központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Elnökségi ülés, fontos témákban

2022. 05. 19. | Az OMVK központi szervezete |

Az Országos Magyar Vadászkamara Elnöksége 2022. május 19-én Elnökségi Ülést tartott a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban, melynek a hivatásos vadászok érdekeinek képviselete és a jövő vadásznemzedékének megszólításának lehetőségei voltak a fő témái. A hatvani Grassalkovich-kastély ad otthont a Vadászati Múzeumnak, illetve a 2022. március 25-ei tatai Küldöttközgyűlés döntése alapján a Vadászkamara új székhelyeként is funkcionál.

Dr. Jámbor László, a Vadászkamara elnöke köszöntötte az idei harmadik Elnökségi ülésen megjelenteket, ismertette a napirendi pontokat, majd rátért a kiemelt kamarai célokat érintő napirendi pontokra. Az Elnökség megtárgyalta és elfogadta a kiemelt kamarai célok szabályzatának módosítását, mellyel új elvi alapokra helyezték a szabályzatot. A módosítások és pontosítások mellett lényeges változás a kiemelt kamarai programok vonatkozásában, hogy logikailag elválasztották a megyei Területi Szervezetek által pályázható programokat és forrásokat az Elnökség elvi döntésével összefüggő országos programoktól és keretösszegtől.

A tatai Küldöttközgyűlésen döntés született arról, hogy a Vadászkamara  Központi költségvetésében jelentkező 2021. évi többletbevétel a kiemelt kamarai célok keretösszegét növeli, melyből a Vadászkamara a hivatásos vadászok munkakörülményeinek javítását célzó eszközbeszerzési programot indít. Dr. Jámbor László elnök ismertette az eszközbeszerzési program céljait, működési alapelveit, a pályázati rendszer időbeni ütemezését és a pályázható eszközök körét. A Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program Működési Szabályzata alapján a Vadászkamara Központi Szervezete biztosítja a pályázathoz szükséges dokumentációt, de a támogatások kifizetése és ellenőrzése a megyei Területi Szervezetek feladata és hatásköre lesz, ezzel biztosítva a vadászatra jogosultaknál felmerülő igények figyelembe vételének lehetőségét.

A kiemelt kamarai célok finanszírozására az Országos Küldöttközgyűlés 590.909 ezer forintot határozott meg. Az Elnökség a következő célterületek támogatásáról döntött:

  • Az ifjúságnevelő programon belül a megyei Területi Szervezetek pályázhattak – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – megyei programokra, ingatlanfejlesztésre és ingatlan beruházásra, illetve a Vadászkamara Központja ijfúsági foglalkoztató füzet kiadását valósítja meg, mellyel az általános iskola alsóbb évfolyamain tanulók érdeklődését keltheti fel a természet és a vadászat iránt.
  • A hivatásos vadászok szakmai felkészültségét és munkafeltételeit javító programok folytatódnak. A 2022-es év a hivatásos vadászok éve, ezért az összes kiemelt kamarai célra fordítandó összeg 64%-a a hivatásos vadászok érdekeinek megfelelően kerül felhasználásra, melyből 350 millió forint keretösszeg az új eszközbeszerzési program finanszírozására szolgál.
  • A vadászat társadalmi megítélésének javítása érdekében a több éve népszerű televíziós műsor támogatása mellett új elemként jelenik meg a vadhús fogyasztásának népszerűsítésére szolgáló program.
  • Az Országos Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság által javasolt kutatási programok folytatódnak.
  • 2022. augusztus 26-27-én a Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Szervezete rendezi az Országos Vadásznapot, melyet az Elnökség központilag támogat.

A célterületek meghatározását követően a 2022. évre benyújtott pályázatokat bírálta el az Elnökség. Az „Ismerd meg a vadászokat” célterületre 30 pályázatot nyújtottak be a megyei Területi Szervezetek, melyekből 23 pályázatot támogatott az Elnökség.

A Vadászkamara országos bizottságai közül a Jogi Bizottság, a Vadászati Hagyományokat Ápoló és Kulturális Bizottság és a Pénzügyi-Gazdálkodási Bizottság tagjait, valamint az országos szakbizottságok elnökeit és tagjait is megválasztotta az Elnökség. Emellett a szakbizottságok rendszerét is átstrukturálta. A 2022-2026-os ciklus szakbizottsági elnökeként megválasztásra került:

  • Oktatási Szakbizottság: dr. Kemenszky Péter
  • Természetvédelmi Szakbizottság: Tóth Péter
  • Kinológiai Szakbizottság: Kovács Gábor
  • Fegyverügyi és Vadászlövész Szakbizottság: dr. Németh Balázs

Bajdik Péter főtitkár ismertette a Vadászkamara Központjának Szervezeti és Működési Szabályzata azon pontjait, melyeket a napi ügymenet miatt aktualizálni kellett. Az új SzMSz-t az Elnökség az írásbeli előterjesztésnek megfelelően elfogadta, az 2022. május 19-én hatályba lépett.

Agyaki Gábor hivatásos vadász alelnök bevezetőjében a Küldöttközgyűlés 2022. március 25-ei Alapszabály módosításáról beszélt, melynek értelmében a HivatásosVadászok Szolgálati Szabályzatának megalkotása és módosítása kikerült az Országos Küldöttközgyűlés hatásköréből, és átkerült az Elnökség hatáskörébe. Az elmúlt néhány évben több vonatkozó jogszabály is változott, amely szükségessé tette a szolgálati szabályzat aktualizálását a 2022. májusában hatályos jogszabályoknak megfelelően. Agyaki Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a közeljövőben újabb jogszabály változások várhatóak, ezért a szolgálati szabályzatot folyamatosan frissíteni kell, ami elnökségi hatáskörben egyszerűbben hajtható végre.

A Vadászkamara 2017 márciusában ajánlást fogalmazott meg a hivatásos vadászok anyagi elismerésére, azonban a bértábla felett – a jelenlegi jövedelmi viszonyok ismeretében – eljárt az idő. A 2021. november 9-én tartott Hivatásos Vadász Alelnöki értekezlet új, aktualizált bértábla, ajánlás kidolgozását kezdeményezte. A hivatásos vadász alelnök által ismertetett bértábla a középfokú és felsőfokú végzettséggel rendelkező hivatásos vadászokra fogalmaz meg javaslatot, amelyet a hivatásos vadászként eltöltött évek alapján szorzókkal kell korrigálni.

A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt Hivatásos Vadászok Szolgálati Szabályzata, valamint a hivatásos vadászok ajánlott, új bértáblája a Vadászkamara honlapján, a Dokumentumok fül alatt található.

Agyaki Gábor ismertette a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyének eddigi tapasztalatait. Galgamácsa, Buj és Mátrafüred után 2022-ben a Vadászkamara Somogy megyei Területi Szervezete rendezi a jelentős pénzdíjazással járó szakmai versenyt, amelyet megyei válogatóknak kell megelőznie. A versenyeken összegyűlt tapasztalatok és javaslatok alapján a 2021. november 9-ei Hivatásos Vadász Alelnöki Értekezlet megtárgyalta és kezdeményezte az országos verseny egyes alapelveinek rögzítését és egységes versenyszabályzat megalkotását. Az Elnökség által elfogadott új, Hivatásos VadászokSzakmai VersenyénekSzabályzata értelmében minden évben megrendezésre kerül a szakmai verseny, de az első helyezett 3 évig nem indulhat, a második és a harmadik helyezést elérő versenyzők pedig nem kapnak automatikus indulási jogot, ugyanakkor indulhatnak a következő évi versenyen.

A Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum Közhasznú Nonprofit Kft. 100%-ban a Vadászkamara tulajdona. A tulajdonosi ellenőrzés egyik legfőbb eszköze a 3 tagú Felügyelő Bizottság, akik a Kft. törvényes és gazdaságos működését ellenőrzik. A Felügyelő Bizottság elnökét és tagjait az Elnökség megválasztotta. Nagy András elnök, Dr. Pilisi Gábor és Szalai Árpád tagok a tisztséget elfogadták.

Az Elnökségi ülés végén a 2022. évi Országos Vadásznap helyszíne, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tiszadobi Andrássy-kastély került bemutatásra. 2022. augusztus 26-27-én szeretettel várunk minden érdeklődőt az Országos Magyar Vadászkamara rendezvényén!

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere