajzer Szabolcs, valamint Polonkai László.

Volt is mit nézni a trófeákon, melyek ízléses elhelyezése sokakból váltott ki elismerő szavakat. Csakúgy, mint a Guinness rekordkísérlethez felállított 2300 literes speciális üst. Szarvasgulyás főtt az kisebb medencének beillő edényben, mellyel végül sikerült beállítanunk a kategória első hazai rekordját.

Nem lett volna gulyás szarvas nélkül, melyet a megye vadászai-vadgazdálkodói ajánlottak fel. Külön köszönet illeti ezért őket! (Bockerek, Tiszatáj Lónya, Petőfi Kömörő, Tiszaszalkai Vadgazdák, Kossuth Tuzsér, Hubertus Mándok, Tarpai Földtulajdonosok, Daróci Vt, Sárrét-Vad, Borsy Nándor).

Nem csak szarvasgulyás főtt, hanem ezzel párhuzamosan 42 főzőcsapat sátrai alatt készültek a zsűri számára a vad és halételek. A „hazaiak” mellett érkeztek főző csapatok Borsodból, Hajdúból, Hevesből, sőt Békésből is. Látogatók pedig az ország minden pontjáról. Például a jászságból, ahonnan egy drótszőrű német vizsla kölyök is jött a vadásztársunkkal. A felajánlott kiskutya végül egy, az apróvad vadászata terén kevésbé erős megyébe került, ezzel is támogatva a fejlődésüket. A sokak által ismert, Gerjeréti Drótszőrű Német Vizsla Kennel ifjú reménységének vasárnaptól Borsod megyébe kel fel a nap!

Elmaradhatatlan része a vadásznapoknak a hagyományos vadászati módok bemutatása, melyet magas szinten oldottak a megyei Hagyományos Vadászati Módok Szakbizottság képviselői. A vadászkutyák esetében nem elégedtünk meg a megszokott agárbemutatóval. A megyei Kynológiai Szakbizottság speciális vizsla versenyt hívott életre, az Országos Vadásznapra. A két napos versengés leglátványosabb részei kerültek lebonyolításra a közönségnapon, a nézők élénk érdeklődése mellett. A versenyfeladatokat közel 20 fajtát felvonultató vadászkutya fajtabemutató előzte meg, melyre talán még a versenynél is többen voltak kíváncsiak.

Nem volt hiány kiállítókban sem. Vadászruha, kés, optika, szépirodalom, festmény, autók, hogy csak a legnagyobbakat említsük. Aki pedig a szép számmal megjelent szakmai kiállítóknál elfáradt, azoknak népművészek mutatták be mesterségük csínját-bínját, elkápráztatva velük a látogatókat.

A rendezvény nívóját emelte, hogy az egyébként még zárva tartó Andrássy-kastély egy napra megnyitotta kapuit. A két szinten kialakított vadászati kiállításnak, a vadászfestmény valamint megyei értékeinket bemutató tárlatnak és a lézeres lövészetnek köszönhetően egész nap tele volt látogatóval.

Egy országos vadásznap anyagi terhe messze meghaladja egy megyei kamara költségvetését, így nem jöhetett volna létre a rendezvény, ha nincsenek nagyvonalú mecénások, támogatók. Ez úton is köszönjük az Országos Magyar Vadászkamarának, a Nemzeti Agrárkamarának, az OTP Banknak és a Groupama Biztosítónak gáláns támogatását. Ugyan itt kívánjuk megköszönni a Készenléti Rendőrség Zenekarának, Tiszadob Nagyközség Önkormányzatának, valamint nem utolsó sorban a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnak segítőkész hozzáállását.

Köszönjük még egyszer mindenkinek, aki hozzátett a rendezvényhez és bízunk benne, hogy mindenki jól érezte magát, aki kilátogatott a rendezvényre.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga teszt