központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Országos Vadásznap - kitüntetések

2022. 09. 01. | Az OMVK központi szervezete |

Az idei országos Vadásznapon, amelynek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadob adott otthont, számos vadászati kitüntetéssel ismerték el az arra érdemesek munkáját, teljesítményét vagy éppen életútját.

 

Az Országos Vadásznapról itt olvashat!
(Kattintson!)


 

Országos kitüntetettek

 

Jung Jenő

Jung Jenő 1958-ban született Sztálinvárosban, a mai Dunaújvárosban. 1984-ben a soproni Róth Gyula Erdészeti Szakközépiskolában végzett vadgazdálkodási technikusként. Abban az évben állt munkába a Mecseki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdáságnál a sellyei üzemi területen. A ranglétrán gyorsan haladva rövidesen kerületvezető, 1993-tól pedig fővadászként irányította Európa egyik legjobb fővadas területét, a sellyei pagonyt. Emlékeit nagysikerű, „Nagybikákkal Sellyén” című kötetében is megörökítette. Sportlövőként, vérebvezetőként, vadászkürtösként egyaránt maradandót alkotott. Pályafutása, elhivatottsága, szorgalma, a szakma iránti alázata méltán állítja példaként a jövő hivatásos vadászai elé és emeli az élő legendák sorába.

Jung Jenőt életútja előtt tisztelegve a Nemzeti Vadászrenddel tüntették ki az elismerést alapító szervezetek: az Agrárminisztérium, az Országos Magyar Vadászati Védegylet, a SEFAG Zrt., az Északerdő Zrt., a Zalaerdő Zrt., a Nimród Vadászújság, a Nimród Alapítvány és a Vadcoop Bérkilövő Vadásztársaság. A kitüntetést dr. Kovács Zoltán, a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa, a Nimród Vadászújság főszerkesztője adta át.
 

 

Kovács Ferenc

Kovács Ferenc az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának főosztályvezetője. 36 éves, három gyermek édesapja. Miután az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumában érettségizett, Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetemen szerzett okleveles erdőmérnöki, majd erdőmérnök mérnök-tanári végzettséget. Ezt követően az Ipoly Erdő Zrt.-nél töltötte gyakorlati éveit, majd a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél folytatta pályafutását, ahol a Budapesti Erdészet erdőgondnoka lett. A fővárosi erdők erdészeti kezelésén túl a vadászati ágazat irányítása is feladata volt, ami a lakott terület közvetlen közelében gyakran komoly kihívásokkal is járt, és a lakossággal való kommunikációt is magába foglalta. A Pilisi Parkerdőnél töltött 7 év alatt és 2019-es főosztályvezetői kinevezése óta is vallja: a vadgazdálkodás csak a társágazatokkal kialakított összhang mellett lehet eredményes. Tagja az Országos Erdészeti Egyesületnek, az Országos Vadgazdálkodási Tanácsnak és a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács, a CIC Magyarországi Nemzeti Delegációjának.

Kovács Ferenc szakmai eredményeit, a vadgazdálkodási ágazat és a vadászok adminisztratív terheinek csökkentése, a vadászat és vadgazdálkodás modernizálásának támogatása és az érdekképviselet támogatása érdekében folytatott munkáját az Országos Magyar Vadászkamara a Vadászkamara Aranyérme kitüntetéssel ismerte el, amelyet dr. Jámbor Lászlótól, a szervezet elnökétől vehetett át.
 

 

Benedek Fülöp

Benedek Fülöp agrármérnök, 1973 óta vadászik. A Tiszapüspöki Hofi Géza Vadásztársaság alapító tagja, hosszú ideig elnöke is volt. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vadász Szövetségnek 35 évig szintén elnöke, az Országos Magyar Vadászati Védegyletnek 2000-től 2005-ig alelnöke, majd 2005-től 2010-ig ugyancsak elnöke volt. 2020-ban lemondott a megyei vadászszövetség elnökségéről, de a közgyűlés örökös tiszteletbeli elnöknek választotta.

Évtizedek óta részt vesz a vadászok megyei és országos érdekképviseleti szervezeteinek munkájában. Szakmai felkészültségét, kapcsolatteremtő képességét, széleskörű országos és határon túl nyúló ismeretségeit mindenkor a magyar vadászok és a vadászat érdekében hasznosította. Nyitott az újra, a vadgazdálkodás hatékonyságát, korszerűségét szolgáló technológiák, módszerek bevezetését mindig szorgalmazta, támogatta.

A megyei Vadászszövetség elnöksége és a Vadászkamara megyei Területi Szervezetének vezetősége egyhangúlag támogatta, hogy Benedek Fülöp a vadászok érdekében végzett munkájának, egyben életútjának elismeréseként a Védegylet Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesüljön. A kitüntetést dr. Jámbor László, a Védegylet alelnöke adta át.
 

 

Gellér Tibor

Gellér Tibor több mint negyed évszázadon keresztül volt a legrégebb óta működő magyar vadászati szaklap, a Nimród Vadászújság munkatársa. Újságírói és olvasószerkesztői munkáját lelkiismeretesen, nagy szaktudásról tanúbizonyságot téve látta el. Mindig szívén viselte a vadászati sajtó és a klasszikus, valamint a kortárs vadászirodalom sorsát, ezirányú tevékenységét számos kötet igazolja. Gellér Tibor érdemeit 2020-ban Áder János köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszttel ismerte el.

Az Egy a Természettel Nonprofit Kft. felterjesztésére az Országos Magyar Vadászkamara a Vadászkamara Érdemérmét adományozta Gellér Tibornak. A kitüntetést dr. Jámbor László, a Vadászkamara elnöke adta át.
 

 

Reviczky Gábor

Reviczky Gábor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész évek óta működik közre narrátorként és műsorvezetőként a Kamerával az Erdőért Egyesület által készített filmekben. A közmédiában, az M5 TV csatornán sugárzott "Erdei utakon - Reviczky Gáborral" című műsor rendre foglalkozik vadászati témákkal is. Azáltal, hogy rengeteg nézőt ér el a televízióban és a legnagyobb video megosztó oldalon, a hetente jelentkező adás érdemben hozzájárul a vadgazdálkodásról, a vadászatról szóló hiteles információk minél szélesebb körben történő terjesztéséhez. Nem mellékes, hogy Reviczky Gábor nemrég a vadászvizsgát is abszolválta.

Az ágazat népszerűsítése érdekében az elmúlt esztendőkben végzett munkájáért és annak elismeréseként az Országos Magyar Vadászkamara Elnökségének felhatalmazása alapján dr. Jámbor László, a Vadászkamara elnöke felkérte Reviczky Gábort, hogy fent ismertetett munkáját a jövőben a Magyar Vadászok Nagyköveteként folytassa.
 

 

Megyei kitüntetettek

 

Hajzer Szabolcs

Hajzer Szabolcs hivatásos vadászként a megyében és az Északerdő Zrt.-nél is kiemelkedő szakmai munkát végzett. Emellett kiemelkedő eredményességű sportlövő sörétes és golyós versenyszámokban is. Tájegységi fővadászként a gondjaira bízott 111-es Tiszamenti-tájegységben szakmailag magas színvonalon folytatja munkáját. Tudását szívesen adja át, folyamatosan képezi a hivatásos vadászokat. A megyei Területi Szervezet koronglövő csapatának oszlopos tagja.

A Vadászkamara megyei Területi Szervezetének munkáját minden téren maximálisan segíti, rendezvényeinek szervezésében és lebonyolításában kiemelkedő szerepet vállal. A 2019-ben a megyében megrendezett Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyén szervezőként is letette névjegyét az egész ország előtt.

Munkája elismeréseként az Országos Magyar Vadászati Védegylet Magyar Vadászatért Érdemérmét vehette át dr. Jámbor Lászlótól, a Védegylet alelnökétől.
 

 

Hajzer Lajos

Hajzer Lajos élete során kizárólag hivatásos vadászként dolgozott. Részint neki köszönhető, hogy a Nyírségi Nimród Vadásztársaságot évekig mint mintagazdaságot emlegették. Kiemelkedő figyelmet szentelt a fiatalok tanításának, a most középkorú hivatásos vadász generáció nagy része tőle tanulta a szakma fortélyait. Aktív sportlövő életet élt, sőt él a mai napig. Hajlíthatatlan jelleme és szókimondása mindenki előtt ismert és tisztelt.

A Vadászkamarával megyei Területi Szervezetével az első perctől kezdve kiváló viszonyt ápolt, munkáját minden téren segítette. Több cikluson keresztül vezette a Vadgazdálkodási Bizottságot, majd átadva a stafétabotot, annak tagjaként folytatta munkáját. A megyei rendezvényeken (így a dúvadheteken, a vadásznapokon, a hivatásos vadász versenyeken) állandó résztvevő és segítő.

A vadgazdálkodásnak szentelt életútja elismeréseként a Vadászkamara Érdemérme kitüntetésben részesítette a Területi Szervezet, amelyet annak elnöke, ifj. Plavecz János adott át.
 

 

Csonka Tamás

Csonka Tamás hivatásos vadászi pályafutása során – feladatai magas színvonalú elvégzése mellett – vezéregyénisége volt a Bökönyi Földtulajdonosok Vadásztársaságának. A ragadozógyérítésben kiemelkedő munkát végzett kotorékozással, lőfegyverrel, majd a csapdák meghonosítása után csapdával is. Szívének csücske a magyar vizsla, amelyet tenyészt, nevel, kiképez a mai napig. Számos versenyen ért el kiváló eredményt kutyáival, illetve gyakran foglalkoztatják nagyterítékű fácán- és réce vadászotokon is. Emellett a Vadászkamara Területi Szervezete Vadvédelmi Bizottságának tagja már több ciklus óta, illetve a Kinológiai Szakbizottságot is erősíti.

