központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Összefogás az agrárterületek biodiverzitásáért

2013. 11. 11. | Az OMVK központi szervezete |

A mezőgazdasági élőhelyek természeti leromlása sajnálatos módon Európa-szerte általánosnak tekinthető. Az agrártáj átalakulása visszafordíthatatlannak tűnő folyamatokat indított el a madárfajok állományainak változásában is.

A korábban csak Nyugat-Európában érzékelhető változások mára elérték hazánkat is, számos, régebben gyakorinak mondható madárfaj állománya csökkent érzékelhetően az elmúlt évtizedekben.

A mezőgazdasági termelési gyakorlat megváltozásában a közösségi agrárpolitika (KAP) támogatási rendszerének jelentős szerepe van. Egyrészt a támogatások mértéke, típusai és végrehajtási követelményei (gyommentesség, táblaméret maximalizálás stb.) a termelékenység növelésén keresztül negatívan hatnak a biodiverzitásra. Másrészt azonban a megfelelő támogatási jogcímek felhasználásával lehetőség nyílhat a biológiai sokféleség védelmét is szem előtt tartó gazdálkodási módszerek támogatására.

Felismerve ezt a lehetőséget, valamint azt, hogy a mezőgazdasági élőhelyek kedvező irányú befolyásolásával a vadgazdálkodási ágazattal közösek az érdekeink, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Szent István Egyetemmel, az Országos Magyar Vadászkamarával és a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel közösen megalapozó javaslatot készített elő az apróvadfajok élőhelyének fejlesztésére vonatkozóan.  A kezdeményező szervezetek az agrártámogatásokért felelős Vidékfejlesztési Minisztérium számára olyan javaslatot dolgoztak ki, mely – megfelelő támogatottság esetén – beilleszthető az agrár-környezetgazdálkodási kifizetések rendszerébe.

Előzetes becsléseink szerint jó esély van arra, hogy a körülmények kedvező alakulása esetén több tízezer hektár területen valósulhat meg az apróvadfajok – és ezzel együtt a mezőgazdasági élettérhez kötődő gyakori madárfajok – élőhelyi igényeinek megfelelő gazdálkodás, melytől joggal várhatjuk a jelenlegi helyzet javulását. Az apróvadfajok élőhelyfejlesztését szolgáló agrár-környezetgazdálkodási kifizetések mellett a kezdeményező szervezetek a kapcsolódó ún. nem termelő beruházások (sövénysorok, mezővédő erdősávok telepítése stb.) hatékony átalakítását is szorgalmazzák.

 

További információk – Tóth Péter MME programvezető
+36-30/869-0870, toth.peter@mme.hu

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga tesztHunttrophy.com