Fejér megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Vadgasztronómiai Fesztivál és Vármegyei Vadásznap

2023. 09. 12. | Az OMVK Fejér megyei szervezete |

NapTár - Jubileumi vadásznap Fejér vármegyében

A 16. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivállal együtt, a 30. Fejér Vármegyei Vadásznap mellett a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjének is részesei lehettünk szeptember 2-án, a Soponyai Ökocentrumban.

A Bakony Vadászkürt Egylet szignáljait követően Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Erdők Nagykövete tolmácsolta a szeptemberi erdő üzenetét. Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) képviseletében Méhes Dóra, a háziasszony jogán köszöntötte a vendégeket és vendéglátókat, a térség polgármestereit, országgyűlési képviselőit, államtitkárokat, intézményvezetőket, agrár- és vadászkamarai vezetőket, a média képviselőit, minden nyitott szívű látogatót.

   

 

A Vadászhimnusz után következtek a köszöntő beszédek, a rendezvény házigazdájáé, a VADEX Mezőföldi Zrt. vezérigazgatójáé, Majoros Gáboré. Dr. Semjén Zsolt miniszterhelyettes levelét dr. Jelinek Péter kabinetfőnök olvasta fel. A Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Molnár Krisztián ünnepi gondolatait osztotta meg. Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke a Vadászati törvény változásairól és a vadászkamara előttünk álló feladatairól is szót ejtett. Neki jutott a megtisztelő felkérés, hogy a kamarai zászlóra kötözze fel a jubileumi, 30. Vadásznap emlékszalagját, és adja át az arra érdemeseknek a Vadászkamarai érdemérem, Nimród érem, Fejér Vadász Aranytoll díj kitüntetést dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelem politikáért felelős államtitkárral, Pechtol Lajossal, a Fejér Vármegyei Vadászkamara titkárával közösen.

                         

 

Tisztelet, alázat, méltóság

Az üdvözlő és köszöntő beszédek zárásaként Pechtol Lajos idézte fel a mögöttünk hagyott három évtized történéseit: - A Vadászati Kulturális Egyesület elképzelései közül megvalósult esemény a Vadásznap. A Vadásznap a magyar vadászok nemzeti ünnepe, az elmúlt harminc évével külön fejezetként jelenik meg a vadászat kultúrtörténetében. A vadásznapok hirdetik a társadalom tagja felé, hogy a vadászat tradíció, a mező-, az erdőgazdálkodás és a természetvédelem része. Középpontban a teremtett világ, a természet áll, felhívja a figyelmet a teremtés szellemiségére: a tiszteletre, alázatra és méltóságra. Mészáros János címzetes apát Vadásznapi áldása erősítette ezen kifejezések hitbéli tartalmát.

Felhőtlen időtöltés, jó szórakozás

A fesztivál kínálta lehetőségek közül valamennyi résztvevő talált kedvére valót. A nemzetközi főzőverseny közben zenés műsorfolyam, változatos gyermekprogram, vadászati-, kézműves- és gasztrovásár várta a látogatókat. Fellépett a Magyar Honvédség Székesfehérvári Helyőrségi Katonazenekara, a Löfan Mazsorett /Hungary/ tánccsoportja. Volt vadászkutya küllembemutató, a nagyszínpadon Bodrogi Gyula és Reviczky Gábor színművészek látványfőzését követhették az érdeklődők Rákóczi Ferenc és Csejtei Tamás lelkesítő szavai kíséretében. A délutáni programok sorát az Alba Regia Táncegyesület fellépése, majd Gáspár Laci koncertje követte. A STIHL Timbersports bemutatója után a Kákics Zenekar Táncházba hívta a népzene rajongóit. Érdekességnek számított a sződi Kutyaduma Központ, Kutyaiskola és Kutya-napközi bemutatója. Délután négy órakor kihirdették a nemzetközi főzőversenyen szarvas, őz, vaddisznó és muflon kategóriákban indult, több mint ötven csapat legjobbjait. A színpadi fellépők sorát az Irigy Hónaljmirigy műsora zárta.

                           

                             

  

Az Országos Magyar Vadászkamara, Fejér Vármegyei Területi Szervezete kitüntetettjei

A vadgazdálkodásban, a vadászatban és a vadászati kultúra ápolásában példamutató munkájáért

Vadászkamarai érdemérem kitüntetésben részesült:

Kratancsik Dávid, a Tradicionális Vadásztársaság hivatásos vadásza, a Barátság Vadásztársaság titkára és szakmai vezetője. Pályáját a Fejér Megyei Kormányhivatalnál, mint vadászati szakügyintéző kezdte, de vágyait a gyakorló vadgazda szerepében látta kiteljesedni. Gondolkodása, cselekedetei a korhoz és környezethez igazodnak. Bölcsen tudja, hogy mint hivatásos vadász, alapvető feladatai mellett egyik fő erény a kölcsönös bizalom.  A Fejér Vármegyei Vadgazdálkodási Bizottság tagjaként hasznos szakmai munkát lát el.