A szakmai munka elismerése az Országos Magyar Vadászati Védegylet Nimród Vadászérme, amelyet ifj. Plavecz Jánostól, a Vadásztársaságok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szövetségének elnökségi tagja adott át.
 

 

Tarpai Földtulajdonosok Vadásztársasága

A Tarpai Földtulajdonosok Vadásztársaság vadállománya és ezzel gazdasági helyzete 2018-ban, az afrikai sertéspestis megjelenésekor gyökeresen megváltozott. A vaddisznók elhullásának időszakában példaértékűen hajtották végre a disznóhullák felkutatását és megsemmisítését, így igyekeztek megakadályozni a kór tovább terjedését. Ezzel párhuzamosan átstrukturálták működésüket. Módszeresen, minden engedélyezett eszközt felhasználva kezdték visszaszorítani a ragadozóállományt, ezzel javítva az apróvad életkörülményeit. A magas szintű munka eredményeként, az apróvadállomány gyarapításával sikerült a tagság vadászati lehetőségeit megtartani és a gímbika valamint a bak vadászatból kompenzálni a kieső bevételt. Bár a sertéspestis továbbra is rendszeresen felüti fejét a területükön, sikerült a társaság gazdálkodását stabilizálni és fenntartható irányba terelni.

Az egyesület szakmai munka elismerése az Országos Magyar Vadászati Védegylet kitüntetése, a gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakett, amelyet ifj. Plavecz Jánostól, a Vadásztársaságok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szövetségének vezetőségi tagjától vehettek át az egyesület képviselői: Dányádi István, Törös Elek, Szász Attila és Szilágyi Sándor.

 

 

Pastrovics Zoltán

Pastrovics Zoltán sportvadász a  Vadászkamara Területi Szervezetének munkáját annak megalakulásától kezdve aktívan támogatta, rendezvényeinek, vadásznapjainak elmaradhatatlan és nélkülözhetetlen résztvevőjévé vált. Főztjével a megyébe látogató kollégákat rendre elkápráztatta, a megye hírnevét öregbítette. Hozzáállása a vadászathoz példaértékű, csakúgy, mint a közösségért végzett önfeláldozó munkája. Mindennek elismerése a Hubertus Kereszt arany fokozata. A kitüntetett nem tudott részt venni a rendezvényen, ezért Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke fiának, dr. Pastrovics Norbertnek és menyének, dr. Pastrovicsné dr. Nagy Rékának adta át az elismerést.

 

 

ifj. Szakács Zoltán

Ifj. Szakács Zoltán a megyében több vadásztársaságnál is kiemelkedő eredményeket ért el hivatásos vadászként. Emellett koronglövészetben szívós munkával előbb a megye, majd az ország legjobbjai közzé verekedte magát. Különböző kategóriákban szerzett két Európa bajnoki címe a bizonyíték, hogy nem állt meg a fejlődésben. A Vadászkamara megyei Területi Szervezete koronglövő csapatának legeredményesebb tagja, aktív részese a megye és az ország lövészsport életének.

A sportlövészetben elért eredményeiért, valamint stabilan magas színvonalú szakmai munkájáért veheette át a Hubertus Kereszt arany fokozatát Oláh Csabától, a Vadászati Kulturális Egyesület elnökétől.

 

 

Mikes Zoltán

Mikes Zoltán 2022. áprilisban töltötte be a 76. életévét. 1985-től 1995-ig vadászmestere, majd ’95-től 2020-ig, 25 éven át elnöke volt a Zalka Máté Vadásztársaságnak. Vadászmesterként irányította az apróvadnevelés és -kibocsátás feladatait, míg elnökként a beosztását mindig szívvel-lélekkel látta el, a társaság dolgait sokszor a sajátjai elé helyezte. Nagy részben neki köszönhető, hogy az egyesület a mai napig a teljes egyesületi demokrácia szerint működik. Hitvallása, hogy mindenben a tagságnak kell dönteni, az elnökség és a vezetők csak a döntések végrehajtói. Munkájának köszönhető, hogy a társaságnak stabil az anyagi helyzete, valamint hogy a tagság követi a hagyományokat, az írott és íratlan szabályokat.

Munkájáért a Hubertus Kereszt arany fokozatát vehette át Oláh Csabától, a Vadászati Kulturális Egyesület elnökétől.

 

dr. Jámbor László

Dr. Jámbor László, a Vadászkamara elnöke a Venator Terrae Siculorum, azaz a Székelyföld Vadásza díjat vehette át - egy székely zászló kíséretében - a Sepsiszentgyörgyről érkezett Demeter Jánostól, a Vadon Közhasznú Egyesület ügyvezető igazgatójától. Az elismerést 2014-ben hozta létre az Egyesület azzal a céllal, hogy megköszönje azok munkáját, akik kiemelkedőt alkotnak és tesznek a székelyföldi vadászat, a vadászati kultúra, a vad és élőhelye védelmében.

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere