Somogy megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Ismerd meg a Vadászokat ifjúsági tábor Kaposváron

2023. 07. 26. | Az OMVK Somogy megyei szervezete |

Gyermekzsivaj verte fel a Kaposvár melletti Zaranyi erdő csendjét két héten át – idei évben debütált először „élesben” a Vadászszövetség kezelésében lévő Páll Endre Ifjúsági Oktató Központ, ahol júliusban két egyhetes, ott alvós tábort szerveztek az Ismerd meg a Vadászokat Ifjúsági Program keretén belül.

A Kamarával és a Vadászszövetséggel kötött példás együttműködés értelmében a gyerekek a MH Lahner György 2. Ellátóezredtől kapott, és az udvaron az ezred által felépített katonai sátrakban laktak és tábori ágyakon aludtak, amely végtelen izgalommal töltötte el őket már a táborra való készülődés ideje alatt is. A Zaranyi erdőben lévő oktatóbázis kis házában ugyanakkor egy szoba is rendelkezésére áll a nevelők részére.

A tábor lényege és szellemisége a természet szeretetére, annak mennél jobban való megismerésére épül, olyan gyermekek részére is, akiknek nem feltétlenül voltak eddig ilyen ismeretei, de nyitottak a tágabb környezetükre. A gyermekek tábori felügyeletét pedagógusok látták el éjjel nappal, akik konzekvensen vallják a természetközeli gondolkodás eszméjét. Papp Marianna táborvezető elmondta, hogy az egyhetes itt tartózkodás „kütyümentes”, vagyis sem telefon, sem egyéb multimédiás szórakoztatóeszköz nem hozható az erdőbe, hiszen a pedagógiai cél pontosan ezzel vág egybe: a gyermekeket legalább kis időre felszabadítani ezen eszközök fogságából.

A szakmai programokat a Vadászkamara és a Vadászszövetség biztosította úgy, hogy minden napra jusson valami felejthetetlen élmény a táborozóknak. Mindkét turnusban volt a tábor területén interaktív solymász és vadászkutyás bemutató, ahol a hagyományos vadászati módok mellett a vadászkutyák tartását, kiképzésének mozzanatait ismerhették meg a gyerekek, ez utóbbiban részt is vehettek. Voltak hagyományőrző betyár és huszár programok is, itt az iskolában tanult toborzó és huszárnóták ismerete a tanítók lelkiismeretességét jelezték vissza. A 18. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda kollégái parádés honvédelmi bemutatót tartottak az érdeklődőknek, ahol az élethű fegyverekkel történő air soft lövészet mellett a katonák kihangsúlyozták a természet szeretetét, a haza védelmét, az egészséges életmódot és a biztonságos fegyverkezelést is.

Két-két napon a résztvevők kirándulásra is indultak a pedagógusok vezetésével. Egyik nap Bőszénfára, a szarvasfarmra mentek, ahol a vadasparkban és az állatsimogatóban megismerkedhettek a hazai nagyvadfajokkal és még egy traktoros szarvas-megfigyelő túrára is elvitték őket. Az aznapi menü – stílszerűen – a fiatalság igényeihez és a trendekhez is igazodva szarvasburger volt.

A másik kirándulás Kaposvár belvárosába vezetett, ahol a Kamara által létrehozott és a Megyei Múzeumok Igazgatóságával közösen üzemeltetett „Somogyország vadászati kincsei” kiállítást tekintették meg a gyerekek múzeumpedagógiai foglalkozás keretében, amely programot élmény/lézerlövészettel zártak.

A táborban és a közeli, erdőszéli étteremben a gyermekek részére ötszöri étkezést biztosítottak a szervezők, és két este maguk készítették el a vacsorájukat, amely fagyűjtéssel kezdődött az erdőben. A táborvezető szerint a tűzgyújtás volt az egyik legnagyobb élmény a gyerekeknek, hiszen legtöbben szabad tüzet – nem grillsütőt – még nem láttak, nem gyújtottak, a tábortűz közösséget kovácsoló ereje vitathatatlan. Szerinte az életre nevelés a mai világban mindennél fontosabb. Ahhoz, hogy a gyermekek önállóan feltalálják majd magukat a való világban, már most el kell kezdeni a felkészítést, amelyet az iskola és az otthon falai között nem mindenki kap meg.

A táborok záró akkordja mindkét esetben esti retro disco volt, ahol a Zaranyi erdőt búcsúzóul a gyermekek vidám éneke töltötte meg.

Köszönjük a pedagógusok áldozatos munkáját, valamint az MH Lahner György 2. Ellátóezred és a 18. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda támogatását, közreműködésükkel huszonöt, 7 és 12 év közötti gyermeknek szerezhettünk felejthetetlen élményt a két hét alatt.

Jövőre is várjuk a táborozókat a Zaranyi erdőbe a Páll Endre Ifjúsági Oktató Központba, ahol az ottalvós turnusokon kívül napközi jellegű foglalkozásokat is indítunk. Ezzel kapcsolatos információ a www.omvk-somogy.hu címen kérhető.  (A táborokról még bővebben itt https://www.facebook.com/siofokon.taborok)

Dr. Kemenszky Péter

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga teszt