központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

A Vadászkamara idei szakmai konferenciája - VIDEÓK

2022. 09. 01. | Az OMVK központi szervezete |

Immár hagyományosan idén is az Országos Vadásznap előtti napon, augusztus 26-án került sor a Vadászkamara Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottsága szervezésében a szervezet „A vadgazdálkodás időszerű kérdései” elnevezésű, éves konferenciasorozatának idei előadásaira. Az téma:

 

„A hazai vadgazdálkodás előtt álló kihívások, ütközési pontok”

 

Az ágazat harmadik éve folyamatos válságkezelést folytat - fogalmazott megnyitóbeszédében dr. Jámbor László, a Vadászkamara elnöke. A problémák közül kiemelte a COVID járványt, a háborút, az inflációt, az egekbe szökött terményárakat, a fokozódó vadkár-problémát. Bár a vadgazdálkodás előtt igen nehéz évek állnak, meglátása szerint a vészhelyzetek mindig olyan energiákat mozgósítanak, amelyek segítenek sikeresen venni az akadályokat. Hangsúlyozta: ezt csak kemény munkával és proaktív hozzáállással érhetjük el. Ezek alapja egy átfogó, alaposan felépített, komplex és hosszú távú stratégia kell hogy legyen. Mindehhez adott a szellemi kapacitás, így nem kételkedik abban, hogy úrra lehetünk a problémákon.

A konferenciát összefoglalva, annak zárultával az elnök aláhúzta: az előadások minden várakozását felülmúlták, hiszen számtalan újszerű megközelítést ismerhettek meg a résztvevők. Ezekből meríthetünk, mert a vadgazdálkodásban paradigmaváltásra van szükség: fel kell vetni eddig kényesnek hitt témákát, és ezeket őszintén, minden érintett bevonásával kell megtárgyalni. Megjegyezte: a hazai ágazati jogszabályok összességében megfelelőek, azonban ellenőrzés, nyomon követés híján ezek nem juthatnak érvényre. (Ebben a jövőben akár a tájegységi fővadászi rendszernek is lehetne szerepel.) A jogszabályokról elmondottak vonatkoznak a komplex ágazati stratégiára is. Záróbeszédében arra is felhívta a figyelmet: a Vadászkamara Elnöksége elfogadta az Országos Vadgazdálkodási Alap 2023/2024-es vadászati évre vonatkozó pályázati kiírását, amelyben kiemelt szerepet játszik a vadászterületek vízellátása.

 

Az Országos Vadazdálkodási Alap kiírásáról itt tájékozódhat!
(Kattintson!)

 


 

Megnyitó
dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke

 

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vadállományának változása az elmúlt húsz évben
előadó: Sipos Tibor, főosztályvezető, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, Agrárügyi Főosztály

 

 

Az ASP hazai járványügyi helyzete: eredmények és jövőbeli kilátások
előadó: dr. Földi Zsolt, vezető, Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport

 

 

A vadgazdálkodók és a földtulajdonosok teendői és a tájegységi fővadászok szerepe a vadkár megelőzése érdekében
előadó: Kovács Ferenc, főosztályvezető, Agrárminisztérium, Vadgazdálkodási Főosztály

 

 

Az Országos Magyar Vadászkamara hivatásos vadászokkal kapcsolatos érdekképviseleti munkája
előadó: Bajdik Péter, főtitkár, Országos Magyar Vadászkamara

 

 

Térségi szintű, vízvisszatartáson alapuló fejlesztések tapasztalatai, támogatási lehetőségük az Országos Vadgazdálkodási Alap forrásaiból
előadó: Máté András természetvédelmi biológus

 

 

Használhatunk-e még ólomlövedékeket a jövőben?
előadó: dr. Németh Balázs, elnök, Fegyverügyi és Vadászlövész Szakbizottság, Országos Magyar Vadászkamara

Dr. Németh Balázs előadásáról technikai okokból nem készült felvétel. Előadásának prezentációja elérhető ide kattintva.

 

Zárszó
dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke

 

 


 

A "Kamerával az Erdőért Egyesület" összeállítása és interjúi

 

összeállítás (M5, Reviczkyvel az erdőben)

 

dr. Jámbor László

 

Bajdik Péter

 

Kovács Ferenc

 

 

Máté András

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere