Somogy megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Nap a KÁN-on

2017. 09. 05. | Az OMVK Somogy megyei szervezete |

A Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében immár 8. alkalommal rendezték meg a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napot a Pannon Lovasakadémia területén.

Berend Ferenc beszéde a Kaposvári Állattenyésztési Napokon (2017)
Berend Ferenc beszéde

A szervezésben hatodik éve vesz részt az OMVK Somogy megyei Területi Szervezete, valamint a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége, aki együttműködő partnerként tekint a helyszínt biztosító Kaposvári Egyetemre, és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft.-re egyaránt. A szakmai nap szervezője és egyben moderátora a Kamara titkára, és mind a két szervezet (kamara, szövetség) csapatot is indít a rangos versenyen. Az idei évben 14 csapat indult a megmérettetésen, akik kizárólag a szervezők által biztosított 5 kg szarvashússal gazdálkodhattak, szabad tűzi körülmények között. A főzőverseny, - amelynek fő missziója a vadhúsfogyasztás és vadhús elkészítés népszerűsítése – a kezdetekben hagyományos „pörköltfőző” rendezvénynek indult, amely mára a csapatok közötti egészséges versenyszellem okán kimondottan színvonalas gasztronómiai programmá nőtte ki magát. A résztvevő csapatok mostanra kiválóan társítják a vadhúst és a somogyi specialitásokat a tányéron, és bátran térnek vissza a hagyományos fűszerek mellet a szabadtűzi körülményekhez is.

A megnyitóbeszédébe építve Kemenszky Péter felolvasta a nap fővédnökének, Dr Semjén Zsoltnak, az OMVV elnökének baráti és bíztató szavait, aki levelében kitért az előttünk álló nagy feladatra, a 2021-es Vadászati Világkiállításra, amelynek szintén szerves része a tervek alapján a vadhús - gasztronómia. A programon dr. Neszményi Zsolt, a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is köszöntötte a versenyzőket. Elmondta, hogy fontosak az ilyen események is a vadásztársadalom számára, ahol nem feltétlen a vadászaté, hanem a gasztronómiáé a főszerep. A kormánymegbízott kiemelte, hogy hazánkban Somogy az egyik legnagyobb vadállománnyal rendelkező megye, ahol a vadétkeket is különlegesen készítik. Mint hozzátette: a Kormányhivatal hatósági munkájában is partnerként áll a vadászok mellé, és kiemelte, hogy a Hivatalnak a Vadászkamarával és Vadásszövetséggel való kapcsolata stratégiai és előremutató.

A Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Nap megnyitóján prof. dr. Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora és Berend Ferenc, a Somogy Megyei Vadászok Szövetségének elnöke is köszöntötte a résztvevőket.

Fontos és hagyományos mozzanata évek óta a napnak a Hubertusz mise, ahol egy, a Bőszénfai Szarvasfarm területén elejtett gímszarvas bika terítékét Sajni Balázs, a Nagy Boldogasszony Római Katolikus Székesegyház plébánosa áldja meg.

Kimondottan nagy érdeklődésre számot tartó – szintén évente ismétlődő - szakmai programja a délelőttnek, amikor ugyanezen gímbika terítéke felett Nagy János tájközpont igazgató, a Vadászkamara Kürtegyüttes aktív közreműködése mellett prezentálja a gímszarvas bika etikus elejtését, és a terítékének elkészítését.

Az idén fakanalat ragadó főzőcsapatok többek között a média (helyi és megyei rádiók és tv-k), a Kaposvári Egyetem, a Vadászkamara és a Vadásszövetség lelkes tagjaiból tevődtek össze. A vadhúsból az indulók kedvükre készíthették el az étkeket, amelyeknek nemcsak az ízét zsűrizték a bírák, hanem az állagát, a tálalást, a tisztaságot, az ötletességet és a csapatszellemet is. A zsűri elnöke hagyományosan - a szintén aktív vadász - Dr Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Pongrácz István a Vadászkamra helyi alelnöke, Nagy János a Bőszénfai Tájközpont igazgatója és Kemenszky Péter kamara titkár voltak.

Az idei abszolút győztes, ezzel a különdíj elismerés tulajdonosa (semmi újdonságot nem okozva) a Vadászkamara színeiben fakanalat forgató Somogyi Vadászhölgyek Klubja nevű csapata lett, akik évek óta nagyon komolyan veszik a megmérettetést és magas színvonalú ételkölteményeikkel húzzák maguk után az egész mezőnyt. Egészben párolt szarvascomb költeményük „suta módra” az idei esztendőben is lenyűgözte a bírákat, ha lehet, még magasabbra téve a mércét a jövőt illetően.

A versenyen első helyezést ért el a VadásszövetségTökös ötös” nevű csapata, akik „Szarvaspörkölt Tökös módra”nevű ételükkel azt bizonyították be, hogy bizony, a kevés lehet sokszor több is, és csupán a hagyományos magyar alapfűszerekkel dolgozva tértek vissza a „kályhához” a pörkölt készítése terén.

Második helyezett lett a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának „Föstő konyhája” nevű csapata „szavasragu föstő módra” nevű, míg harmadik helyezett a Somogy Megyei Vállalkozói Központ csapata „szarvaspörkölt somogyi gánicával” nevű ételével.

Annak ellenére, hogy az idő nem volt túl kegyes a résztvevőkkel és a vendégekkel, egy nagyon jó hangulatú szakmai napot tudhatnak magukénak a szervezők, hiszen a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Nap a három napos KÁN rendezvény leglátogatottabb eseményeinek egyike volt az idei esztendőben is. A cél, hogy a civil társadalom jobban megismerhesse, elfogadhassa a tevékenységünket, ma a vadhús - gasztronómián keresztül valósulhatott meg, köszönet érte a szervezőknek, résztvevőknek és a támogatóinknak!

Kemenszky Péter, titkár
Fotó: Somogy Megyei Kormányhivatal

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga teszt