központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Kiegészítő biztosítás

2014. 07. 31. | Az OMVK központi szervezete |

Vad-és gépjármű ütközésre köthető kiegészítő biztosításról tárgyal az OMVK, miután A 2013 évi V. törvény (új Ptk.) a vadászható állat által okozott károkért fennálló felelősségnek olyan szabályozását tartalmazza, amely gyakorlatilag kimentési lehetőséget sem biztosít a területes vadászatra jogosultaknak a vad- és gépjárművek ütközéséből felmerülő károkért.

Felmértük az ilyen ügyekre vonatkozó nyugat-európai jogszabályokkal alátámasztott gyakorlatot, melyből megállapítható, hogy általában a vadászatra jogosultak csak akkor felelnek az ilyen károkért, ha felróható magatartásuk miatt került a vad a közútra (rossz irányba megszervezett hajtóvadászat). Az ilyen károkra a nyugat-európai gyakorlat az, hogy az autós köthet kiegészítő biztosítást a casco mellé, vagy attól függetlenül is a vad-és a gépjármű összeütközéséből keletkező károk fedezésére.

A károk ilyen rendezése azonban az autósok szándékától függ, mindaddig, amíg ennek jogszabályi hátterét nem tudjuk megteremtetni, a vadászatra jogosultak részére lenne célszerű egy olyan kifizethető összegű biztosítás létrehozása, amely mentesítené a jogosultakat a vad-és gépjármű ütközésekből eredő károk megfizetése alól.

Erre tekintettel két biztosítói alkusz irodával haladéktalanul felvettük a kapcsolatot, és kértük, hogy keressék meg a biztosító intézményeket, kezdeményezzék a jogosultak részére ilyen jellegű biztosítási szerződés feltételeinek kidolgozását.

A tárgyalások tehát folyamatban vannak, annak eredményéről honlapunkon, valamint megyei, területi szövetségeinken keresztül tájékoztatást fogunk adni.

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga tesztHunttrophy.com