központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

13. Kombinált Vadászlövészeti Európa Bajnokság

2021. 07. 12. | Az OMVK központi szervezete |

Magyarország rendezte 2021. július 9. és 11. között a 13. Kombinált Vadászlövészeti Európa Bajnokságot. A Vérteserdő Zrt. által épített Csákberényi Vadászlőtér biztosította a kifogástalan körülményeket az Európa 14 nemzetét képviselő 113 lövő versengéséhez.

Az Eb hivatalos programja edzésnapokkal kezdődött, amelyeken a lövők megismerhették a pályákat, a helyszínen gyakorolhattak, készülhettek a versenyre. A csütörtök délutáni megnyitóra tetőzött a forróság, mely sok, főleg északi országból érkezett versenyzőnek szokatlan volt. Az első versenynapra érkező hidegfront kellemes lehűlést hozott, péntek reggel pontban 9 órakor elkezdődött a verseny. Magyarországot a Györök Lajos, Dobos József, Pap Norbert, Csernus Zsolt, Hajzer Szabolcs és Varga András összetételű válogatott képviselte 11 egyéni versenyző mellett.

A versenyen maximális 800 pont érhető el, sörétes fegyverrel 100 korongra kell lőni, ez adja a pontszám felét, valamint golyós fegyverrel leadott 40 lövésből áll össze a szerezhető pontok másik fele. A sörétes számokat 25 korongos rottékban teljesítik a versenyzők. A 100 korongból 50 kelő vadat imitáló trap korong, amelyre minden esetben lehet duplázni, míg a maradék 50 változatosabb pályákon repülő un. korongvadászat, itt dublék is nehezítették a lövők dolgát. A golyós versenyszámokat két sorozatban 20-20 lövésenként kellett teljesíteni. Központi gyújtású, legalább 22 Hornet kaliberű fegyverrel, támasztékról, fekvő helyzetből, lőbotról, szabad kézből kell az őz, róka, zerge és vaddisznó alakú lőlapokra lövést leadni 100 méter távolságból, illetve futóvadat lőni 50 méterről.

Az első versenynap mindenki számára nagyobb drukkal indul egy ilyen fontos versenyen, nem volt ez másként most sem, ennek ellenére a csapat rutinos lövőinek keze nem remegett meg, Pap és Györök 47, Dobos 48, Varga 49 találattal zárta a számukra csak sörétes számokból álló napot, amely bizakodásra adott okot. A szombati, második versenynapon egy sorozat golyó lövés után 25 trap korong következett a magyar csapat tagjainak. A nap végére már a részeredményekből lehetett esélyt latolgatni, de még semmi el nem dőlt. Svéd, finn, cseh és lett versenyzők mellett Györök Lajos és Varga András is az élbolyban tanyázott, mindössze 17-18 pont veszteséggel.

A mindent eldöntő vasárnapi napon a magyar csapat a nehezebbik, szimultán dublés pályán kezdett, majd a második golyós sorozat várt rá. Az eredményhirdetésre összesereglő családtagok, barátok, kollégák hatalmas lelkierőt adva segítették a csapattagokat. A sorozatot az idei országos bajnok Varga András hibátlanul 25 találattal zárta, sajnos a másik esélyes Györök Lajos 21 találatos rottéja az érmes álmokat összetörte. De vissza volt még 20 lövés golyóval, így semmi nem volt még biztos. A többi versenyző azonos időben lőtt, az ő eredményük ismeretlen volt a magyar lövők előtt. Talán ezért is, mindenki megpróbált a versenynapok fáradtságán felülkerekedni és még egyszer a tőle telhető legjobban teljesíteni. A sorozatok utáni percek feszülten teltek, Varga András a 20 lövésből 18 tízest és mindössze két kilencest lőtt, ami 198 pontot ért, mellyel Varga András 780 ponttal – a svéd Emil Häkansson (harmadik) és a második finn Määttänen Ville előtt – 2014 és 2015 év után immáron harmadszor Európa Bajnok lett!

Az eredmények még további izgalmakat tartogattak, mivel a Juhász Lenke és a cseh Eva Stanková pontegyenlőség miatt szétlövéssel döntötték el a harmadik helyet. Először a sörétes pályán egy korongvadász sorozattal, amelyet Lenke 21-18 arányban magabiztosan megnyert, majd 5 lövés 100 m-re szabad kézből vaddisznó alakra. Itt is Lenke mutatkozott jobbnak, így összetettben ő állhatott a dobogóra.

Az eredményhirdetés után gratulációk, sok közös fotó és indul a tervezés, mert 2022-ben ugyanitt, Kombinált Világbajnokság!

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com