 

Nimród érem kitüntetésben részesül:

Cseh István, az alapi Sárréti Egyetértés Vadásztársaság titkára. Az alapi vadászközösség univerzális tagja, aki mindenhez ért és mindent szolgál. A szíve hatalmas és mindenkiért lüktet.  Mindenkihez van egy szava, - sokszor több mondata! Hitvallása: az ő korosztálya már a fiatalokért dolgozik. A teremtés szellemisége, a tisztelet és alázat nyilvánul meg embertársai és a természet iránt.

Hegyi József, az építész, a mérnök, a technikus, a kivitelező, aki 16 éve szolgálja a Gurgyal-völgyi, majd a nevében átalakult Velencei Vadásztársaságot, amelynek titkára. Róla nem lehet elmondani, hogy sokat beszél, de cselekedeteivel jegyzik a nevét. Szerepe volt a vadászterület megtartásában, működésében és a vadgazdálkodás területén, az élőhely fejlesztésben. Titkári teendőit felelősséggel látja el.

Sudár Imre, a Mezőfalvi Gazdák Vadásztársaság hivatásos vadásza. Néhány mondat beszélgetés után tudjuk róla, hogy elhivatott jó szakember, kapcsolatépítő és jó kapcsolattartó. Nála a vad szeretete, gondozása, védelme az első. Vadásztársai elismerik elhivatottságát, de szíve örömét erőfeszítéseiből meríti.

Takács László, 38 éve dolgozik a VADEX Zrt. Belső-Bárándi vadászterületén. Kiváló ismerője a gímszarvasnak, és mind a nagyvad-gazdálkodásban, mind pedig a fácántenyésztésben otthon érzi magát. Az évtizedek során több százezer fácánt nevelt és vadásztatott kiváló eredménnyel. A vad szeretete, gondozása a vadaskerti vaddisznóállomány gyarapodásában is megmutatkozik. Az évről-évre megrendezésre kerülő vaddisznóhajtások kiváló terítékei folyamatos kitartó munkájának, szaktudásának eredménye. A mai korra jellemzően, egyre nehezedő körülmények között, mind’ több és több feladat hárul rá a kerületben, de ő töretlenül, helytállva, kitartóan végzi munkáját.

Tenke József, a Sárbogárdi Aranyvölgy vadásztársaság elnöke. Személye széles körben vitathatatlanul elfogadott. A közösség élén a munkáját nem a pillanatnyi cselekedetek, hanem az állhatatos magatartás jellemzi. Hittel vallja, hogy az egyesület ereje a jó közösségben rejlik.

 

Fejér Vadász Aranytoll díj elismerésben részesült:

Szente Tünde, bájos vadászhölgy, akit 2023-ban eredményes vadászvizsga után fogadtunk vadásszá. Minden előítélet nélkül ő az a hölgy, aki a nemek egyenlőségének szellemében nevelkedett és ambicionálta magát több végzettség megszerzésére.

Számos írásával került a Vadászkamara kulturális életébe, szervezetünk kommunikációs sikerét ő alapozta meg. Folyamatosan vezeti a NapTár rovatot, a Fejér Vadász újságba interjúkat készít. A vármegyei eseményeket nyomon követi, és írásaival hitelesen tudósít. Kiváló munkájával, személyes sajtókapcsolatainak építésével, a Vadászkamara számára immár nélkülözhetetlenné vált.

Augusztus 20-dika alkalmából állami kitüntetésben részesült három Fejér Vármegyei vadásztársunk. A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át Pechtol János, az OMVV ügyvezető elnöke, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét Pechtol Lajos, az OMVK Fejér Vármegyei Területi Szervezete titkára és Weidinger István, a Velencei tájegység fővadásza. Mindhárman jó szívvel, alázattal szolgálták, szolgálják a magyar vadgazdálkodást, a vadászatot, a vadászati kultúrát és minden jóakaratú vadászt, azokat, akik szíve nemes vadászszenvedélytől hevül.

Köszönetünket és elismerésünket fejezzük ki Házi Gergely hivatásos vadásznak is, aki eredményesen képviselte a Fejér Vármegyei hivatásos vadászokat az országos versenyen.

A kitüntetetteknek gratulálunk és további jó munkát, egészséget kívánunk!

 

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere